Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Op zoek naar een nieuwe hobby? - 46 inspirerende suggesties

Op zoek naar een nieuwe hobby? - 46 inspirerende suggesties

Inhoudsopgave

Tussen werk, kinderen en de vele verplichtingen van het dagelijkse leven, ben je vaak blij om tegen de avond op de bank te ploffen met de tv aan. Zou je een keer wat anders willen? Iets wat je graag doet na het werk, iets waar je gepassioneerd over bent? En waar je tijd voor hebt? Bekijk dan onze 46 verschillende hobby's!

Ontspannende hobby's

Veel mensen hebben een hectisch dagelijks leven en zitten niet te wachten op een actieve hobby in hun vrije tijd. Zij geven de voorkeur aan een hobby waar je rustig van wordt. Hier is een klein overzicht:

1. Schilderen op nummer

Bij schilderen op nummer verf je het canvasdoek in met de daarvoor bestemde acrylverf kleur. Staat er een nummer 4 op het canvasdoek? Zoek dan het juiste verfpotje op. Het nummertje van het verfpotje staat altijd op de boven- of onderkant. Nadat je de 24 of 36 kleurtjes heb ingeschilderd, creëer je jouw eigen kunstwerk! Schilderen op nummer is uitermate geschikt voor volwassenen en kinderen.

Wil je het artikel verder lezen? De tekst gaat onder de afbeelding verder. Begin nu met bestellen door op onderstaande afbeelding te klikken

Schilderen op nummer bestellen

2. Mandala schilderen

Het inkleuren van mandala's voor volwassenen is de laatste jaren een absolute trend geworden. En wij kunnen dat goed begrijpen: Meditatief schilderen is ongelooflijk ontspannend en helpt om stress te verlichten. De felle kleuren en prachtige patronen betoveren je, zodat je uren kunt doorbrengen met het schilderen van mandala's.

3. Vissen

Als je aan de oever van een eenzaam meer zit en uren wacht tot een vis bijt, heb je alle tijd om na te denken, te ontspannen en tot rust te komen. Plus, er is genoeg frisse lucht.

4. Mediteren

De ultieme hobby om rustig te worden is mediteren. Het klinkt velen misschien wat saai in de oren, maar het brengt tal van positieve effecten met zich mee: stressvermindering, betere slaap, hogere concentratie en meer sereniteit. Deze hobby vergt in het begin een beetje doorzettingsvermogen tot je de positieve effecten op lichaam en geest voelt.

5. Breien

Breien is een heel eenvoudige hobby. Je hebt nodig: Wol en breinaalden. Het leuke eraan is dat je het zowat overal kunt doen, thuis, in de trein of in de wachtkamer bij de dokter. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat breien leidt tot diepe ontspanning door het steeds herhalen van dezelfde activiteit.

6. Yoga

Trek je yoga kleding aan. En daar ga je! Er zijn veel video tutorials op het internet die je kunt uitproberen. Maar wees voorzichtig! Je kunt ook een heleboel dingen verkeerd doen met yoga. Vooral in het begin moet je naar een professionele yogastudio gaan, waar de asana's (zoals de oefeningen worden genoemd) perfect worden uitgelegd en een yogaleraar ingrijpt als je iets verkeerd doet.

Creatieve hobby's

Als je wilt ontsnappen aan het normale leven van alledag en de kleurrijke wereld van jouw eigen creativiteit wilt ontdekken, dan zullen deze hobby's je vast aanspreken. Of misschien wil je gewoon te weten komen of je een creatieve inslag hebt of niet... Dan zijn cursussen of workshops over de verschillende onderwerpen het ideale platform voor jou.

7. Improvisatie theater

Bij deze hobby kun je veel gelach verwachten. Bij improvisatietheater voeren de acteurs een scène op zonder script en moeten ze spontaan reageren op de acties van anderen. Het is heel leuk!

8. Origami

Origami is de kunst van het papiervouwen, meestal uitgaande van een klein, vierkant papier. En het is echt indrukwekkend wat je kunt maken van een vel papier! Afhankelijk van hoe bedreven je bent in het vouwen, kun je papieren vliegtuigjes, kraanvogels of rozen maken.

9. Naaien

De hobby naaien vereist een wat grotere investering, namelijk een naaimachine. Je kunt natuurlijk ook met de hand naaien, maar dat is niet per se aan te raden als je het werkstuk nog dit jaar wilt afmaken. Je kunt dus het beste eerst een naaimachine lenen om te kijken of je het überhaupt leuk vindt. Begin met iets eenvoudigs als een naaiplek of een bekledingshoes. Als je het niet te moeilijk vindt, kun je verder gaan met moeilijkere dingen.

10. Fotografie

Pak je smartphone en je nieuwe hobby kan beginnen. Misschien wil jouw kat wel model staan of kan je de buurt verkennen. Coole kiekjes liggen om elke hoek op de loer. Als je gepassioneerd bent door fotografie, overweeg dan de aankoop van je eigen camera.

Ben je ook benieuwd naar de leukste vrijetijdsactiviteiten van dit moment? Lees dan het blogartikel: ''Vrijetijdsactiviteiten voor alle weersomstandigheden | Wat kan ik doen?''

11. Schilderen

Je wilt je innerlijke gevoelens uitdrukken of gewoon een mooie foto voor in huis? Hoe dan ook, schilderen is een zeer creatieve hobby waarin je jezelf kunt uitdrukken. Als je begint met aquarelverf schilderen of met krijt, is dat minder duur dan acrylverf. Olieverf is bijzonder duur en niet noodzakelijk geschikt voor beginners.

Lees hier ons blogartikel: ''Leren schilderen: 4 schildertechnieken & 4 tips voor het eerste schilderij'' om jouw eerste schilderij te schilderen.

12. Diamond Painting

Diamond Painting werkt in principe hetzelfde als schilderen op nummer. In plaats van verf gebruik je nu steentjes. Dit worden ook wel diamantjes genoemd. Je hebt ronde en vierkante steentjes. Ronde steentjes worden veelal gebruikt voor mensen die de eerste keer diamond painten. Vierkante steentjes worden vaker gebruikt door mensen die vaker een kunstwerk hebben gemaakt.

Diamond painting

13. Pottenbakken

Als je wilt leren pottenbakken en een pottenbakkersschijf wilt uitproberen, kun je een workshop pottenbakken volgen. Als je het leuk vindt, kun je jouw keukenkastje geleidelijk aan vullen met zelfgemaakte aardenwerken.

Sportieve hobby's

Een hobby en lichaamsbeweging combineren is waarschijnlijk niet zo'n slecht idee. Je verheugen op sport is beslist beter dan jezelf naar de sportschool slepen. Er zijn een eindeloos aantal sportactiviteiten die je alleen, met z'n tweeën of in groepsverband kan doen Hier is een klein overzicht:

Sportieve hobby's

14. Skateboarden

Het verveelt nooit met een skateboard! Er zijn enorm veel skateboard trucs die je kunt oefenen en perfectioneren tot je erbij neervalt. Plus, je ontmoet altijd nieuwe mensen op skateplekken.

15. Jiu Jitsu/ Karate/ Judo/ Taekwondo

Misschien wil je een vechtsport gaan beoefenen? Zoek uit of er cursussen in je buurt zijn en ga eens kijken! Op deze manier kun je erachter komen welke vechtsport het beste bij je past.

16. Jongleren

Je hoeft geen lid van het circus te zijn om te leren jongleren. Haal wat ballen en waag je kans! Je kunt video's met instructies vinden op YouTube. Als je wilt leren van professionals, neem dan een cursus jongleren. Het is erg leuk!

17. Trampolinespringen

Er is iets bevrijdends aan het springen op een trampoline. Het maakt je ook fit, vermindert stress en maakt gelukshormonen vrij. Kinderen springen niet voor niets graag op een trampoline.

18. Lasergamen

Bij deze leuke sport spelen meestal twee teams tegen elkaar. Beide teams proberen de leden van de tegenpartij zo vaak mogelijk op hun vest te raken met een laserwapen. Lasergamen is waarschijnlijk niet de goedkoopste hobby, als je bedenkt dat een spelletje van 15 minuten ongeveer € 10 kost. Maar het is erg leuk!

19. Tafeltennis

Tafeltennis vergt niet veel fysiek uithoudingsvermogen, tenzij je van plan bent het als een competitiesport te beoefenen. Tafeltennistafels zijn beschikbaar in sommige parken of recreatievoorzieningen en ook veel sportcentra bieden tafeltennistafels aan.

20. Klimmen

In een klimworkshop voor beginners leert je basistechnieken voor het klimmen en hoe je zich tijdens het klimmen goed kunt beveiligen. In klimzalen kun je de nodige klimtouwen en -schoenen lenen. Wil je geen inleidende cursus doen? Probeer dan boulderen! Je hebt hier geen klimtouwen voor nodig, want je klimt alleen op een hoogte waarbij er geen gevaar voor verwondingen is als je eraf springt.

21. Bowlen

Bowlen is ook goed voor mensen die wel willen sporten maar niet alles uit de kast willen halen. Het leuke van bowlen: de sport is ook een sociaal gebeuren, waarbij je met vrienden kunt samenkomen, kletsen en ook samen een paar drankjes kunt nuttigen.

22. Frisbeeën

Frisbee spelen is een zeer ongecompliceerde hobby. Je hebt alleen een frisbee nodig, een partner en een gebied met zo weinig mogelijk bomen.  Een frisbee terugvinden die vastzit in de takken van een boom kan immers een heel karwei zijn! Frisbee kan ook als teamsport worden gespeeld.

23. Midgetgolven

Een vrijetijdssport die ideaal is als hobby is minigolf. Behendigheid, maar ook tactische overwegingen voeren de boventoon in het spel. Over het algemeen wordt minigolf gespeeld met twee of meer spelers. Maar je kunt het ook alleen spelen en proberen je eigen record te verslaan. Hoe minder punten, hoe beter!

24. Zwemmen

Zwemmen is een zeer veelzijdige hobby, die door alle leeftijden kan worden beoefend en bovendien een groot aantal voordelen voor de gezondheid met zich meebrengt. Je kunt bijvoorbeeld schoolslag, crawl, vlinderslag of rugslag leren, zwemmen in binnenzwembaden, buitenzwembaden, meren of de zee.

25. Biljarten

Bij het biljarten is de winnaar degene die eerst zeven ballen en daarna de zwarte bal in de gaten van de tafel laat vallen. De hobby is niet alleen populair vanwege de vaardigheid en het strategisch denken dat vereist is, maar ook omdat er een biertje of twee gedronken kan worden. Aangezien biljarttafels ook vaak in cafés te vinden zijn, is biljarten niet alleen een strategische hobby, maar ook een gezellige en sociale.

26. Dansen

Dansen is leuk en je verbrandt er veel calorieën mee. Heb je liever ballet, jazzdans of hip-hop? Er zijn talrijke groepen en workshops voor beginners en gevorderden in alle dansstijlen. Voordat je je inschrijft voor een cursus, kun je een proefles nemen om te zien of de cursus bij je past. De meeste cursussen vinden wekelijks plaats gedurende een half jaar. Maar je hoeft niet meteen op dansles, je kunt bijvoorbeeld ook thuis de choreografie van je favoriete nummer instuderen.

Vrijwilligheidswerk

Vrijwilligerswerk voor een goed doel is zinvol en brengt vreugde, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere mensen. Denk goed na over welk gebied je kiest. Waar kan je jouw vaardigheden het best gebruiken? Welk onderwerp interesseert je niet alleen voor de komende drie weken?

Vrijwilligheidswerk

27. Meehelpen in het asiel

Als dierenliefhebber ben je bij een dierenasiel aan het juiste adres. Daar kun je helpen met de verzorging van de dieren.

28. Paramedicus

"Voor de liefde van mensen" is het motto van de Rode Kruis paramedici. Dus als je het leuk vindt om met mensen om te gaan en je kunt er relatief veel tijd in steken, dan kun je aan de slag als vrijwillig paramedicus. Merk op dat de opleiding tot paramedicus vrij veel tijd in beslag neemt en dat je daarna ook nog minstens twee keer per maand een dienst moet draaien.

29. Tijd doorbrengen met kinderen

Wil je meer met kinderen te maken hebben? De scholen zijn bijvoorbeeld op zoek naar vrijwillige voorlezers die regelmatig de kleuterschool bezoeken en de kinderen prentenboeken voorlezen en hen spelenderwijs taal leren. Je kunt oudere kinderen helpen met leren.

30. Helpen in een daklozenkeuken

Als je van koken houdt, kun je ingrediënten kopen en koken in de keuken van de daklozenopvang voor daklozen. Misschien moet je wat mee mensen meenemen, want koken voor 200 mensen is zelfs voor een getrainde kok niet te doen.

Culinaire hobby's

Bent jij een van die mensen die niet alleen gepassioneerd zijn door eten, maar ook genieten van het bereiden van de lekkernijen? Ga dan naar de keuken!

Culinaire hobby's

31. Koken

Voor velen is koken niet meer dan een noodzaak om eten op het bord te krijgen. Maar het kan ook een hartstochtelijke hobby worden als je nieuwe dingen uitprobeert, experimenteert en nieuwe manieren leert om voedsel te bereiden. Kookcursussen kunnen je veel inspiratie geven en je leren hoe je meer ingewikkelde gerechten of specialiteiten kunt klaarmaken.

32. Bakken

Chocoladetaarten, cupcakes en schuimgebak - bakken is een zoete passie die in sommige families van generatie op generatie wordt doorgegeven. Als je niet kunt terugvallen op de knowhow van je grootmoeder of moeder, is een bakworkshop een goed idee. In speciale cursussen kan je leren hoe je taarten met fondant op professionele wijze kunt glazuren en versieren. Een beetje oefening en je wordt bijna een banketbakker!

33. Alles over Koffie

Als je graag koffie drinkt, dan vindt je het misschien ook leuk om je in dit onderwerp te verdiepen. Probeer verschillende manieren om koffie te bereiden - van koud zetten tot de vacuümmethode. Proef verschillende koffiebonen of volg een barista-cursus! En latte art is toch al een categorie apart. Al met al een bijna leuk onderwerp!

34. Restaurants bezoeken

Als je van restaurants testen je hobby wilt maken, moet je een goed gevulde portemonnee hebben. Want de hele tijd uit eten kan duur zijn. Eén keer per week een nieuw restaurant uitproberen kan wel een leuk ritueel worden. Je zou bijvoorbeeld bij elk restaurantbezoek een ander persoon kunnen meenemen. 

35. Verschillende wijnen drinken

Wijn is een van de oudste cultuurgoederen van de mensheid en de kunst van het wijnmaken, maar ook het genot van de consumptie zijn in de loop der eeuwen veranderd en ontwikkeld.

Hobby's in de buitenlucht

Tijd doorbrengen in de frisse lucht maakt de geest helder en verhoogt het welzijn. Nergens kun je zo goed aarden als in de natuur. En als je de bergen in gaat of ergens anders waar je bijna nooit andere mensen tegenkomt, dan voel je het, de kracht-gevende eenheid met de natuur! Hier zijn een paar ideeën:

36. Tuinieren

Ontwerp je tuin zoals jij dat wilt - met kruidentuintjes, rozenstruiken of fruitbomen. Hier vind je doe-het-zelf tips voor je tuin. Als je geen eigen grond hebt, kun je op je balkon tuinieren of een tuin of een klein stuk van een veld huren. Zelfgekweekte groenten smaken heerlijk en het is veel leuker om de oogst te koken.

37. Geocaching

Geocaching is een speurtocht met GPS. Je moet een schat vinden met behulp van geografische coördinaten. Zeer avontuurlijke hobby!

38. Wandelen

Stap in je wandelschoenen - de berg op! Landschappen ontdekken, je lichaam bewegen, frisse lucht inademen - deze hobby kan het allemaal.

39. Rondleidingen bezoeken

Ben je nieuwsgierig, ontdek je graag nieuwe dingen en hou je van spannende verhalen? Dan hebben wij de perfecte vrijetijdsbesteding voor je: Bezoek rondleidingen. Er zijn talloze rondleidingen over verschillende onderwerpen waarbij je verborgen hoekjes van de stad kunt ontdekken, nieuwe perspectieven kunt opdoen of interessante feiten te weten kunt komen.

Eenvoudige hobby's voor thuis

Zoek je een hobby die je zonder al te veel moeite thuis kunt doen? Sommige van de dingen op onze lijst, zoals verven op nummer, koken, origami of yoga zijn daar perfect voor. Hier zijn nog wat ideeën:

40. Lezen

Haal een spannend boek op in de bibliotheek en laat je meevoeren naar een andere wereld! Als je veel leest, kan het ook zinvol zijn om lid te worden van een leesclub om je indrukken van literaire werken met andere mensen te delen.

41. Puzzelen

Kruiswoordraadsels, Sudoku of zoekplaatjes - puzzels kunnen je uren bezighouden, zijn leuk en trainen je hersenen. Vooral voor oudere mensen worden puzzels vaak aanbevolen door artsen.

42. Munten verzamelen

Kijk door je kleingeld! Uit welke landen komen de euromunten? Je kan beginnen met het verzamelen van euromunten uit alle landen. Je zult plotseling zien hoe gelukkig je bent om veel kleingeld te hebben. Als een muntenverzameling een bepaalde waarde heeft, is het ook een spaarpot. Het is het beste om het in een kluis te bewaren!

Munten verzamelen

43. DIY Projecten

Je hoeft niet per se materialen te kopen voor je eigen doe-het-zelf projecten. Je moet lijm of draad in huis hebben. Vaak kun je gebruikte voorwerpen of zelfs afval gebruiken. Je kan een tas maken van een oud T-shirt, een jasje van een gebruikte spijkerbroek of juwelen van lege Nespresso-capsules.

44. Kalligrafie

Kalligrafie is de kunst van het "mooi schrijven" met de hand. Op internet zijn veel sjablonen en instructies te vinden over hoe je het jezelf kunt aanleren. Je kunt bijvoorbeeld coole postkaarten of foto's met citaten maken.

45. Een taal leren

Weet je al waar je heen gaat op je volgende vakantie? Dan kun je beginnen met het leren van de taal van dat land. Er zijn veel apps en leervideo's die je zullen helpen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, ga dan naar een talenschool

46. Een instrument bespelen

Kleinere instrumenten kunnen gemakkelijk thuis worden geleerd, zoals blokfluit, dwarsfluit, gitaar of keyboard. Je kunt jezelf het instrument leren of op zijn minst een paar uur muziekles nemen in het begin.

 

Veel plezier met het proberen van een (nieuwe) hobby!

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen