Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Leren schilderen: 4 schildertechnieken & 4 tips voor het eerste schilderij

Leren schilderen: 4 schildertechnieken & 4 tips voor het eerste schilderij

Inhoudsopgave

Leer schilderen met onze schilderijen op nummer. Het is de meest toegankelijke en leukste manier om ermee aan de slag te gaan. Wij maken het leren schilderen leuk, zodat je er zelf mee kunt beginnen als je nog helemaal geen ervaring hebt. Want heb je het misschien wel een keer geprobeerd, maar is het toen niet gelukt? Of zoek je een manier om het de eerste keer meteen goed te doen? Wat de reden ook is, wij helpen je het schilderen onder de knie te krijgen met de schilderijen op nummer

Je hoeft er niet helemaal zelfstandig mee aan de slag, terwijl jij uiteindelijk de verf op het doek zet. We hebben het canvas alvast voor je voorbereid. Én je hebt de keuze uit een breed assortiment, zodat je van alles kunt schilderen dat je graag aan de muur op zou hangen.

Wij begrijpen dat het leren schilderen in eerste instantie best lastig kan lijken. Kan lijken, omdat het in de praktijk voor de meeste mensen ontzettend meevalt. Wij zorgen ervoor dat je daarmee aan de slag kunt, aan de hand van een aantal belangrijke voordelen. 

5 voordelen van schilderen op nummer

Hoe leer je schilderen en houd je het voor jezelf zo leuk mogelijk? Wij zetten 5 belangrijke voordelen van het schilderen op nummer voor je op een rij:

 • Enorm assortiment schilderijen
 • Nummers in de vlakken
 • In je eigen tempo aan de slag
 • Schilderen met acrylverf
 • Aan de muur ophangen

1. Enorm assortiment schilderijen

Leren schilderen is een kwestie van oefenen en van motivatie. Je wilt oefenen om de technieken onder de knie te krijgen. Want, hoe dik moet je de verf aanzetten? En wat gebeurt er als je de kleuren een beetje in elkaar over laat lopen? Of juist helemaal niet? Dat zijn dingen die we je uit kunnen leggen, maar die je eigenlijk zelf zou moeten ervaren.

Bovendien heb je de keuze uit allerlei producten en thema’s. Je kunt kiezen uit dieren, van bloemen, steden en bijvoorbeeld kunst. Op die manier krijg je een beter beeld van wat er allemaal beschikbaar is, om daar je favoriet uit te kiezen.

2. Nummers in de vlakken

Zodra je de bestelling eenmaal in huis hebt wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk mee aan de slag. En dat maken we je daarom makkelijk, aan de hand van de nummers op het canvas. Die geven aan welke kleur je op welke plek moet gebruiken. Het geeft precies aan wat er nodig is om tot het ontwerp of het thema te komen, zodat je dat niet allemaal zelf hoeft in te schatten.

Je hoeft geen rekening te houden met de verhoudingen en bijvoorbeeld de compositie. In plaats daarvan zorg je er aan de hand van de nummers voor dat je kunt leren schilderen. En dat je meteen ziet wat het oplevert, ondanks dat je natuurlijk zelf bepaalt hoe lang je eraan werkt en hoe vaak je even gaat schilderen.

3. In je eigen tempo aan de slag

Leer schilderen tijdens een fijne nieuwe hobby, waarbij jij bepaalt in welk tempo je daarmee aan de slag gaat. Dus heb je er af en toe een uurtje voor over? Of vind je het heerlijk om heel de ochtend, de middag of heel de dag te gaan schilderen? Jij bepaalt, omdat je daarin de volledige vrijheid hebt.

De acrylverf droogt over het algemeen snel, maar je kunt er de volgende keer gewoon weer mee verder. Dankzij de diverse vlakken met daarin de nummers bepaal je zelf hoeveel je er achter elkaar wilt doen en wanneer je even pauze neemt.

4. Schilderen met acrylverf

Tijdens het leren schilderen gebruik je acrylverf. Dat is verf op waterbasis, waarmee in principe iedereen het leert. De verf laat zich makkelijk verwerken en is daarom goed geschikt om de verschillende technieken onder de knie te krijgen.

5. Aan de muur ophangen

Heb je het schilderij af? Gefeliciteerd! Je hebt leren schilderen, en dat is bovendien niet alles. Je kunt het schilderij bij je thuis ophangen, om trots terug te kijken op wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen.

Het is voor veel mensen bovendien een fijne motivatie om binnenkort met de volgende aan de slag te gaan. Op die manier heb je er snel een leuke hobby bij, waar je ontzettend veel plezier aan zal beleven. Wij zorgen ervoor dat je het leren schilderen op een leuke manier kunt doen, zonder dat je al allerlei ingewikkelde technieken onder de knie hoeft te hebben.

Eigen foto schilderen: uniek schilderij aan de muur

En leer je schilderen met onze producten en ontwerpen, maar zoek je naar een manier om het nog bijzonderder te maken? Je kunt zelfs een eigen foto schilderen. Wij zetten de foto voor je om naar een canvas met daarop de nummers, om de verschillende kleuren te bepalen. Dat betekent dat jij daarmee kunt gaan schilderen, ook als je dat pas aan het leren bent en zoekt naar een leuke nieuwe uitdaging.

Leer schilderen: de beste manier om het te leren

Leer schilderen met de verschillende producten voor volwassenen en voor kinderen. Wij laten je zien wat je allemaal op het doek kunt doen, zowel voor een prachtig landschap als een dier of bijvoorbeeld een mooi stuk kunst. Er is van alles mogelijk en wij zorgen er met de nummers voor dat je dat heel toegankelijk en eenvoudig kunt doen. Op die manier weet je zeker dat je een goede keuze maakt, zodat het daar in ieder geval niet aan zal liggen. Dus leer schilderen met onze schilderijen op nummer, zodat je de technieken vanzelf beter onder de knie krijgt.

Schilderen bevordert de concentratie en leidt ons af van onze dagelijkse zorgen en hectiek. Maar als de eerste foto's niet lukken, laten we het project "Leren schilderen" al snel aan ons voorbij gaan. Wij laten je zien hoe je schildertechnieken kunt toepassen en geven je tips over materialen, kleuren en motieven.

Schilderen voor beginners

Als je wilt schilderen, moet je ontelbare vragen beantwoorden. Welk materiaal heb ik nodig, met welke kleuren en in welke stijl wil ik schilderen? Hoe meng ik mijn kleuren? En tenslotte: Wat wil ik überhaupt schilderen? Voordat je begint, moet je in ieder geval een paar basisprincipes behandelen. Schilderen is heel afwisselend en je moet een beetje geduld hebben. In het begin moet je veel dingen uitproberen en niet te veel van het resultaat verwachten. Dit zal je gemotiveerd houden en je zult blij zijn met kleine vorderingen. Met een beetje tijd en oefening zullen de penseelstreken gemakkelijker worden.

Leren schilderen

Schildertechnieken in een oogopslag

De bekendste en meest gebruikte schildertechnieken zijn olieverf schilderen, acryl schilderen, aquarelleren en aquarelleren. Wij behandelen in dit bericht geen tekentechnieken. Hieronder leer je welke methode je gebruikt om bepaalde afbeeldingen te schilderen en welke effecten je ermee kunt bereiken.

Olieverfschilderij

Olieverfschilderen is zoiets als de opperste discipline van de schilderkunst. Het wordt vooral gebruikt voor portretten, landschappen en stillevens. Veel kunstenaars waarderen olieverfschilderijen omdat de eigenschappen van de kleuren bijzonder goed zijn. De duurzaamheid en kleurenpracht van olieverf zijn onovertroffen in vergelijking met andere verfsoorten. Zoals de naam al doet vermoeden, is het hoofdbestanddeel van olieverf olie. En dit is een uitstekend bindmiddel voor de afzonderlijke kleurpigmenten. Het mengen van de verven vergt veel oefening en ze zijn duur in aanschaf omdat je veel verschillende componenten nodig hebt.

Oliefverf schilderen

Acryl schilderij

Acrylverf is het goedkopere alternatief voor olieverf. Als u dus schilderijen wilt maken die er net zo uitzien als olieverfschilderijen, kunt u het beste kiezen voor acrylverf. Acrylverven zijn er van veel verschillende fabrikanten. Ze zijn meestal verkrijgbaar in tubes, maar ook in kleine potjes verf. Als je acrylverf koopt, zorg er dan voor dat je iets duurdere en betere verf gebruikt. Deze zullen je uiteindelijk meer plezier verschaffen dan goedkopere alternatieven, omdat ze meestal van mindere kwaliteit zijn. Goedkope acrylverf is vaak niet zo sterk gekleurd en je hebt meerdere lagen verf nodig om het juiste resultaat te krijgen. 

Wij gebruiken voor onze schilderen op nummer schilderijen uitsluitend acrylverf.

Acrylverf schilderen

Aquarel schilderij

De aquarel is zoiets als de voorloper van de bekende aquarelverf, omdat hij wordt geschilderd met niet-dekkende kleuren op waterbasis. Je kunt aquarelverf op veel verschillende manieren gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld zeer beheerst en gedetailleerd portretten en landschappen schilderen. Maar het is ook mogelijk om heel losjes, impressionistisch of abstract te schilderen. In het begin is het vrij moeilijk om met aquarelverf te schilderen en je kunt snel gefrustreerd raken, omdat er veel verschillende technieken zijn. Het gebruik van primaire kleuren speelt een zeer belangrijke rol bij het aquarelleren. Meestal meng je de kleuren zelf, ook al kun je ze kant-en-klaar in de winkel kopen.

Aquarel schilderij

Schilderen met aquarelverf

In tegenstelling tot aquarelverf zijn aquarellen dekkende kleuren die je gewoonlijk met de verschillende kleurpigmenten op wit papier aanbrengt. Door de hoeveelheid water te regelen, kun je heel verschillende schilderijen maken. Veel kunstenaars gebruiken aquarelverf om landschappen of stillevens te schilderen. Aquarelverf is een geweldige manier om met schilderen te beginnen en wordt vaak op scholen gebruikt voor vroeg kunstonderwijs. Bovendien is de aankoop van de kleuren zeer goedkoop in vergelijking met alle andere methoden.

Leren schilderen: 4 tips om te beginnen

Voordat je de kwast oppakt, moet je eerst een paar basics afhandelen. Bijvoorbeeld, over verven. Aan de ene kant, hoe ze correct te mengen. Aan de andere kant, welke effecten ze hebben. Hou je niet te veel bezig met theorie. Schilderen moet gebaseerd zijn op intuïtie en niet alleen op perfectionisme. Toch kan het geen kwaad als je enige basiskennis opdoet.

Bestudeer de theorie van kleur

De Zwitserse schilder en kunsttheoreticus Johannes Itten creëerde de beroemdste voorstelling van primaire en secundaire kleuren. Daarin beeldt hij in totaal twaalf kleurvlakken af, met gelijksoortige kleuren naast elkaar. Itten's kleurencirkel geeft je informatie over de harmonie van de kleuren ten opzichte van elkaar. Zo kun je, uitgaande van een kleur, een gelijkbenige driehoek tekenen binnen de kleurencirkel. De hoekpunten van de driehoek wijzen dan naar kleurvlakken die goed bij de andere kleuren passen. Kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel zijn complementaire paren. In combinatie zien deze kleuren er voor het menselijk oog bijzonder mooi uit.

Kleurentheorie schilderen

Primaire kleuren

Binnen de kleurencirkel bevinden zich de drie primaire kleuren geel, rood en blauw. Deze kleuren worden primaire kleuren of basiskleuren genoemd omdat zij niet kunnen worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Omgekeerd kunt u echter alle andere tinten uit deze kleuren creëren. Itten's kleurencirkel laat je zien welke kleuren je moet mengen om een bepaalde andere kleur te maken.

Secundaire kleuren

Als je twee van de primaire kleuren naast elkaar mengt, krijg je de secundaire kleuren. Je mengt blauw en rood om violet te maken, geel en blauw om groen te maken, en rood en geel om oranje te maken. De buitenste cirkel van het kleurenwiel toont de verschillende gradaties van de secundaire kleuren. Je vormt de gradaties door meer of minder delen van een primaire kleur toe te voegen.

Tertiaire kleuren

Tertiaire kleuren zijn de kleurmengsels die je kunt mengen uit de combinatie van de drie primaire kleuren. Deze geven altijd verschillende gradaties van de tint bruin. Bruintinten zijn tonen die in de natuur bijzonder veel voorkomen en daarom bijzonder geschikt zijn voor landschapsschilderen.

Ken het effect van kleuren

Kleuren ontplooien hun effect gewoonlijk in samenhang met de omringende kleuren. Maar veel mensen kennen ook afzonderlijk aan kleuren een bepaald effect toe. In de kleurenleer wordt bijvoorbeeld de kleur geel beschouwd als stimulerend, vrolijk, opwekkend en helder. In het kleurenwiel is geel de helderste en vriendelijkste kleur. Geel springt onmiddellijk in het oog van de waarnemer.

In de kleurenleer staat rood voor energie, liefde, passie, activiteit en sensualiteit. De kleur verkwikt en stimuleert. Het werkelijke effect van rood hangt echter af van hoe je het mengt.

In de kleurentheorie wordt blauw vooral toegeschreven aan kwaliteiten als diepte, koelte, rust en transcendentie. Een koel blauw geeft een kalm en ontspannend gevoel. Afhankelijk van hoe je blauw mengt, kun je deze stemming versterken of verzwakken. Hoe warmer het blauw, hoe dominanter het wordt.

Het effect van kleuren

Canvas versus papier

De keuze van het oppervlak waarop je wilt leren schilderen, hangt sterk af van het soort schilderij dat je wilt maken. Als je wilt leren schilderen met olieverf of acryl, zijn canvasdoeken meestal aan te bevelen. Voor acryl is er echter ook speciaal acrylpapier, een goedkoop alternatief voor het doek. Voor aquarelleren en schilderen met aquarelverf schilder je meestal op papier. Maar er zijn natuurlijk geen grenzen aan de kunst hier. Aquarellen kunnen natuurlijk ook op doek worden geschilderd. Zorg er wel voor dat je het doek goed voorziet van aquarelgrondverf, zodat de kleuren hun volle effect kunnen ontwikkelen.

Canvas versus papier

Leren schilderen: kies uw materiaal zorgvuldig

De keuze van de materialen hangt ook af van het soort schilderwerk dat je doet. Eén ding is zeker: je hebt hoe dan ook pencelen nodig. Wij geven je een lijst van de meest gangbare borstelmodellen en een uitleg waarvoor je ze kunt gebruiken en met welke methode. Je zult ook te weten komen wat je nog meer nodig hebt.

Borstel

De borstel bestaat uit drie delen. Ten eerste, de borstelharen, ook wel de sierrand genoemd, ten tweede, de metalen hulzen waarin de sierrand wordt gestoken, en ten derde, de houten steel, die gewoonlijk wordt gevernist. Fijne penselen zijn logischerwijze meer geschikt voor klein gedetailleerd werk en grote penselen voor expressieve stijlen. De textuur van de borstelharen speelt ook een grote rol in de techniek. Vooral acrylverf hecht zeer goed op synthetische penseelharen, terwijl olie- en aquarelverf vooral op natuurlijke haren kleven. In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten borstels.

Leren schilderen

Platte borstel

Het typische penseel voor olie- en acrylverf is het platte penseel, omdat het zeer veelzijdig is. Met de brede kant kunt u de kleuren goed aanbrengen en vlak schilderen. Met de smalle kant kan je lijnen en details schilderen. Je moet de platte penseel in verschillende penseelbreedtes hebben. Je kunt ze kopen van klein (0,5 cm) tot extra breed (10 cm).

Ronde borstel

Met het ronde penseel schilder je meestal de details. Vaak heb je het alleen in kleine maten nodig. Met de punt van het penseel kan je heel fijn schilderen, met het brede lichaam kan je ook vlak schilderen.

Schildersezel

Een ezel is een standaard waarop je het doek kan spannen. Dit geeft je de mogelijkheid om voor je schilderij te staan en ook om in een staande positie te werken, wat zeer gemakkelijk is voor de rug. Voordat je een ezel koopt, moet je er zeker van zijn dat je de dwarsbalk in hoogte kunt verstellen. Als je van plan bent grotere afbeeldingen te schilderen, moet je ook letten op de breedte van de dwarsbalk. 50 tot 55 centimeter is hier meestal voldoende.

Pallette

Het palet is een klein rond oppervlak dat je in één hand kunt houden en waarop je je verven kunt mengen voor direct gebruik. Er zijn praktische modellen met een duimgat in de winkels. Je kan ook je eigen palet maken van een stuk karton of plastic.

Zoek eenvoudige tekeningen om te schilderen

Je moet heel goed nadenken over wat je eigenlijk wilt schilderen. Niets vermindert je verlangen zo sterk als voor een wit vel papier te zitten en niet te weten wat je eigenlijk wilt schilderen. Voor inspiratie kan je kijken naar het werk van oude kunstenaars of oude kunstboeken doorbladeren. De eerste beslissing die je echter moet nemen, is of je figuratief wilt schilderen, d.w.z. stillevens, landschappen of eerder mensen of abstracte inhoud.

Beginnen met schilderen

Ideeën om zelf schilderijen te maken

Met deze inspiratiebronnen vindt je meteen een paar ideeën om te schilderen. Maar verder kan het geen kwaad als je gewoon met een opmerkzame blik door je dagelijkse leven gaat. Overal vind je mooie motieven en vaak genoeg is het gewoon een mooie lichtinval in een achtertuin of in de natuur.

 • Denk aan je voorbije vakantie (hou een reisdagboek bij)
 • Schilder een portret van je favoriete acteur
 • Schilder een voorwerp uit je huis
 • De klassieker: een fruitmand
 • Luister naar muziek en schilder wat in je opkomt
 • Exotische vogels
 • Verf je huisdier
 • Schilder de dichtstbijzijnde weide of veld met bloemen
 • Rivieren of meren
 • Bergen of wandelpaden
 • Gebruik je partner of een vriend als onderwerp
 • Gebruik een beroemd werk als model
 • Mooie architectuur
 • Schilderen op nummer eigen foto

Schilderen is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Voor kinderen is schilderen meer dan een activiteit tegen verveling. Omdat het zowel hun motoriek als hun creativiteit en verbeelding bevordert. Vooral op zeer jonge leeftijd houden kinderen potloden nog met hun hele vuist vast. Hoe vaker zij echter tekenen, hoe gevoeliger zij worden en geleidelijk komen er echte beelden te voorschijn. De meeste kinderen beginnen met het krabbelen van zogenaamde koppotigen, d.w.z. menselijke gezichten met armen en benen. Daartoe moet het kind echter reeds in staat zijn zijn omgeving rudimentair te analyseren en karakteristieke kenmerken af te beelden.

Hoe vaker het kind schildert, hoe meer verbindingen er in de hersenen worden aangelegd en meestal bevordert het ook de algemene intelligentie van het kind. Ouders moeten hun kroost daarom al op jonge leeftijd aanmoedigen om te schilderen. Baby's kunnen bijvoorbeeld hun eerste ervaring opdoen met vingerverf. Later moeten er altijd fijnere pennen en voldoende schildermateriaal in huis zijn. Samen met het kind schilderen verhoogt ook het schilderplezier en zorgt voor leuke ouder-kind momenten.

Schilderen voor kinderen

Schilderen voor volwassenen: pure ontspanning

Schilderen is niet alleen een activiteit voor kinderen. Vooral voor volwassenen kan schilderen een uitstekende manier zijn om de stress van het dagelijks leven te verlichten en je eigen gedachten zonder regels en richtlijnen op papier of doek te realiseren. Bovendien bevordert het je concentratievermogen. Als we schilderen, maken we allerlei gelukshormonen vrij en leiden we onszelf af van eventuele problemen. Natuurlijk moet je jezelf in het begin niet overstelpen met al te ingewikkelde motieven of schildertechnieken. Als de schildertechnieken die we hebben voorgesteld nog te moeilijk voor je lijken, is er een alternatief. Wat dacht je van een schilderen op nummer voor volwassenen?

Schilderen voor volwassenen

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen