Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Aquarel bloemen schilderen - 8 Tips over aquarel schilderen van bloemen

Aquarel bloemen schilderen - Tips over aquarel schilderen van bloemen

Op school hebben de meesten van ons waarschijnlijk wel eens geoefend met aquarelleren. Met aquarelverf kun je prachtige afbeeldingen maken, en schilderen is ook een heerlijke manier om stress te verlichten. In het begin lijkt schilderen misschien moeilijk voor je, maar je zult zien dat je met een beetje oefening unieke kunstwerken kunt maken. Met de volgende instructies zullen wij je laten zien hoe je aquarel bloemen kunt schilderen.

Zou je willen weten waarom wij het aanraden om kinderen ook kennis te laten maken met schilderen? Klik dan hier om ons blogartikel te lezen over: ''Waarom kinderen zouden moeten schilderen: Leuker dan kleuren en knutselen''

Beginnende aquarel motieven: Rozen

Voor beginners is het starten met eenvoudige aquarelbloemen een goede basis om te beginnen. De roos is een van de populairste bloemen en is een goede eerste zet om te aquarelleren. omdat het een duidelijke omlijnde structuren heeft. Wanneer je aquarelrozen tekent, kun je experimenteren met verschillende kleuren en lagen.

Wij raden je aan om het volgende in huis te hebben:

  1. Aquarelverf
  2. Aquarel papier
  3. Een rond penseel (maat 6)
  4. Een palet
  5. Een bak met water om de borstel schoon te maken
  6. Een foto van de roos om te schilderen indien nodig

Instructie: aquarel rozen schilderen

Rozen zijn ideale aquarel beginners motieven. Je kunt met een beetje oefening al mooie bloemen schilderen.

1. Meng de gewenste kleur

De aquarelpigmenten zijn vrij dik, dus je moet water toevoegen om de juiste dikte te krijgen. Om dit te doen, giet je de gekozen kleur op het palet om het te mengen. Om bijvoorbeeld roze te krijgen, voeg je wat rode verf toe aan het palet en vermeng je het met witte verf. Om een lichtere tint rood te krijgen, voeg je wat water toe aan de rode verf. Doe hetzelfde met groen. Als je een donkerder tint groen wilt, voeg dan wat zwarte verf toe. Experimenteer met de kleuren tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

2. Begin in het midden van de roos

Begin in het midden van de roos te schilderen. Houd het penseel loodrecht op het papier om dunne lijntjes te maken. Schilder een cirkelvormig patroon met lichte lijnen in "C"-vormen. Om lagen te maken, begin je met een lichtere kleur en voeg je gaandeweg donkerdere kleuren toe.

3. Verven van grotere bloemblaadjes

In de vorige stap heb je eerst kleine bloemblaadjes geschilderd, nu schilder je grotere en grotere bloemblaadjes van het midden naar buiten toe. Dit is vrij gemakkelijk, want je vormt de bloemblaadjes in de "C-vorm" net als de kleine bloemblaadjes. Druk het penseel nu iets meer naar beneden om stevigere lijnen te trekken, zodat de bloemblaadjes dikker worden. Breng ongeveer twee lagen grote bloemblaadjes aan.

4. Dikke bloemblaadjes om af te werken

Om de bloemblaadjes dikker te maken, moet je meer druk uitoefenen op het penseel. Houd het penseel in een hoek van ongeveer 45°, druk het helemaal naar beneden en vorm de bloemblaadjes net zoals je eerder hebt gedaan.

5. Donkere kleuren toevoegen

Je kan een donkerdere kleur toevoegen als dat nodig is, de kleur zal zich met het water mengen en gelijkmatig verdelen. Op die manier kan je het beeld meer contrast en diepte geven.

6. Aquarel bloem schilderij van de bladeren

Om de bladeren te schilderen, druk je met een normale kracht met de penselen op het doek. Als je wilt, kun je een tweede, donkerdere laag toevoegen om een schaduweffect te creëren.

7. Laat de aquareltekening drogen

Laat tenslotte je aquareltekening drogen. Daarna kan je de foto inlijsten en ophangen of cadeau geven.

Instructie aquarel rozen schilderen

Dit is wat je moet onthouden als je bloemen schildert

1. Aquarel schilderen bloemen: lagen

Om een aquarel schilderij te maken gebruiken (amateurs) kunstenaars meerdere lagen. Je moet ook verschillende lagen aanbrengen op jouw aquarelbloemen. Wanneer je bloemen schildert, zal je merken dat de gedroogde kleuren er iets anders uitzien dan de nog natte kleuren. Een donkere kleur zal er lichter uitzien wanneer hij droogt. Daarom is het belangrijk verschillende lagen aan te brengen om het gewenste resultaat te bereiken.

Ben je benieuwd naar de 4 belangrijkste schildertechnieken? Lees dan ons blogartikel: ''4 Schildertechnieken voor jouw eerste Schilderij'' en ontdek de 4 essentiële tips.

2. Gebruik het juiste papier

Voor aquarel schilderen is het belangrijk dat je aquarelpapier gebruikt. Dit is dikker dan gewoon papier en absorbeert de verf beter. Als je gewoon tekenpapier gebruikt, kunnen de kleuren erop neerslaan. Bovendien heeft aquarelpapier een speciale structuur die het helpt verf te absorberen. Ander papier kan scheuren tijdens het schilderen, vooral als je meerdere lagen wilt aanbrengen.

Aquarelpapier is een ander soort papier/canvas dan er wordt gebruikt bij de schilderen op nummer motieven. Hierbij wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van een linnendoek.

3. Bepaal het aantal kleuren

Door bij het schilderen een specifiek aantal kleuren te gebruiken, ontstaat een vloeiend verloop van het schilderij. Gebruik dus niet teveel kleuren. Veel kunstenaars houden het bij een bepaald aantal kleuren.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je plezier beleeft aan het schilderen. Je kan ervoor zorgen dat je niet te veel verschillende kleuren gebruikt, maar je je kan natuurlijk heel veel kleuren toevoegen aan je palet als je dat zou willen.

Je kan bijvoorbeeld drie tot vijf kleuren kiezen die je voor al je aquarelverf bloemen kan gebruiken. Om lichtere of donkerdere tinten te creëren, meng je de kleuren. Experimenteer met de kleuren en beslis zelf welke methode voor jou het beste is.

4. Schilderen van licht naar donker

Het is altijd raadzaam om van lichtere naar donkerdere kleuren te werken. Je begint je schilderij met verdunde kleuren en voegt geleidelijk steeds minder water toe. Als je eenmaal begonnen bent met het gebruik van donkere kleuren, moet je niet meer teruggaan naar lichtere kleuren.

Het is het beste te beginnen met een lichte wassing, op die manier heb je al een plaats gekozen om te beginnen en kun je nog wat veranderingen aanbrengen. Je kunt altijd meer kleur toevoegen, maar maak de kleuren daarna niet lichter.

Zou je naast aquarel schilderen ook willen beginnen met acryl schilderen? Wij hebben hier een uitgebreid blogartikel over geschreven. Lees het gehele artikel hier.

Dit is wat je moet onthouden als je bloemen schildert

5. Experimenteer bij het schilderen

Het gezegde luidt: "Geen meester valt van de hemel" - dit geldt ook voor aquarelleren. Neem de tijd bij het schilderen, probeer verschillende dingen en verwacht niet bij de eerste poging een meesterwerk te creëren. Het belangrijkste is dat je plezier hebt tijdens het schilderen.

Tip: Experimenteer met de hoeveelheid water, de penseelstreken, de druk en de verschillende soorten aquarelpapier. Op die manier kan je geleidelijk jouw eigen schilderstijl ontwikkelen.

6. Laat het schilderij een nacht rusten

Een planning hebben is erg belangrijk, maar je moet niet proberen om alles vanaf het begin perfect te krijgen. De aquarellen zien er na het drogen vaak anders uit dan ervoor. Daarom moet je het schilderij een nacht laten rusten en het dan pas afwerken.

Tip: Op die manier heb je ook de kans om je werk met een nieuwe blik te bekijken en misschien de volgende dag plekken te vinden die je wilt corrigeren. Misschien zijn gebieden na het drogen vervaagd en hebben ze meer kleur nodig of wilt je de tinten versterken.

7. Penselen voor aquareltekenen

Als je schildert, moet je voorwerpen maken die verschillen in grootte en vorm. Hiervoor heb je verschillende soorten penselen nodig, want elk penseltype geeft een ander effect.

Enkele typen penselen die wij gebruiken zijn:

  1. Grootpenseel: Deze penseel is breed en wordt gebruikt om veel verf op te brengen.
  2. Detailpenseel: Dit zijn kleine penselen die je kan gebruiken om fijne details te maken.
  3. Plat penseel: Met het platte penseel kan je een meer doorschijnende laag maken, maar ook duidelijke lineaire lijnen.
  4. Rond penseel: Je kan een rond penseel gebruiken voor verschillende technieken. Het is geschikt voor zowel bredere penseelstreken als fijnere lijnen.

Tip: Probeer verschillende merken penselen om uit te vinden waar je het beste mee werkt. Zorg ervoor dat de penselen van een redelijke kwaliteit zijn. Goedkopere borstels hebben de neiging hun haren te verliezen, die moeilijk van het beeld te verwijderen zijn en strepen kunnen veroorzaken.

Penselen voor aquareltekenen

8. Experimenteer met de hoeveelheid water

Water is een essentieel ingrediënt in aquarel schilderen. De dikte en de tint worden bepaald door de hoeveelheid water. Experimenteer daarom met het water door soms meer en soms minder van de verf toe te voegen.

9. Oefening baart kunst

Verwacht niet dat je meteen een ideaal meesterwerk bereikt. Met oefening zal je steeds beter worden in de foto's. Om de druk optimaal te kunnen regelen, moet je verschillende penseelstreken oefenen. Voor dikkere penseelstreken moet je meer druk uitoefenen, voor dunnere penseelstreken is minder druk nodig. De dikte van de streken hangt ook af van de hoeveelheid water en de grootte van het penseel.

10. Schilder eerst met nummertjes

Wil je eerst oefenen met een canvas waar nummertje op staan? De nummertjes geven aan welk verf erop geschilderd moet worden. Je kan kiezen uit schilderen op nummer voor volwassenen en kinderen. Kies voor 24 kleuren als beginner en 36 kleuren als je wat meer ervaring hebt in het schilderen.

Wij hopen dat wij je met dit blogartikel een beetje wegwijs hebben kunnen maken in het schilderen van aquarelbloemen en wensen je veel plezier bij jouw eerste pogingen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen