Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Schilderen met aquarel: 5 antwoorden op beginnersvragen

Schilderen met aquarel: 5 antwoorden op beginnersvragen

Schilderen met aquarelverf is een van de meest populaire schildertechnieken. Zelfs grote kunstenaars als Albrecht Dürer, Emil Nolde of August Macke hebben opmerkelijke aquarellen gemaakt die ons tot op de dag van vandaag fascineren.

Aquarelverf behoort tot de familie van de waterverf. Maar in tegenstelling tot de klassieke aquarelverf die we ons allemaal herinneren van de lessen op school, is aquarelverf lichter en vaak minder dekkend.

Voor wie is schilderen met aquarelverf geschikt?

Schilderen met aquarelverf wordt beschouwd als een veeleisende schildertechniek die zelfs ervaren schilders telkens weer fascineert vanwege de grote veelzijdigheid. Maar zelfs beginners kunnen bij het schilderen met aquarelverf al snel een gevoel van voldoening bereiken.

Aquarelverf droogt zeer snel. Dit heeft het voordeel dat je snel een afgewerkt beeld in je hand kunt houden. Dit betekent echter ook dat latere wijzigingen moeilijk door te voeren zijn.

Voor wie is schilderen met aquarelverf geschikt?

Welk materiaal heb ik nodig om met aquarelverf te schilderen?

Ten eerste, het juiste papier. Het meest geschikte papier voor aquarelleren is speciaal aquarelpapier, dat verkrijgbaar is in verschillende formaten, gewichten en oppervlakken, afzonderlijk of als schilderblok. Als u liever schilderplanken of doeken als alternatief gebruikt, kan dat ook - maar dan moet u wel van tevoren een geschikte aquarelgrondverf gebruiken. 

Ten tweede: de juiste kwasten. Voor het opbrengen van de aquarelverf zijn speciale aquarelpenselen geschikt, b.v. zogenaamde roodmarterpenselen met natuurlijk dierlijk haar. Zij absorberen veel water en verf en geven beide goed af. Ze zijn ook zeer dimensionaal stabiel. Intussen zijn er echter ook synthetische penselen van hoge kwaliteit die kunnen worden gebruikt voor aquarel schilderen. Aquarelpenselen zijn verkrijgbaar met een grote verscheidenheid aan penseelpunten: puntige/ronde penselen, platte penselen, waspenselen, waaierpenselen, slepende penselen, sjabloonpenselen, enz.

En ten derde, natuurlijk, de juiste kleuren, die vanaf het begin van hoge kwaliteit moeten zijn.

Hoe meng je aquarelverf?

Je hebt niet zo veel van de juiste kleuren nodig, tenminste om te beginnen. Want een van de grote voordelen van aquarelverf is dat je er prachtig mee kunt mengen. Maar omdat het schilderen met aquarelverf vaak snel moet gebeuren, is het een goed idee om ten minste een basisset van 12 te gebruiken.

Om een gevoel voor mengen te krijgen, is het nuttig van tevoren wat te oefenen en vertrouwd te raken met het kleurenwiel en het concept van complementaire kleuren. Het verdient de voorkeur de verf van licht naar donker aan te brengen, want te donkere tinten zijn moeilijk weer lichter te maken.

Tussen haakjes: om stralende kleuren met veel glans te behouden, is het aan te bevelen nooit meer dan drie kleuren met elkaar te mengen.

Hoe meng je aquarelverf?

Hoe schilder je met aquarelverf?

Een cruciaal verschil bij het schilderen met aquarelverf ten opzichte van andere schildertechnieken is vaak de afwezigheid van wit. Witte vlakken in aquarelschilderijen worden gecreëerd door niet te schilderen (de zogenaamde negatieve techniek). Voor kenners van andere schildertechnieken vraagt dit om een beetje herbezinning.

Omdat aquarelverf minder dekkend is, schildert u het best op dezelfde manier als u de verf mengt: van licht naar donker. Door de korte droogtijd kunt u goed met meerdere lagen werken - het is wel belangrijk dat u de nieuwe lagen snel aanbrengt, zodat de onderliggende verflagen niet weer oplossen.

Hoe bescherm ik mijn aquarel schilderijen?

Aquarelverf is oplosbaar in water en blijft dat ook, zelfs als het al is opgedroogd. Daarom moeten aquarellen altijd beschermd worden bewaard, ingelijst achter glas en, indien nodig, gefixeerd.

Wat voor verf wordt er gebruikt bij schilderen op nummer?

De schilderen op nummer motieven worden geschilderd door middel van acrylverf. Acrylverf is niet giftig, waardoor het enorm geschikt is voor kinderen en volwassenen.

Ben je benieuwd naar de beste beginnertips? Lees dan ons blogartikel: ''Schilderen met acrylverf: De beste beginnerstips''

Verven met aquarel

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen