-->
Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5 Tips: Schilderen met acrylverf

Schilderen met acrylverf

De keuze van een kunstenaar voor een schilderij, zoals acrylverf, tempera, olieverf, fresco, aquarel of andere waterverf, gouache of inkt, is gebaseerd op de kwaliteiten en expressieve mogelijkheden van de kunstenaar. Bovendien is er ook nog de keuze voor een bepaalde vorm, zoals bijvoorbeeld muurschildering, paneel of schilderen op nummer. De voorkeur voor het soort verf en de eigen schildertechniek van de kunstenaar, resulteren in een uniek schilderij.

Eerdere culturele tradities beheersten grotendeels het ambacht, de vorm, de beeldspraak en het onderwerp van de schilderkunst en bepaalden de functie ervan, of ze ritueel, decoratief, devotioneel, onderhoudend of opvoedend was. Schilders werden eerder ingezet als bekwame ambachtslieden dan als creatieve kunstenaars.

Tegenwoordig is dat heel anders, want iedereen kan acrylschilderijen maken als hobby. Schilderen met acryl was nog nooit zo makkelijk en we zullen je vertellen waarom en hoe ook jij een trotse kunstenaar in acryl schilderen kunt worden.

Schilderen met acrylverf

Geschiedenis van acryl schilderen

In tegenstelling tot aquarel- en olieverf is het gebruik van acrylverf een heel moderne methode die kunstenaars gebruiken om hun meesterwerken te maken. Terwijl de oorsprong van olieverf ver in de geschiedenis van de westerse lang geleden is is, kwam acrylverf pas in de 20e eeuw op. En net als verschillende soorten verf heeft het zijn eigen unieke eigenschappen en kenmerken.

De meeste kunstenaars die acryl gebruiken doen dat vooral omdat de kleuren heel levendig zijn en helpen om scherpe lijnen en penseelstreken te krijgen. Ze kunnen zelfs gebruikt worden om op allerlei oppervlakken te schilderen, een goed voorbeeld zijn hedendaagse acrylschilderijen op doek. Ze hebben ook het wonderlijke vermogen zich gelijkmatig met andere kleuren te vermengen.

Eenvoudig gezegd biedt acryl schilderen de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende creatieve mogelijkheden voor verbazingwekkende artistieke vernieuwingen en frisse ideeën. Maar het is best interessant om te weten hoe ze ontstonden.

Schilderen met acrylverf

Acryl als middel voor artistieke kunst

De eerste experimenten met acrylverf voor de kunst begonnen in de beginjaren van de 20e eeuw. In de jaren 1920 en 1930 waren Mexicaanse muurschilders nieuwsgierig genoeg om acrylverf te gaan gebruiken. Aan het eind van de jaren '40 leverden Sam Golden en Leonard Bocour een soort prototype van acrylverf, dat een speeltje werd voor veel kunstenaars. In de jaren 1950 introduceerde Otto Röhm de allereerste versie, die speciaal voor het schilderen ontwikkeld was. In 1955 kwamen de eerste acrylverven op waterbasis op de markt.

Tegenwoordig kun je met acryl schilderen verschillende gebieden van kunst verkennen, zoals popcultuur, abstracte kunst en popart.

Acryl schilderen - Techniek, tips en instructies

Wil je beginnen met acryl schilderen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het maakt niet uit of je liever abstracte acrylschilderijen maakt of dat je jezelf wilt verbreden in het schilderen. Met het schilderen op nummer kan je een goede basis creëren voor het schilderen met acryl.

Dit hoeft gelukkig helemaal niet duur te zijn. Acrylverf zijn sneldrogende kleuren die je direct uit de tube of pot kunt gebruiken, net als olieverf. Ze kunnen met water verdund worden zoals aquarelverf.  Ze zijn uiterst veelzijdig en levendig en bieden de kunstenaar een brede keuze van texturen en kleuren.

Acrylverf is ook goedkoop en daarom ideaal om grote oppervlakken met verf te bedekken. Omdat deze verven dekkend zijn en snel drogen, zijn fouten erg makkelijk te corrigeren door ze met meer verf bedekken. Ze kunnen op bijna alles geschilderd worden en drogen tot een waterdicht oppervlak.

Schilderen met acrylverf

Waar moet je op letten bij het schilderen met acrylverf?

We beginnen met de materialen die je nodig hebt en laten je dan kennis maken met enkele eenvoudige acryl schildertechnieken, zoals deppen en sponzen, zodat je kunt wennen aan het werken met dit wonderbaarlijk veelzijdige en dankbare medium.

Acryl penselen: een korte handleiding

Hier zijn de belangrijke penseelvormen die nuttig zullen zijn op je reis naar het schilderen met acryl. Acryl penselen zijn meestal van synthetische materialen gemaakt en kunnen met allerlei soorten media gebruikt worden. Je kunt beter geen olie- of aquarelpenselen gebruiken voor acryl schilderen.

Het is belangrijk dat je een goede selectie penselen hebt, van klein tot groot. Je zult snel ontdekken welke voor jou het beste werken, maar de drie penselen die bij elke set schilderen op nummer zitten, zijn voldoende om je op weg te helpen. Je kan er ook voor kiezen om wat kwalitatievere penselen te bestellen, zoals de penselen op onderstaande foto.

Acrylpenselen

Acrylverf - Eigenschappen en toepassingen

Er zijn boterachtige texturen die veel water kunnen verdragen. We moedigen je aan met verschillende merken te experimenteren om uit te vinden welke acrylverf je het prettigst vindt om mee te schilderen - iedereen heeft zijn favoriete soort en merk. Acrylverf is in wezen plastic, meer bepaald pigmenten die in een emulsie zijn gesuspendeerd. Deze emulsie kan door te veel water teniet gedaan worden, dus je moet voorzichtig zijn met het verdunnen van de verf.

Dan is er de iets minder dikke versie die we in de schilderen op nummer pakketten gebruiken. Er is nauwelijks water nodig om het aan te brengen - en vergeet niet dat een ander voordeel is dat je al gemengd bent.

Schilderen met acrylverf, de mooiste schildertechnieken - Instructies

Een van de meest gezochte kwaliteiten van het verven is dat het op allerlei ondergronden gebruikt kan worden en met andere verf gemengd kan worden. Hieronder volgen de belangrijkste technieken die gebruikt kunnen worden om een schilderij te maken waarin zowel zachte als harde elementen verwerkt zijn. De technieken zijn vooral populair bij abstract schilderen met acryl.

Verdunnen met water

Een van de boeiendste eigenschappen van acrylverf is het vermogen om van consistentie te veranderen. Het kan in dikke lagen aangebracht worden of lichtjes om een dunne, doorschijnende tint te krijgen. Met de techniek van wassingen kun je een zachtheid creëren die aan aquarel doet denken. Verdun de verf met een voldoende hoeveelheid water om een doorschijnende tint te krijgen. Zorg ervoor dat de acrylverf in de verven op nummer set dik genoeg wordt aangebracht om lijnen en cijfers te bedekken.

Stippelen

Stippelen is het maken van kleine stipjes, vaak gebruikt bij landschap schilderen. Hoewel acryl schilderen betrekkelijk nieuw is, ontstond deze techniek als een methode om te graveren in de jaren 1500. Tegenwoordig gebruiken kunstenaars verschillende gradaties van schaduw, gebaseerd op de dichtheid en intensiteit van de opeenstapeling van stippen, en gebruiken ze verschillende kleuren om echte dimensie te creëren.

" Stippelen " is nauw verwant met pointillisme, een benadering die geassocieerd wordt met het zachtjes flikkerende oppervlak van kleine stippen. Deze methode werd populair gemaakt door de Franse post-impressionistische schilder Georges Seurat, wiens werken gebaseerd zijn op de scheiding van kleuren door afzonderlijke pigmentstreken, waarvan gedacht wordt dat ze in het oog van de beschouwer een grotere levendigheid van de kleuren teweegbrengen. Hoewel de vroege meesters van deze techniek, zoals Seurat, olieverf of gouache gebruikten, kan ze ook gemakkelijk overgebracht worden op acrylschilderijen.

Deppen

Zoals de naam al zegt, is deppen een techniek die gebruikt wordt om accenten van kleur op het oppervlak van een doek te "deppen". Gebruik een stug penseel of een papieren handdoek en breng de verf met snelle, lichte druk aan. Voor meer diepte kun je meerdere lagen aanbrengen. Deppen brengt beweging in je acrylschilderij abstract en wordt ook vaak gebruikt om struiken of groen uit te beelden. Een mooi voorbeeld van deppen vind je in de werken van de Franse impressionist Claude Monet. Hoewel hij vooral met olieverf werkte, onderzochten Impressionisten als Monet de effecten van licht en kleur die vaak met deze techniek bereikt werden.

Spuittechniek

De spuittechniek is een levendige techniek die bereikt wordt door het gebruik van energie. Het werd gepopulariseerd door Jackson Pollock in zijn "abstracte schilderijen", die nu beschouwd wordt als de leidende kracht achter de Abstract Expressionistische beweging. Pollock werkte vooral met glanzend glazuur en niet met acryl. Hij bracht het pigment met een stokje op zijn doeken aan en maakte zijn beroemde "Drip Paintings", die uiteindelijk de definitie van kunst revolutionair veranderden.

Om Pollocks textuur na te bootsen in acrylverf, gebruik je een natte kwast, doop je de haartjes in verf en richt je je gereedschap in de richting van het doek. Zo nodig kun je een sjabloon gebruiken om te controleren waar de verf terechtkomt.

Stopverf techniek

Deze techniek is iets ingewikkelder, maar het is een gemakkelijke manier om textuur aan het oppervlak van een schilderij toe te voegen, en het kan handig zijn bij het maken van vlakke lagen. Om dit effect te bereiken gebruik je een dikke laag verf die je met een paletmes op het doek aanbrengt, ongeveer zoals glazuur op een taart. Het paletmes kan met veel verschillende soorten verf gebruikt worden om het oppervlak van het doek te texturen en te verdikken.

Sponstechniek

Net als bij deppen, wordt bij sponzen een cellulose spons gebruikt om de verf met een vederlichte beweging op te brengen, waardoor een onregelmatig patroon met textuur ontstaat. Bijzonder geschikt voor abstracte schilderijen. ''Sponzen'' is een ideale schildertechniek voor beginners omdat het visueel aantrekkelijk is en moeilijk te verknoeien.

Welke bekende kunstenaars gebruiken acrylverf?

Terwijl veel kunstenaars de voorkeur geven aan traditioneel olieverf schilderen boven acryl schilderen vanwege de tijdloze esthetiek, kiezen vele anderen acrylverf vanwege zijn veelzijdigheid en de verscheidenheid aan technieken die ermee bereikt kunnen worden.

Welke beroemde kunstenaars gebruiken dus acrylverf? Dit zijn enkele namen:

 1. Andy Warhol
 2. David Hockney
 3. Douglas Pittman
 4. Robert Motherwell
 5. Mark Rothko
 6. Irina Laube
 7. Bridget Riley
 8. Peter Nottrott
 9. Michael Wagner
 10. Darien Bogart

Voordelen en nadelen van acryl schilderen

Er zijn voordelen en nadelen ten opzichte van andere schildermedia, of je nu van traditionele acrylverf houdt of van modern acryl schilderen.

Voordelen acrylverf

 1. Acrylverf droogt snel - zodat je je project sneller kunt afwerken.
 2. Het is veelzijdig - je kunt schilderen op elk oppervlak dat olie- en wasvrij is. Dit omvat doek, papier, hout, steen, glas, karton, stof, metaal en plastic. Met de juiste voorbereiding kun je acrylverf op bijna alles gebruiken.
 3. Het is minder giftig en veiliger rond kinderen en huisdieren.
 4. Het is in water oplosbaar - je kunt het van je handen en kwasten wassen met water en zeep (terwijl ze nog nat zijn) zonder verfverdunner te gebruiken.
 5. Acrylverf is flexibel - je kunt het met veel verschillende mediums mengen om verschillende texturen en hechtingseigenschappen te verkrijgen of om de droogtijd te veranderen.
 6. Het is betaalbaarder.
 7. Het is duurzaam - voor zover we weten is acrylverf flexibel en zal niet barsten, afbladderen of vergelen. En het is waterbestendig na het drogen.

Nadelen acrylverf

 1. Acrylverf is sneldrogend, wat betekent dat je snel moet werken.
 2. De verf wordt donkerder als hij droogt, dus de kleur waarmee je schildert is niet noodzakelijk de kleur die je er uiteindelijk uitkrijgt.
 3. Eenmaal droog is het moeilijk van nagels of kleren te verwijderen.
 4. Hetzelfde geldt voor penselen - je kunt het beste een bakje water in de buurt hebben terwijl je schildert om penselen nat te houden zodat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Je moet ook beschermende kleding dragen.
 5. Sommige kunstgalerijen en verzamelaars beschouwen acrylschilderijen als "minder waardevol" vergeleken met andere schildersdoeken.

Acryl schilderbenodigdheden

De hieronder genoemde kunstenaarsbenodigdheden zijn onmisbaar bij het schilderen met acryl. Dit betekent dat je echt niet moet proberen met acrylverf te schilderen als je niet al deze benodigdheden bij de hand hebt.

Tip: Als beginner in acrylverf kun je het beste eerst een set bestellen bij Painting Expert, want daar zit al het materiaal in dat je nodig hebt en zo kun je het acryl schilderen op een betaalbare manier uitproberen.

Acrylverf

Dit is een duidelijke MUST als je met acrylverf wilt schilderen! Acrylverf is er in tubes en potjes. Je kunt acrylverf kopen per stuk of in sets voor acryl schilderen. Bij het kiezen van acrylverf moet je letten op dingen als kwaliteit, kleur, duurzaamheid, viscositeit, tube of pot, droogtijd en merken.

Acrylverf

Canvas / hout / papier, enz.

De meest populaire ondergrond voor acryl schilderen is canvas, dat in vele maten verkrijgbaar is. Een prachtig alternatief zijn houten panelen, die steeds populairder worden omdat er steeds meer houten panelen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Je kunt ook op heel dik papier schilderen.

Penselen

Penselen zullen je beste vriend zijn bij het schilderen. Bekijk onze blog over penselen voor acryl schilderen.

Schilderspalet

Een palet is het oppervlak waarop je de kleuren mengt. Er zijn veel verschillende soorten paletten voor gebruik met acrylverf. Voor schilderen op nummer heb je geen palet nodig, want alle kleuren zijn al gemengd en komen in potten met het juiste nummer.

Schilderspalet

Bakje met water

Acrylverf droogt heel snel, dus je moet je penseel steeds in een glas of beker water dopen om zowel de haartjes als de verf vochtig te houden. Een doorzichtig glas of kopje is aan te bevelen omdat je dan kunt zien hoe schoon of vuil het water is.

Doeken of papieren handdoeken

Bij het schilderen zijn vlekken en morsen onvermijdelijk, dus is het belangrijk om wat vodden of papieren handdoekjes bij de hand te hebben. Ze zijn niet alleen handig voor noodgevallen, maar ook nodig om overtollig water uit je kwast te verwijderen.

Vernis

Als je klaar bent met je schilderij, is het tijd om het te vernissen! Het vernissen van een acrylschilderij is belangrijk omdat het een essentiële beschermlaag toevoegt en helpt de verf chemisch aan het doek te binden. Acrylvernis is er in mat, satijn en glans.

Conclusie schilderen met acryl

Vergeleken met olie- en aquarelverf is acrylverf een heel recente ontdekking in de kunstwereld. Dankzij hun veelzijdigheid, levendigheid en stabiliteit hebben ze de kunstwereld stormenderhand veroverd. Hoe meer kunstenaars gebruik maken van de ruime mogelijkheden die acrylverf je biedt, hoe meer acrylverf producten er op de markt komen.

Veelgestelde vragen

Wat kan je schilderen met acrylverf als je het nog nooit eerder hebt gedaan?

Ons advies is om te beginnen met een motief te schilderen. Je zal hierdoor meer gevoel krijgen over hoe je moet schilderen met acrylverf. Nadat je het schilderij geschilderd hebt, kan je kiezen om moeilijkere motieven te kiezen zoals een stilleven.

Welke penselen zijn het beste om met acrylverf te schilderen?

Nylon penselen, die ook in de set schilderen op nummer zitten, zijn het beste. Ze zijn zacht en duurzaam, zodat ze vaak schoongemaakt kunnen worden. Je kan hier de allerbeste penselen voor het schilderen met acrylverfvinden.

 

Nylon penselen zijn het beste om te gebruiken. Ze zijn zacht en duurzaam, zodat ze vaak schoongemaakt kunnen worden. Je kan hier de allerbeste penselen voor het schilderen met acrylverf vinden.

.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen