Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

10 Tips Acryl schilderen voor beginners

Acryl schilderen voor beginners: accessoires, technieken en praktische tips

Inhoudsopgave

Wat is acrylverf en wat is het verschil?

Acrylverf verwijst naar het schilderen met acrylverf. Deze verven bestaan uit pigmenten, bindmiddelen en oplosmiddelen en zijn oplosbaar in water.

Acrylverf is een jonge schildertechniek. Het is populair bij zowel beginners als meer ervaren hobbyschilders en professionele kunstenaars, vooral vanwege de veelzijdigheid: als je met veel water en glacis werkt, zijn de kleuren transparant en stralend als in een aquarel. Als je de verf dikker maakt en met impasto werkt, krijg je een effect dat lijkt op dat van klassieke olieverfschilderijen. Met structuur- en modelleerpasta's of de toevoeging van andere materialen zoals zand of koffiedik, krijg je een verscheidenheid aan oppervlaktestructuren. Acrylverf is ook uitstekend geschikt voor collages.

Bovendien is schilderen met acrylverf zeer geschikt voor beginnende schilders. De basisuitrusting is niet duur, de verwerking is gemakkelijk en de kleuren drogen snel. Je kunt er keer op keer overheen schilderen zonder dat de verf barst en in tegenstelling tot olieverf hoeft je niet te werken met schadelijke stoffen zoals oplosmiddelen. In tegenstelling tot aquarelleren, waar het leren van de basistechnieken enige oefening vergt, kunnen met acrylverf gemakkelijk en snel prachtige resultaten worden bereikt.

Acrylverf

Wat heb je nodig voor acryl schilderen?

De basisuitrusting omvat slechts een paar kleuren, penselen, schildergrond, een waterbeker en een mengpalet. Hieronder geven wij je enkele aanbevelingen die online kunnen worden besteld en die qua prijs-prestatieverhouding zeer geschikt zijn voor de praktijk.

In het bijzonder bevelen wij als basisuitrusting de aankoop of aanschaf aan van de volgende materialen:

 1. Kleuren: zwart, wit, magenta, cyaan en geel.
 2. Borstels: een grotere platte borstel van ongeveer 30 tot 40 centimeter, een smalle ronde borstel voor de details (ongeveer maat 2 of 3) en een middelgrote kattentongborstel (ongeveer maat 12).
 3. Opgespannen DIN A 4 spanraam
 4. DIN A 4 blok acrylpapier
 5. Keukenrol of een oude doek voor het afvegen van de borstels
 6. Waterbeker
 7. Mengpalet (of een oud bord, houten plank of iets dergelijks)

Producten voor acrylverf

Kleuren

Voor het begin zijn de drie basiskleuren magenta, cyaan en geel, alsmede zwart en wit voldoende. Alle andere kleuren kunnen hiermee gemengd worden. Je kunt de kleuren afzonderlijk of in sets kopen. Let er bij het kiezen van de sets op dat de bovengenoemde kleuren zijn inbegrepen. De meeste sets bevatten een tamelijk willekeurige selectie van rood, groen, paars, enz.

Penselen

Als je blijft schilderen, koop dan op een gegeven moment vooral individuele betere penselen. De laatste goede die wij veroorloofde kostte 10 euro. Voor het begin zijn deze ruim voldoende.

Klik hier om ons assortiment penselen te bekijken. Uitermate geschikt om te schilderen met acrylverf.

Schilderen op nummer Kwasten

Accessoires voor acryl schilderen: Over de kwaliteit van de producten?

Onze ervaringen met de kwaliteit van de accessoires: Sla niet op de verkeerde plaats op. Natuurlijk heb je de professionele variant niet nodig als je niet zeker weet of schilderen of acrylverf iets voor jou is, of als je net begint. Wij hebben hier producten aanbevolen die geschikt zijn voor beginners of voor verven van studiekwaliteit. Je kunt hier ook goede resultaten mee behalen en later indien nodig aanvullen.

Accessoires voor acryl schilderen: penselen

De penselen liggen mij bijzonder na aan het hart als het om accessoires gaat, want zelfs voor leken zijn hier de grootste kwaliteitsverschillen tussen goedkope en duurdere producten merkbaar. Niets is immers vervelender dan wanneer je klaar bent met jouw werk en er kwastharen onder de verf blijven kleven.

Tip van de redactie: Maak jouw eigen unieke kunstwerk met schilderen op nummer (Ideaal voor beginners die willen starten met het schilderen van acrylverf)

Wil je een onvergetelijke kunstervaring beleven? Probeer onze schilderen op nummer sets voor volwassenen en kinderen:

 1. Schilderen op nummer met jouw eigen foto: Transformeer je persoonlijke foto's in unieke schilderen op nummer canvassen. Herbeleef speciale momenten en voeg een persoonlijk tintje toe aan je interieur.
 2. Kies uit verschillende motieven: Selecteer prachtige dieren, bloemen en betoverende landschappen die met zorg zijn uitgekozen. Ontdek de ontspannende voordelen van creatief bezig zijn.

Schilderen op nummer is een geweldige manier om stress te verminderen en je creativiteit te stimuleren. Daarnaast worden onze sets zorgvuldig samengesteld en bevatten alles wat je nodig hebt om meteen te beginnen.

Al onze schilderijen worden met liefde ingepakt en rechtstreeks naar jouw deur verzonden. Begin vandaag nog met schilderen en geniet van de vele voordelen van deze prachtige kunstvorm!

Wil je het artikel verder lezen? De tekst gaat onder de afbeelding verder. Begin nu met bestellen door op onderstaande afbeelding te klikken

Schilderen op nummer bestellen

Acryl schilderen: Waar moet je op letten bij penselen?

Een goed penseel wordt gekenmerkt door stabiliteit, precisie, duurzaamheid en het vermogen om verf op te nemen en af te geven. Er zijn borstels van dierlijk en synthetisch haar en er zijn veel verschillende maten en vormen. Het bestaat uit het haarlichaam, de huls (d.w.z. het metalen deel dat het haar bijeenhoudt) en het handvat.

Dierlijk haar heeft een ruwe textuur die verf beter vasthoudt dan synthetisch haar, en daarom wordt het beschouwd als van betere kwaliteit. Toch gebruiken wij zelf voornamelijk borstels van synthetische vezels en besteden wij liever aandacht aan andere kwaliteitskenmerken.

Een belangrijk punt is de lengte van het borstelhaar of de verwerking onder de huls. Bij een slechte borstel zijn de haren net lang genoeg voor de huls om ze bijeen te houden, hebben ze geen draadkraag en is er een holle ruimte tussen de borstelharen en het handvat. Dit type afwerking heeft tot gevolg dat de haren niet zo sterk zijn, gemakkelijk uitvallen en zich over het papier verspreiden terwijl je schildert. De huls moet van vernikkeld messing of roestvrij aluminium zijn. Het komt vaak in contact met water en verf, en dit voorkomt dat het gaat roesten of uiteenvalt in zijn samenstellende delen. Wij denken niet dat de vorm en het materiaal van de penseelsteel zo essentieel is als je begint. Kies gewoon een borstel die lekker in de hand ligt.

Onze conclusie: het hoeft niet de beste borstel te zijn die wordt aangeboden, maar ook niet de goedkoopste. Investeer in een goed haarlichaam, want het is het waard.

Welke penselen horen thuis in de accessoir set voor beginners bij acryl schilderen?

Onze suggestie is: een grotere platte borstel van ongeveer 30 tot 40 centimeter, een smalle ronde borstel voor de details (ongeveer maat 3) en een middelgrote kattentongborstel (ongeveer maat 12).

De maat van de kwast staat als een klein getal op de steel en geeft de diameter aan of, in het geval van platte kwasten, de breedte van de huls. Meestal vindt je er ook het serienummer en het soort haar van de borstel. Soms wordt ook aangegeven voor welk soort schilderij het penseel geschikt is.

Acrylverf: Waar moet je op letten bij verf?

Acrylverf bestaat grotendeels uit pigmenten en bindmiddel. De pigmenten zijn de verpulverde kleurstoffen, zogezegd het zichtbare deel van de kleur. Het bindmiddel houdt de pigmenten bijeen en zorgt ervoor dat ze zich aan het schilderijoppervlak hechten.

In de winkel zal je de symbolen op de verfflessen en emmers zien. Zij beschrijven de eigenschappen van de verven. Een kleine cirkel of vierkant, gevuld, half gevuld met een kruisstreek, of niet gevuld, geeft de ondoorzichtigheid van de verf aan. De sterretjes of kruisjes staan voor de lichtechtheid van de kleuren.

Acrylverf: kwaliteit en consistentie

In de kunstenaarsbenodigdheden worden acrylverven aangeboden in kunstenaars- en studiekwaliteit. Zij verschillen in kwaliteit en in de verhouding van de pigmenten. Voor het begin is de kwaliteit van de studie vrij voldoende.

De hoofdconsistenties van acrylverf zijn pasteus (overschilderbaar), vloeibaar (zachter en vloeiender) en vloeibaar (meer als inkt). Bij het kiezen van verf is het raadzaam van tevoren te bedenken hoe je het liefst schildert, zodat je jouw accessoires dienovereenkomstig kunt kiezen. Schildert je het liefst met een paletmes techniek of wil je dekkend of geglazuurd schilderen?

En welke kleuren heb je nodig om te beginnen?

Wij raden zwart en titanium wit aan. Als je goed hebt opgelet in de kunstles, weet je dat je alle andere kleuren kunt mengen met de primaire kleuren geel, magenta en cyaan. Natuurlijk, als je meteen concrete ideeën hebt over met welke kleur je wilt beginnen, kun je meteen naar deze kleuren gaan en hoef je niet eerst tijd te besteden aan het mengen ervan. Om enige ervaring op te doen in de praktische omgang met kleuren en mengverhoudingen, adviseren wij niet meteen zoveel kant-en-klare kleuren te kopen.

 

Schilderondergronden voor acrylverf

Acrylverf kan worden gebruikt om te schilderen op alle vetvrije oppervlakken. Wij zullen hier eerst de twee belangrijkste bespreken: Papier en doek. Papier bestaat hoofdzakelijk uit vezels, vulstoffen zoals kaolien of krijt, en lijm om de vezels bijeen te houden.

Er zijn verschillende afwerkingen (satijn, mat, en ruw). Aan welke je de voorkeur geeft, hangt af van de schilder zelf. Het is het beste om het gewoon een beetje uit te proberen.

Het gewicht op het papier geeft het "gramgewicht" aan, d.w.z. het gewicht per vierkante meter. Het is het beste te investeren in een zwaarder papier (350 g/m² of meer), omdat bij dit gramgewicht het papier minder snel omkrult en ook beter geschikt is voor structurele technieken.

Andere kwaliteitskenmerken zijn de verouderings- en lichtbestendigheid. Vooral in het begin is dit het gebied waar je de meeste kans hebt om concessies te doen. Voor acrylschilderen is acrylpapier geschikt, maar ook aquarelpapier van 400 g/m².

Onze tip: papier is goedkoper, maar verf aan het begin ook tijden op een doek. Het is gewoon een geweldig gevoel. Er zijn kant-en-klaar gestrekte in studiekwaliteit in verschillende maten te koop.

Acryl schilderen

Grondverf op oppervlakken?

Wie op andere ondergronden, zoals hout, schildert, moet het oppervlak vooraf gronden om de basisstructuur van het schilderoppervlak glad te strijken, te voorkomen dat de verf te sterk door het materiaal wordt geabsorbeerd en een geschikte, meestal witte, ondergrond voor glacisverftechnieken te creëren. Zelfs doeken zonder grondlaag worden gewoonlijk gegrond om te voorkomen dat de verf doordrenkt. Als je gewoon een geprimed doek koopt, kan je de aanschaf van de primer voorlopig uitsparen.

Praktische tip: Waar moet je op letten bij het schilderen met acrylverf?

 1. Bescherm je ondergrond en de schilderomgeving goed en mik op oude kleren. Acrylverf is niet of nauwelijks uitwasbaar - zowel droog als nat.
 2. Gebruik slechts zoveel verf als je echt nodig hebt en vergeet niet je penselen en paletten uit te spoelen. Acrylverf droogt snel en maakt dan paletten en penselen onbruikbaar. Als het eenmaal gedroogd is, kun je het niet meer vloeibaar maken.

Welke technieken zijn er?

1.)  Ondoorzichtige verf toepassing

Bij dekkende verfapplicatie wordt de acrylverf onverdund op het schilderoppervlak aangebracht, vaak rechtstreeks uit de flacon of tube. De achtergrond schemert niet meer door, hij is volledig bedekt - vandaar de naam. Omdat de kleuren niet worden verdund, kenmerkt deze techniek zich door de bijzondere intensiteit en uitstraling van de kleuren.

2.)  Aanbrengen van glazuurverf

Bij deze techniek schilder je met sterk verdunde acrylverf. Voor het uitdunnen wordt gewoonlijk water gebruikt. Aangezien de kleuren niet hechten op voorgestreken verfoppervlakken, kunt je in dit geval het beste wat acrylbindmiddel toevoegen. Met de glazuurtechniek krijg je een indruk die doet denken aan aquarelverf. Men werkt met verdunde kleuren op droog doek. Voordat je een laag verf op de volgende aanbrengt, moet de eerste goed droog zijn. Om niet onbedoeld "vieze" kleuren te krijgen, is het belangrijk om het kleurenwiel in gedachten te hebben; voor stralende kleurencombinaties is het belangrijk om bewust de juiste kleuren over elkaar heen te leggen.

3.) Lavieren

Met de lavur techniek veeg je kleuren in elkaar. Lavur betekent zoiets als uitgespoeld. Zoals het woord al zegt, moeten de kleuren hiervoor nog nat zijn, zodat de overgangen zacht en contourloos zijn. De lavur techniek werkt als volgt: De schildergrond wordt bevochtigd en de acrylverf wordt met een vochtig penseel aangebracht. Met een plat penseel strijkt men dan lichtjes over de nog vochtige kleurovergangen om ze met elkaar te vermengen en harde contouren te doen verdwijnen.

4.) Vultechniek

Bij de spateltechniek wordt de acrylverf verdikt met textuurpasta, zand of andere geschikte materialen en vervolgens met een schildersmes of spatel in dikke lagen op het schilderijoppervlak aangebracht. Je kunt de massa bijvoorbeeld uitsmeren over een groot oppervlak, erop deppen of er vormen in kerven. Er zijn geen grenzen aan je verbeelding. Afhankelijk van welke materialen worden toegevoegd, ontstaan verschillende oppervlaktestructuren en consistenties: grofkorrelig, glad, gebarsten, enz. De meest gebruikte spatels zijn de volgende:

 • Schildersmes: klein spateloppervlak en een handvat met een greep voor meer gedetailleerde toepassing.
 • Verfspatels: breder oppervlak met een houten steel; zijn meer geschikt voor het werken op grote oppervlakken.
 • Rubberen spatels: lijken qua vorm op kwasten; in plaats van borstelharen hebben zij een glad rubberen oppervlak; zij zijn ook meer geschikt voor grote oppervlakken.
 • Japanse spatels: bestaan alleen uit een spateloppervlak; sommige hebben een handvat; meer geschikt voor ruw werk.
 • Met elk van deze spatels kan je ook vrij experimenteren, krassen, verven, enz. Ook andere voorwerpen kunnen als spatel worden gebruikt: Lepels, kammen of keukenmessen. Probeer het gewoon.

Acrylverf is bijzonder geschikt voor de spateltechniek omdat de verf zeer snel droogt en je niet zo lang hoeft te wachten tussen het aanbrengen van lagen. Bovendien kan je een zo dikke laag aanbrengen als je wilt, zonder dat er ongewenste barsten in komen, zoals bijvoorbeeld bij olieverf het geval is. Aangezien plamuur veel zwaarder is dan pure verf en de plamuurtechniek meestal een grovere toepassing vereist, is papier niet geschikt als schilderondergrond. Gebruik houten planken, schilderspanelen of opgespannen spieraam.

Schildersezel

Schilderen op nummer met acrylverf

Bij het schilderen op nummer van het door jou gekozen motief wordt uitsluitend gebruik gemaakt van acrylverf op waterbasis. De reden dat wij gebruik maken van waterverf is dat het de makkelijke vorm van schilderen is op amateurniveau. Wil je starten met verven op nummer? Lees dan eerst onze essentiële tips voor schilderen op nummer.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen