Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5 Tips: Wat is een schilderspalet?

Wat is een schilderspalet?
In de schilderkunst is een palet een plank met een (duim)gat, gemaakt van meestal gepolijst hout, porselein of metaal, voor het mengen van verfkleuren bij het schilderen. Schilders gebruiken paletten vooral wanneer zij met olieverf of acrylverf schilderen. Ook bij het schilderen op nummer kan er gebruik gemaakt van een schilderspalet.

Het palet wordt soms aangeduid als schilderspalet, verfpalet, kleurenpalet, of mengpalet. De term palet is via het Franse palette "kleine ronde plank" afgeleid van het Latijnse pala, dat "spade" of "schop" betekent.

Het oudste bewijs van het palet worden beschouwd als de reproducties van het nog handspiegelvormige apparaat in de miniaturen van een verlucht manuscript van Giovanni Boccaccio's verzameling biografieën. Een handleiding uit 1795 beschrijft het hanteren van het palet aldus: De schilder draagt op deze plank de kleuren bij zich die hij gebruikt. Bovenaan zijn de eenvoudige schildersverven, onder de gemengde schildersverven. Paletten van enkele beroemde schilders worden in museums bewaard.

Het palet in zijn karakteristieke asymmetrische vorm wordt vaak gebruikt als symbool of attribuut, het staat dan als symbool voor de schilderkunst van de personificatie van de schilderkunst.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen