Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Het diamond painting woordenboek: 30+ Belangrijke termen

Diamond painting woordenboek

Net als veel andere hobby's heeft het diamond painting zijn eigen woordenboek ontwikkeld. Er zijn verschillende woorden, afkortingen en termen die algemeen gebruikt worden door hen die van de hobby houden, maar helaas kunnen ze voor beginners wat verwarrend zijn. Of je nu overweegt je eerste diamond pakket te bestellen, in een knutselgroep op een onbekend begrip bent gestuit of gewoon je kennis over diamond painting wilt uitbreiden, lees ons blogartikel om de betekenissen van veel gebruikte woorden, uitdrukkingen en afkortingen te ontdekken.

Diamond painting woordenboek

De basisbegrippen: Diamond painting

Als je nieuw bent met diamond painting, zijn dit de basistermen en afkortingen die je moet kennen voor je aan de slag gaat:

 1. Canvas: Het sjabloon waarop diamanten worden gebruikt om een schilderij te maken heet het canvas.
 2. DP: Dit is de afkorting voor je nieuwe leuke hobby: diamond painting.
 3. Diamanten: Met de diamanten kun jij jouw doek versieren om een motief te creëren.
 4. Diamond painting eigen foto: Jouw lievelingsfoto omzetten tot een diamond painting eigen foto.
 5. Diamond painting pen: De vorm lijkt op die van een gewone pen, een pen is het gereedschap dat gebruikt wordt om diamonds op te pakken en op het doek te leggen. Het is het meest voorkomende van alle diamant schilderbenodigdheden en een dat bij elke Painting Expert pakket geleverd wordt.
 6. Volledig canvas: Een volledig canvas is een diamantschilderij waarbij het kunstwerkgebied helemaal bedekt is met diamantjes.
 7. Gedeeltelijk canvas: Een gedeeltelijk canvas is een diamond painting waarvan een gedeelte bedrukt is en niet door diamanten bedekt. Het is geen onvolledig schilderij, maar een met delen die opzettelijk leeg gelaten zijn om het hoofdonderwerp van het doek te benadrukken, zodat de kijker naar het deel dat schittert wordt getrokken. Deze doeken zijn zeer geschikt voor kinderen en beginners omdat ze gemakkelijker te voltooien zijn.
 8. Kit: Een diamond art kit verwijst naar het doek, de diamantjes en het gereedschap dat bij het bestelde kunstwerk geleverd wordt, zodat je alles hebt wat je nodig hebt om te beginnen met diamond painting!
 9. Ronde steentjes/diamantjes: Diamanten of steentjes die rond van vorm zijn, worden ronde steentjes genoemd. Het zijn de gemakkelijkste diamanten om te gebruiken en ze zijn zeer geschikt voor beginners.
 10. Vierkante steentjes/diamantjes: Diamanten of steentjes die een vierkante vorm hebben heten vierkante diamanten, en ze creëren een mozaïek look. Ze geven een netter uitziend eindproduct zonder spleten tussen elke geplaatste diamantjes.
 11. Bakje: Een bakje om je diamanten in op te bergen is inbegrepen bij elk diamond painting pakket van Painting Expert. Ze kunnen ook apart gekocht worden als je er meer nodig hebt. Deze bakjes zijn speciaal ontworpen met groeven die precies passen bij de vorm en de afmetingen van de diamantjes, zodat je ze gemakkelijker kunt oppakken.
 12. Pincet: Pincetten zijn uitstekend geschikt om een diamantje te verwijderen als er een fout gemaakt is. Ze zijn inbegrepen in alle sets vierkante diamanten van Painting Expert, maar ze zijn vrijwel overal te koop als je een extra paar nodig hebt.
 13. Was: Om diamanten op te pakken wordt de punt van de pen in een kleverige wasachtige substantie gedoopt. Als de pen dan tegen de bovenkant van een boor wordt gedrukt, blijft de boor plakken en kan hij met gemak worden opgepakt en geplaatst.
 14. 3D: 3D verwijst naar het aantal facetten aan één kant van een vierkante diamant.
 15. 5D: 5D vierkante diamanten hebben 13 facetten. Ze hebben meestal meer schittering dan hun 3D tegenhangers en geven het afgewerkte ontwerp meer diepte.
 16. Luchtbellen: Soms kunnen zich luchtbellen vormen in het canvas of het voltooide project. Ze worden veroorzaakt door de lijm.
 17. In kleuren werken: In kleuren werken betekent het werken op grote delen van het doek met een enkele kleur.
 18. Confetti: In de wereld van de diamond painting verwijst confetti naar een gebied dat met meerdere kleuren diamantjes gevuld is en er van dichtbij uitziet als willekeurige confetti, maar van een afstand bekeken een beeld, karakter of landschap laat zien.
 19. Diamond Painting Organizer: Zoals de naam al zegt, is het een bak om je diamanten georganiseerd te houden zodat er geen verloren gaan.
 20. Dubbelzijdig klevend plakband: Tape die aan beide kanten kleeft, wordt algemeen gebruikt bij diamond painting om stof en vuil van het doek te verwijderen.
 21. Diamond painting veld: Het diamond painting veld is het klevende gebied van het schildersdoek waar diamanten op worden aangebracht.
 22. Framemaat: De canvasmaat verwijst naar de grootte van het kunstwerk. De framemaat verwijst naar hoe groot het frame moet zijn om het hele doek, inclusief de rand, te kunnen tonen.
 23. Inlijsten: Net als elke andere kunstsoort kunnen voltooide diamanten schilderijen ingelijst worden om ze in een slaapkamer, woonkamer, keuken of ergens anders in huis uit te stallen. Ingelijste stukken zijn ook mooie kantoordecoratie!
 24. Inventarisatie: Bij diamond painting betekent een lijst maken dat je bij aankomst je pakket controleert om zeker te zijn dat je al het gereedschap, de diamanten en al het andere hebt dat nodig is om je diamond painting schilderij te voltooien.
 25. Roller: Een kleine rubberen roller gebruiken om over je voltooide diamantschilderij te gaan is een uitstekende manier om er zeker van te zijn dat alle diamantjes stevig op hun plaats zitten.
 26. Liniaal: Een liniaal, meetlat of ander soort rechte rand kan gebruikt worden om ervoor te zorgen dat je diamanten goed uitgelijnd zijn en op een ordelijke manier op je doek geplaatst worden.
 27. Reserve: De meeste sets worden geleverd met extra diamantjes, voor het geval er een kwijtraakt of per ongeluk gemorst wordt terwijl je schildert.
 28. Washi Tape: Washi tape, een plakband gemaakt van natuurlijke materialen, wordt vaak gebruikt om delen van een doek af te bakenen omdat het gemakkelijk te verwijderen is. Het kan ook gebruikt worden om lijsten te versieren.
 29. Doekjes: Huishoudelijke doekjes, ook babydoekjes, kunnen gebruikt worden om de pen en diamantjes schoon te maken als dat nodig is.
 30. Verlanglijstje: De diamant pakket die je binnenkort of in de toekomst wilt kopen vormen je verlanglijstje. Als je nieuw bent in het diamantschilderen, zul je waarschijnlijk binnen de kortste keren een enorm verlanglijstje hebben!
 31. Vertrouw op het proces: Deze zin is gemeengoed geworden in de diamond painting wereld en is bedoeld om mensen gerust te stellen die aan een schilderij werken en zich onzeker voelen over hoe het zal uitpakken. Als je van dichtbij werkt aan iets dat bedoeld is om van een afstand bekeken te worden, is het gemakkelijk je zorgen te maken over hoe het voltooide project er uit zal zien. Het beste advies is om op het proces te vertrouwen, door te gaan tot het beeld af is en het van een afstand te bekijken. De kans is groot dat je het eindresultaat prachtig zult vinden!
 32. Verwante hobby's: Schilderen op nummer en borduren lijken op diamond painting.

Diamond painting woordenboek

Ook leuk om te lezen:

 1. Diamond Painting: Vierkant of ronde steentjes?
 2. Welke lijst voor diamond painting?
 3. Hoe diamond painting inlijsten?

In de wondere wereld van diamond painting zijn er zo veel verschillende maar belangrijke termen om te kennen. Of je nu een ervaren diamantschilder bent die al tientallen projecten voltooid heeft, of een beginnende schilder die net aan zijn eerste pakket begint, we weten zeker dat er een paar woorden en uitdrukkingen zijn die je nog niet eerder gehoord hebt, dus we hopen dat dit geholpen heeft!

Veelgestelde vragen

Dit is de afkorting voor je nieuwe leuke hobby: diamond painting.

Bij Painting Expert kun je de beste diamond painting bestellen, zoals de diamond painting eigen foto.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen