Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Het verschil tussen aquarel en waterverf

Wat is waterverf?

Je wilt schilderijen maken met aquarelverf, maar je weet niet goed hoe en met welke kleuren je moet beginnen? Dan ben je op de juiste plaats: In onze aquarelblog vertellen we je alles wat je moet weten om veel plezier te beleven aan schilderen met aquarelverf!

Wat is waterverf?

Wat is het verschil tussen aquarelverf en waterverf? Aquarelverf is minder gepigmenteerd dan waterverf. Waterverf bevat ook vaak goedkopere kleurpigmenten. Dit is de reden waarom waterverf niet zo intens en stralend zijn als aquarellen. Als je beide probeert te vergelijken, zal je merken dat aquarelverf een intensere helderheid heeft. Daarom is schilderen met aquarelverf zo leuk!

In principe kun je net zo met aquarelverf op aquarelpapier schilderen als met waterverf. Dus als je spontaan zin krijgt om te schilderen en alleen aquarelverf bij de hand hebt, ga je gang en geniet van het creatief bezig zijn. We raden je echter aan te beginnen met een klein assortiment aquarelverf, zodat je beseft hoeveel plezier de uitstraling van aquarelverf je brengt.

Bij het schilderen op nummer wordt uitsluitend gebruik gemaakt van waterverf.

verschil tussen Aquarel & Waterverf

Hoeveel aquarelverf heb je nodig om te beginnen?

Als je een enorm assortiment kleuren zou kopen, misschien zelfs effectkleuren zoals goud, zilver en glitter, zou je in het begin misschien niet weten wat je zou moeten gebruiken, omdat de keuze reuze is. Daarom raden we je aan te beginnen met een klein assortiment, bijvoorbeeld met de basiskleuren geel, blauw en rood.

Als je wilt, kun je deze kleuren ook kopen in een koudere en een warmere tint. Je hoeft groen niet apart te kopen, want het kan gemengd worden uit blauw en geel. Voeg zwart toe en je bent perfect uitgerust voor het begin. Met deze basiskleuren kun je een enorm kleurenspectrum mengen.

Tip: Ben je op zoek naar kwasten/penselen voor waterverf? Bekijk dan onze nylon schilderen op nummer penselen.

verschil tussen Aquarel & Waterverf

Leer je favoriete kleuren kennen

Na verloop van tijd zal je merken welke kleuren je het vaakst gebruikt. Je zult al snel merken dat niet alle kleuren uit je verfassortiment even snel slijten. In sommige doop je je penseel steeds opnieuw, andere worden minder gebruikt.

Dat is nog een reden waarom het de moeite waard is met een klein assortiment te beginnen. Kijk welke kleuren je bijzonder vaak met elkaar mengt en breng ze op het aquarelpapier aan. Je kunt er dan je aquareldoos mee vullen. Op deze manier kun je je lievelingskleuren gemakkelijk beetje bij beetje samenstellen. Bovendien bespaar je in het begin onnodige kosten door geen overbodige kleuren te kopen.

Must-have: een schilderspalet

Voor je begint te schilderen, raden we je aan een mengpalet klaar te hebben, naast penselen, water, aquarelverf en keukenpapier. Je kunt bijvoorbeeld een klein porseleinen of plastic bordje gebruiken of een mengpalet uit de winkel van je kunstenaarsbenodigdheden om je eigen kleuren te mengen. Probeer het uit, leer de kleuren kennen terwijl je ze mengt, kijk welke nieuwe dingen er ontstaan.

verschil tussen Aquarel & Waterverf

Waar moet je op letten bij het kopen van aquarelverf?

Tubes bevatten vaste kleuren die je oplost door er water aan toe te voegen voor je gaat schilderen. Aquarelverf in tubes kan onverdund op het papier worden aangebracht en er kan water aan toegevoegd worden naar behoefte. Het verschil is dat de tube kleuren een andere consistentie hebben. De uitstekende kwaliteit en helderheid van de kleuren is gelijk, zolang de aquarellen maar goed en van hoge kwaliteit zijn. Iedere kunstenaar kan voor zichzelf beslissen of hij liever werkt met aquarelverf in potjes of met tubeverf.

Ook interessant: wat is een schilderspalet?

Voordelen van aquareltubes

Tube kleuren zijn zacht voor het penseel. Als je met het penseel steeds in de schoteltjes gaat, vooral als ze niet meer zoveel verf bevatten, slijt de punt van het penseel na verloop van tijd. Dit gebeurt niet met de tube verven: Je giet het op het mengpalet en borstelt er voorzichtig doorheen. Als je grote hoeveelheden kleuren wilt mengen, bijvoorbeeld om een groot formaat aquarel te schilderen, raden we je aan aquarelverf in tubes te gebruiken. Kleine hoeveelheden verf kunnen gemakkelijk uit de tubes door elkaar gemengd worden. Maar als je veel verf op een dikke kwast wilt gebruiken, zijn de tubes gemakkelijker te gebruiken.

Voordelen van potjes met aquarel

Wat ons betreft is een aquarelverfdoos met schoteltjes praktischer om onderweg of op reis te hanteren. Je hebt alle kleuren en gebruiksvoorwerpen, zoals je penselen en vaak ook een in de bakje geïntegreerd mengpalet, direct bij de hand en kunt overal schilderen zonder met de tubes en dopjes te hoeven rommelen. De potten zijn milieuvriendelijker, want er is minder afval bij het weggooien ervan. Wat het uiterlijk betreft, vinden we persoonlijk een verfbakje met schotels esthetischer. De aanblik van zoveel kleurige potten maakt dat we zin krijgen om aan de slag te gaan en creatief te worden.

Wil je de kleuren zelf mengen met water of heb je liever kleuren die al opgelost zijn? Als je wilt, probeer dan eerst beide door een kleur in een tube en een in een schoteltje te kopen. Om maximaal plezier te beleven aan het schilderen, is het belangrijk dat je voor jezelf uitzoekt wat het beste bij je past en waar je je het meest prettig bij voelt.

Wat betekenen de symbolen op de aquarellen?

De flessen zijn als een cadeautje in papier gewikkeld. Is het je opgevallen dat het papier vaak met grappige symbolen gemarkeerd is? Deze symbolen helpen je om de kleuren te kiezen. Omdat je ze in de toekomst als leidraad kunt gebruiken, leggen we hieronder uit wat deze symbolen zijn en wat ze betekenen.

Aquarelverven van hoge kwaliteit zijn altijd voorzien van legenda's die je informatie geven over de bijzondere eigenschappen van de kleuren.

1. Vierkant

Vierkant = Dekking. De kleine vierkantjes op de verpakte aquarelverf symboliseren de dekking. Een ongeverfd vierkant geeft de kleursterkte aan. Dit betekent dat deze aquarel weinig kleursterkte afgeeft als hij op het papier geschilderd wordt en gemakkelijk over andere kleuren gelegd kan worden. Kleuren met een "leeg" vierkant zijn dus de juiste keuze als je een heel transparante schildering wilt maken of fijne effecten wilt bereiken.

Een leeg vierkant met een horizontale streep erdoor duidt op een "halve mengkleur". Deze is iets sterker en zichtbaarder dan de waterverf van dezelfde toon. Het half gevulde vierkant geeft "half bedekkende" kleuren aan. Een volledig gevuld zwart vierkant duidt op een dekkende kleur.

Als je je schilderijen niet alleen in een kast wilt bewaren, maar ze ook wilt ophangen of tentoonstellen, kies dan kleuren met veel ingevulde sterren, d.w.z. met een hoge lichtechtheid. Aquarelverf met weinig of slechts één ster kan bij daglicht zijn glans verliezen, een beetje verbleken of zelfs een beetje veranderen.

2. Driehoek

Driehoek = oplosbaarheid van papier. Aan de verschillende gradaties van de driehoekjes op de aquarelverf kun je zien hoe gemakkelijk ze van het papier te halen zijn.

Een lege driehoek duidt op kleuren die je gemakkelijk van het papier kunt verwijderen. De half gevulde driehoek wijst op een tussenliggend niveau. De zwarte driehoek duidt op een kleur die moeilijk van het papier te verwijderen is. Dus als je iets wilt corrigeren of de kleuren weer wilt laten verdwijnen met penseel en water, moet je aquarelverf kiezen die een lege driehoek heeft.

Ook interessant om te lezen: 10 Tips Acryl schilderen voor beginners.

Hoeveel water heb je nodig voor het beste resultaat?

De juiste hoeveelheid water is nodig om de kleur op het papier te krijgen met de intensiteit die je wilt. Je kunt het beste een stuk aquarelpapier klaar hebben als kraspapier en kijken hoeveel of weinig water je nodig hebt, zodat de kleur bij je smaak past. Onze tip: Het is verstandig om met een beetje water te beginnen en zo nodig meer toe te voegen. Je kunt altijd meer water toevoegen. Als je echter te veel water gebruikt, wordt de kleurcorrectie moeilijker.

Natuurlijk hangt het ook af van wat je wilt schilderen. Als je de kleuren mooi in elkaar wilt laten overlopen of als je een achtergrond wilt schilderen, loont het de moeite om met meer water te werken. Om heel fijne lijnen te maken, heb je daarentegen minder water nodig.

Aquarel penseelstiften - Voor nauwkeurig werk

Behalve aquarelpenselen, verftubes en -potjes, kun je bij je zoektocht naar het juiste materiaal ook aquarelpenseelstiften tegenkomen. Daarmee kun je je motief en precieze lijnen gecontroleerd op het papier brengen en, als je wilt, de kleur daarna met een vochtig penseel laten doorlopen.

Of misschien is de beste manier om je in het aquarelleren te verdiepen, een penseel in je hand te houden en de kleuren onwillekeurig in elkaar te laten overlopen. Het is altijd spannend om te zien wat de geweldige vloeiende eigenschappen van de aquarelverf op het papier teweegbrengen!

Neem de tijd om te beslissen of je liever met penselen of met aquarelstiften werkt. De keuze hangt natuurlijk af van het motief dat je wilt maken. Anderzijds zal je maximaal plezier beleven aan creatief bezig zijn als je het materiaal gebruikt waar je je het prettigst bij voelt.

penseelstiften

Hoe aquarel schilderijen langer houdbaar te maken

Er zijn fixatieven die je kunt gebruiken om je aquarel schilderijen te fixeren. Vergelijkbaar met een bus haarlak, spuit je het over het schilderij om het wat UV bescherming te geven. Als je zo'n spray wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je een hoogwaardig product kiest. Anders kan het gebruik van een heel goedkoop fixatief de kleur van je beelden veranderen of lelijke vlekken veroorzaken. Nogmaals, het is het beste om het fixatief uit te proberen op een testpapiertje, zodat je weet hoe het werkt.

Naar onze mening zijn fixeermiddelen niet absoluut noodzakelijk. Als je de foto's achter glas hangt of in een map bewaart, zou je er heel lang plezier van moeten hebben zonder dat ze veranderen of van kleur verliezen. Voor de zekerheid kun je ook een afdruk van je schilderij laten maken en het origineel in een map bewaren.

Leestip: Acrylverf uit kleding verwijderen.

We hopen dat we je een goed overzicht hebben kunnen geven in onze blog voor aquarelverf.

Nu vraag je je misschien af waar je verf en andere creatieve materialen kunt krijgen? Behalve plaatselijke speciaalzaken zijn er natuurlijk ook veel webshops op het internet - veel fabrikanten hebben hun eigen online winkels, en natuurlijk zijn er ook winkels speciaal voor creatieve benodigdheden. Wij zijn een van hen!

In onze Painting Expert! Winkel bieden we je een groot assortiment aan met verschillende schilderen op nummer motieven met bijhorende verf en penselen.

Veel plezier met schilderen!

Veelgestelde vragen

Aquarelverf behoort tot de familie van de waterverf. Maar in tegenstelling tot de waterverf die we ons allemaal uit de schoollessen herinneren, is aquarelverf lichter en vaak minder dekkend, waardoor je meerdere lagen moet schilderen.
Ja! Vul twee bekers met water en zet ze naast je in de werkruimte. Je hebt veel vers water nodig als je van plan bent met aquarelverf te schilderen. Zet minstens twee waterbekers naast je neer, zodat je niet steeds hoeft op te staan.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen