Pointillisme - Stap voor Stap naar jouw schilderij | Painting Expert
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €40 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €40 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁
Pointillisme - Stap voor Stap naar jouw schilderij

Pointillisme - Stap voor Stap naar jouw schilderij

Pointillisme is waarschijnlijk een van de meest moeilijkste schildertechnieken, omdat stippen verf afzonderlijk op het canvas worden aangebracht. Ben je benieuwd wat pointillisme precies inhoudt? Lees dan snel verder!

Pointillisme - De techniek die kleuren naar de voorgrond brengt

Elk kunsttijdperk bracht andere technieken voort. Een daarvan is pointillisme. Deze techniek van schilderen was vooral populair tijdens het post-impressionisme. De Franse schilder Georges Seurat wordt beschouwd als de pionier en grondlegger van het pointillisme. Het is een zeer veeleisende schildertechniek, waardoor je meer details op het doek geschilderd krijgt.

Tip: Bekijk ook eens onze schilderen op nummer motieven, waarbij je keuze hebt uit pointillistische kunst schilderijen

Pointillisme

De geschiedenis van het pointillisme

Pointillistisch schilderen is niet in de eerste plaats het vastleggen van bijzonder realistische momentopnamen op doek. De bedoeling van deze techniek is om een schilderij en zijn onderdelen vooraf te componeren, omdat de compositie doorslaggevend is.

Deze schildertechniek is echter niet alleen bekend om zijn gedetailleerde picturale compositie. Het meest opvallende kenmerk van pointillistische schilderkunst is de manier waarop de verf wordt aangebracht. De kleuren worden in kleine stippen op het doek geplaatst. Pointillistische schilders gebruikten alleen normale kleuren en worden vooraf niet gemengd.

Kleurmengsels ontstaan alleen op het schilderdoek zelf. Het pointillisme maakt gebruik van het zogenaamde simultaancontrast en de daaruit voortvloeiende additieve kleurmenging. Als een pointillistisch schilderij van een bepaalde afstand wordt bekeken, vermengt het menselijk oog de afzonderlijke kleurstippen tot grotere kleurvlakken. Dit heeft het voordeel dat de kleuren veel intenser lijken in vergelijking met gemengde kleuren.

Tot op de dag van vandaag heeft het pointillisme en de benadering erachter een grote invloed op de kunst en is het ook aanwezig in jouw dagelijks leven. Digitale fotografie, bijvoorbeeld, werkt volgens hetzelfde principe. Afbeeldingen zijn opgebouwd uit kleine kleurpuntjes, pixels genaamd, die in hun geheel het eigenlijke motief vormen.

Pointillisme

Schilder jezelf pointillistisch op een canvasdoek

Om pointillistische schilderijen te maken, moet je met bepaalde dingen rekening houden. Aan de ene kant moet je de juiste kleuren kiezen. Kleuren die op waterbasis zijn en eerst kunnen worden geschilderd, zoals aquarelverf, zijn  ongeschikt voor pointillisme. Het is het beste te werken met zeer impasto kleuren, zoals acrylverf (niet op waterbasis), olieverf of gouache & tempera. Hiermee zal je er gemakkelijk in slagen om afzonderlijk afgelijnde stippen van kleur te maken. Ook de keuze van de penselen is van cruciaal belang. De kleurstippen moeten vrij klein zijn om de illusie van kleurovergangen en kleurvermengingen te wekken. Ronde penselen zijn hiervoor het meest geschikt. Het penseel moet grondig worden schoongemaakt vóór elke nieuwe kleur die moet worden geschilderd, om kleurvermenging te voorkomen.

Pointillisme is zeer veeleisend en arbeidsintensief. Proberen om meteen een groot beeld te schetsen kan snel demotiverend werken. Het is het beste om eerst kleinere schilderdoeken te nemen voor je motieven. Dit zorgt voor een snellere zichtbare vooruitgang. Ook karton kan een uitstekend alternatief zijn als canvas.


Keuze van de Redactie

Hobby's in je CV - hoe scoor je punten bij je potentiële werkgever
Hobby's in je CV - hoe scoor je punten bij je potentiële werkgever
Inhoudsopgave Belangrijke aanvullende informatie: Wat hobby's onthullen over je persoonlijkheid Karaktereigenschappe...
Lees meer
Schilderen met acrylverf
Schilderen met acrylverf
Inhoudsopgave Geschiedenis van acryl schilderen Acryl als middel voor artistieke kunst Acryl schilderen - Techniek, ...
Lees meer
Hoe diamond painting inlijsten
Hoe diamond painting inlijsten
Inhoudsopgave Diamond painting inlijsten: De voorbereiding Tip 1: Diamantschilderij in een fotolijst Tip 2: Diamant ...
Lees meer
Penselen voor het schilderen met acrylverf
Penselen voor het schilderen met acrylverf
Inhoudsopgave Test 2021: De allerbeste penselen voor het schilderen met acrylverf Beantwoord eerst deze vraag: ''Wat...
Lees meer
Waarom sneed van Gogh zijn oor af?
Waarom sneed van Gogh zijn oor af?
Inhoudsopgave Theo maakte van Goghs leven als kunstenaar mogelijk Waarom verminkte Vincent van Gogh zichzelf? Kuns...
Lees meer
Wat voor soort verf wordt er gebruikt bij schilderen op nummer?
Wat voor soort verf wordt er gebruikt bij schilderen op nummer?
Inhoudsopgave Acrylverf, olieverf of tóch aquarelverf? Is acrylverf veilig te gebruiken en geschikt voor kinderen? ...
Lees meer