Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5 Tips: Dit moet je weten voordat je penselen koopt

Dit moet je weten voordat je penselen koopt

Welkom bij dit blogartikel waarbij wij de belangrijkste punten bespreken waar je op moet letten, voordat je penselen koopt. Wij bespreken de volgende onderwerpen in dit artikel:

 1. Soorten penselen: Welke verschillende soorten penselen heb je?
 2. Verfstructuur: Welk penseel voor welk type verf?
 3. Schildertechniek: Bij welke soort schildertechniek horen de juiste penselen?
 4. Keuze penselen: Waarom is dit een belangrijke beslissing?

Belangrijk om te weten is dat kwasten en borstels synoniemen zijn voor penselen.

Of je nu een hobbyschilder, een kunstschilder of een bouwschilder bent, er is één vraag die bij iedereen even vaak opduikt bij het inkopen van de benodigde materialen: Welke penselen heb ik nodig en welk penseel of welke penselen moet ik kiezen voor dit klusje?

In de muziek is het hetzelfde: een Fender, Gibson, Yamaha of Takamine? Elke gitaar heeft zijn eigen kenmerken en leidt tot zijn eigen stijl en geluid.

Hetzelfde principe kan worden toegepast op het schilderen: elke schildertechniek is anders en elk penseel (merk, vorm, grootte, haar, enz.) is anders en resulteert in andere effecten van de verf op het doek (of het papier, de muur, het hout...). Vanwege de verschillende soorten verf (aquarelverf, acrylverf, olieverf, enz.) zijn er natuurlijk ook verschillende behoeften en vereisten voor de penselen.

Wie nu echter in een speciaalzaak voor kunstenaarsbenodigdheden of alleen op het internet rondkijkt, is al snel de weg kwijt, want het aanbod is enorm, evenals de prijzen. Is het de moeite waard om meer uit te geven voor een bepaald penseel en zijn goedkopere borstels ook goed? Hoeveel verschillende penselen heb ik nodig? Deze en nog meer vragen zoemen door je hoofd wanneer je op zoek bent naar benodigdheden om te schilderen.

Twee belangrijke criteria die als basis kunnen gebruiken zijn de vorm van de borstelkop en het materiaal van het haar.

Painting Expert helpt je bij de volgende stappen - Wij hebben de belangrijkste criteria voor de aankoop van een kwast voor je op een rijtje gezet.

Ben je nieuwsgierig naar de 4 belangrijkste schildertechnieken? Lees dan ons blogartikel!

Dit moet je weten voordat je penselen koopt

1. Soorten penselen: Welke verschillende soorten penselen heb je?

Een penseel kan je onderverdelen in verschillende onderdelen. Elk onderdeel van het penseel bepaalt hoe de verf op het doek wordt geschilderd. Een penseel bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Haren van een penseel
 2. Penseelpunt (rond, plat, schuin, enz.)
 3. Handvat van het penseel
 4. Huls van het penseel

Door te investeren in de kwaliteit van penselen, kan je de expressie van een foto verhogen. Om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissing, bespreken we eerst de onderdelen van de verschillende penselen.

1. Haren van een penseel

Dit deel van het penseel heeft de grootste invloed op de techniek en de kwaliteit van het aanbrengen van de verf bij het schilderen.

Als het om penseelhaar gaat, moet eerst een onderscheid worden gemaakt tussen synthetisch haar (kunsthaar) en natuurlijk haar.

 1. Eekhoornhaar: worden gemaakt van staarthaar van eekhoorns. Het haar is zeer zijdeachtig en loopt spits naar elkaar toe. Dit maakt ze geschikt voor elegante, fijne streken.
 2. Varkenshaar: Deze penselen hebben een bijzonder groot verfabsorptievermogen. Het grote draagvlak is handig wanneer je grotere oppervlakken wilt schilderen (bijv. achtergronden van foto's).
 3. Rood marterhaar: Het haar van roodmarters of bunzingen wordt gebruikt als natuurlijke penselen. Deze penselen worden gekenmerkt door een hoge elasticiteit en zijn daarom geschikt voor veel verschillende borstelbewegingen. Ze zijn robuust en kunnen heel wat verf opnemen.
 4. Haar van pony's en ossen: Haar van pony's en ossen wordt ook vaak gebruikt om borstelhaar te maken. Dit is een goedkopere optie, maar geeft toch goede resultaten. Vooral met ponyhaar kun je fijnere borstels maken.
 5. Synthetisch haar: Vooral in een tijd waarin dierenwelzijn weer belangrijker wordt en veel mensen vegetarisch of veganistisch leven, zijn synthetische borstels ook populair. Zij zijn geschikt voor diverse toepassingen en doen vaak niet onder voor borstels van echt haar. Acrylon- en Tynex-vezels zijn bijzonder populair voor acrylverven. Voor hobbyverven daarentegen zijn de synthetische Tonay-vezels populairder. Een ander pluspunt: wanneer ze vochtig zijn, zijn synthetische borstels gemakkelijker schoon te maken dan borstels van natuurlijk haar.

2. Penseelpunt

Er zijn veel verschillende penseelvormen, waarvan de verschillende vormen tot verschillende schilderresultaten leiden. En dat is ook logisch, want voor fijne streken heb je natuurlijk een andere penseelvorm nodig dan voor grote kleurvlakken en abstracte vormen.

Hier zijn enkele penseelvormen:

 1. Brede penselen: voor grote oppervlakken.
 2. Ronde penselen: de klassieke kwast. Ze zijn er in verschillende diktes wat de punt betreft en ze zijn niet weg te denken uit het assortiment van een kunstenaar.
 3. Kattentongpenselen: zoals de naam al zegt, hebben deze penselen de vorm van een kattentong. Zij combineren de voordelen van een platte en een rond penseel. Je kan ze gebruiken voor het schilderen van oppervlakken, maar ook van rondingen, vormen en details.
 4. Schuine penselen: Zoals de naam al doet vermoeden, is het belangrijkste kenmerk dat de schilderrand schuin staat. Hierdoor is het gemakkelijk om met de brede kant vlakken te schilderen, maar als je het penseel omdraait en de punt gebruikt, kan je ook details goed schilderen.

Op kunstenaarswebsites en in speciaalzaken worden penselen ook vaak ingedeeld naar schilderstijl. Als je dus al weet dat het gaat om schilderen met olieverf of schilderen met acrylverf, kan je het juiste penseel kiezen. In het schilderen op nummer assortiment wordt voornamelijk gebruik gemaakt van een combinatie van ronde en schuine penselen.

3. Het handvat van de penseel

Het handvat van de penselen is meestal gemaakt van natuurlijk hout. Natuurlijk is het belangrijk dat het bij het schilderen goed in de hand ligt. Het hout kan van verschillende bomen afkomstig zijn en is ruw of glad.

Bij het schilderen met aquarelverf worden vaak penselen gebruikt met een kortere steel, terwijl je bij het schilderen met acrylverf of olieverf de voorkeur geeft aan een langere steel. Hoe dicht je je hand bij de punt van het penseel wilt hebben, hangt natuurlijk ook helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Net zoals iedereen een potlood een beetje anders vasthoudt, heb je ook een bepaalde handhouding bij het penseel.

2. Verfstructuur: Welk penseel voor welk type verf?

Wilt je leren schilderen en de grote namen als Van Gogh, Picasso, Dalí, Cézanne & Co. evenaren?

Allereerst moet je nadenken over wat voor soort schilderkunst je wilt beoefenen. Schilderen met acrylverf, schilderen met aquarelverf of schilderen met olieverf? Natuurlijk hangt de keuze van de penselen hiervan af!

1. Aquarellen

Voor aquarelleren heb je penselen nodig met een relatief korte steel en penseelhaar dat de verf (ook water) zeer goed absorbeert. Dit is belangrijk om het water voortdurend te bundelen en weer vrij te laten en zo de verfstroom te kunnen beheersen.

Maar welk borstelhaar is het meest geschikt? Eekhoornhaar, bijvoorbeeld, is uiterst fijn en bijzonder elastisch en soepel. Als je harder drukt, krijg je bredere streken, als je lichtjes drukt, krijgt je dunne lijnen. Omdat Eekhoornhaar betrekkelijk gevoelig is, is het perfect voor zachte aquarelverf.

Zou je wel eens een keertje bloemen willen schilderen met met aquarel? Lees dan eens ons blogartikel: ''Aquarel bloemen schilderen - Tips over aquarel schilderen van bloemen''.

2. Acrylverf

De oplosmiddelen in acrylverf kunnen een negatief effect hebben op penselen van natuurhaar. Er zijn uitzonderingen, maar wij bevelen nog steeds synthetische penselen aan voor acryl schilderen. Ook bevelen wij synthetische penselen aan omdat wij dierenwelzijn erg belangrijk vinden. Wij hebben daarom besloten om uitsluitend synthetische kwasten te leveren bij de verven op nummer pakketten.

De verschillende synthetische materialen absorberen minder verf, kunnen gemakkelijk worden uitgewassen en zijn meestal tegelijkertijd robuust en elastisch.

Ben je nog nieuw in het verven met acrylverf? Bekijk dan eens ons blogartikel, waarbij wij antwoord geven op de 5 beginnersvragen.

Schilderen met Acrylverf

3. Olieverf

Olieverfschilderijen zien er vaak grover uit en laten bepaalde groeven achter, maar dat is nu juist waar schilders graag mee spelen.

Ook al gaat de trend een beetje in de richting van synthetische penselen, toch geven veel schilders de voorkeur aan penselen van natuurlijk haar voor olieverfschilderijen: materhaar, ossenhaar of ponyhaar zijn enkele van de mogelijkheden hier.

De verschillende vormen maken de bepalen de streken op het doek. Daarnaast is het benoemingswaardig dat bij acrylverfschilderijen en olieverfschilderijen spatels gebruikt worden. Deze techniek maakt nog meer diepte mogelijk en creëert als het ware schilderijen in 3D!

Nieuwsgierig naar de bestandsdelen en eigenschappen van olieverf? Lees dan ons blogartikel.

3. Schildertechniek: Bij welke soort schildertechniek horen de juiste penselen?

Net zoals een rockmuzikant de voorkeur geeft aan zijn elektrische gitaar en een singer-songwriter zijn akoestische gitaar niet wil missen, hebben schilders van verschillende schilderstijlen ook hun voorkeuren als het gaat om de keuze van materialen.

Dus afhankelijk van hoe je wilt schilderen en ook op welke ondergrond en in welk formaat, zal je waarschijnlijk verschillende penselen, paletmessen enz. kiezen.

Voor schilderijen met veel details raden wij fijne penselen aan met zeer elastisch haar, zodat je gemakkelijk verschillende dikke streken en rondingen kunt schilderen. Voor abstracte schilderijen, waar de verschillende kleurvlekken of grote geometrische vormen gebruikt worden, volstaan grote, platte penselen of zelfs penseelrollers, penselen of paletmessen.

En, natuurlijk, hangt het af van de muur. Schilder je hele muren? Dan heb je verfrollers met een lange steel nodig (en misschien een ladder). Als je op hout of papier werkt, zijn fijne penselen met een stevige punt belangrijk.

Als je witl schilderen op een doek, dan is het belangrijk dat je jezelf de vraagt stelt welke kleuren en effecten je wil gaan gebruiken. Wil je bepaalde reliëfs aanbrengen en de verf niet alleen als een glad oppervlak laten overkomen, maar ook bewust structurele elementen gebruiken? Gebruik dan een spatel en een penseel met varkenshaar in plaats van een rond penseel.

Welke penselen

Als je met aquarelverf schildert, hangt het ook af van het effect dat je wilt bereiken: Moeten de contouren nog duidelijk herkenbaar zijn en zijn details in gezichten bijvoorbeeld belangrijk? Dan is een fijne ronde borstel weer de eerste keus. Wil je het volledige aquareleffect, de kleuren moeten hun waterige consistentie naar voren dragen of zelfs in elkaar overlopen? Dan raden wij dikkere haarborstels aan die het water goed opnemen en ook onder goed afgeven.

En vergeet niet: je kunt ook verschillende technieken en dus penselen gebruiken in één en dezelfde foto. Misschien wil je dat de achtergrond wazig is, dat je alleen zweverige, schimmige figuren en contouren ziet, terwijl op de voorgrond een bepaalde persoon of een bepaald voorwerp met al zijn details in beeld is - dan moet je zeker meer verschillende penselen gebruiken.

Of doe je het pointillisme van Van Gogh? Dan heb je natuurlijk een ander penseel nodig dan voor kopieën van Anselm Kiefer, die ook veel met aarde, zand en roet werkt en dus zeker tamelijk grote varkensharen penselen of zelfs paletmessen gebruikt.

Zoals je ziet, hangt het er allemaal van af... Daarom is het belangrijk dat je nog eens goed nadenkt over wat de vereisten zijn voor het kunstwerk.

Schilderen van Gogh

4. Keuze penselen: Waarom is dit een belangrijke beslissing?

Hoe vaker je een bepaalde kwast gebruikt, hoe meer je aan elkaar gewend raakt en hoe meer je hem waardeert. Je raakt gewend aan de manier waarop het in je hand voelt en je komt er geleidelijk achter hoeveel druk je moet uitoefenen en in welke hoek je het moet houden om een bepaald effect te bereiken. Als je je vanaf het begin op je gemak voelt met een penseel, kan je er zeker van zijn dat dit gevoel zal toenemen en dat je het penseel steeds beter zult weten te gebruiken.

Maar om lang van jouw schilder- en tekenmateriaal te kunnen genieten, moet je er goed voor zorgen - en penselen zijn daarop geen uitzondering!

Onze tips voor het onderhouden van penselen:

 1. Spoel je penselen na gebruik altijd onmiddellijk en grondig uit met water!
 2. Als de verfklonters een beetje zijn opgedroogd en er niet meer uit willen spoelen, probeer ze er dan uit te penselen met een kam.
 3. Wanneer je jouw penselen met zeep uitwast, "schilder" je met de zeep op jouw handpalm, zodat de zeep diep in het haar kan doordringen.
 4. Laat de penselen na het wassen drogen op een donkere en droge plaats, te veel zonlicht of vochtigheid is niet goed voor het materiaal. Dit geldt ook voor het opbergen wanneer het penseel niet in gebruik is.

Dit waren de tips van Painting Expert, waarbij we antwoord hebben gegeven op wat je precies moet weten voordat je penselen koopt. Veel plezier met jouw kunstwerk!

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen