Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Welke penselen voor het schilderen met waterverf?

penselen aquarelverf

Inhoudsopgave

Welke penselen voor waterverf - Vraag je je af wat de juiste penselen zijn voor je waterverf kunstwerk? In dit artikel vind je het antwoord!

Welke penselen voor waterverf – Wij denken dat iedereen van kinds af aan wel weet wat een penseel is. Op de kleuterschool schilderde je waarschijnlijk al veel kleurige schilderijtjes met dit gereedschap, waarmee je vloeibare verf kunt opzuigen en dan op het papier loslaten. In die tijd was er één ding dat je waarschijnlijk niet deed: je zorgen maken over de vraag of je wel de juiste penseel gebruikte.

Nu, een paar jaar later, heb je misschien besloten een waterverf te schilderen - en anders dan voorheen, zijn er heel wat dingen te beslissen. Je moet beslissen over je waterverf, het juiste papier en natuurlijk het juiste penseel.

Misschien heb je al gemerkt dat er ook een enorme keuze aan penselen is: Echt haar of synthetisch, ronde penselen, platte penselen, waaierkwasten, kattentongkwasten of Franse waterverfkwasten, in verschillende prijsklassen. De lijst kan nog uitgebreid worden, maar één ding is zeker: de vraag welke penselen je voor waterverf moet kopen is niet zo eenvoudig! Maak je geen zorgen, we zullen je het antwoord geven op de vraag hebt: Welke penselen voor waterverf moet ik kiezen?

Welke penselen voor waterverf - Waar moet je op letten bij het kopen van een penseel

Voordat je je naar de winkel voor kunstenaarsbenodigdheden of naar een online winkel gaat met het voornemen penselen te kopen, zijn er een paar dingen waar je over na moet denken en vijf dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Welke punt moet mijn waterverfpenseel hebben?
 2. Van welk haar moet mijn waterverfpenseel gemaakt zijn?
 3. Welke maat moet mijn waterverfpenseel hebben?
 4. Hoe onderscheid ik goede van slechte kwaliteit?
 5. Hoe verzorg ik mijn penseel goed?

Wees gerust, je hoeft niet alleen over deze vragen na te denken. We nemen nu samen deze vijf punten door en werken ons, stap voor stap, een weg naar het perfecte penseel voor waterverf voor jou en je werk. Uiteindelijk is één ding altijd waar: elke kunstenaar en elk kunstwerk is anders. Uiteindelijk zal je - waarschijnlijk met vallen en opstaan - de penseel moeten vinden die voor jou ideaal is.

Tip: Voor het schilderen op nummer waarbij gebruik gemaakt wordt van acrylverf, raden wij altijd synthetische penselen aan.

schilderen op nummer

Welke penselen zijn er eigenlijk voor waterverf? - De 5 basissoorten penselen voor waterverf

Laten we beginnen met de vraag naar de punt van waterverfpenselen. De keuze van de penseelpunt heeft een grote invloed op hoe je op papier verft. Ook is de penseelpunt ook bepalend voor de naam van het penseel, zoals rond of plat. Dus, welke penselen zijn er voor waterverf en waar is elk penseel geschikt voor?

Het klassieke penseel voor waterverf - Het ronde penseel

Het standaard waterverfpenseel is het ronde penseel. Hij wordt zo genoemd omdat de penseelharen in een ronde opening staan, die dan samenkomen tot een steeds dunnere punt.

Wanneer moet je een ronde penseel gebruiken? Wanneer je fijne details in je schilderij wilt schilderen, is een klein rond penseel geweldig. Grotere ronde penselen zijn daarentegen heel geschikt voor het gronden of schilderen van grote vlakken, omdat het penseel veel water en verf kan opnemen.

Als je een rond penseel wilt kopen, moet je nagaan of de punt van het penseel uit veel haartjes bestaat en of je een echte punt kunt zien. Pas dan zul je echt plezier beleven aan het schilderen!

Ook interessant: Aquarel bloemen schilderen - 8 Tips over aquarel schilderen van bloemen.

Ronde penseel

De platte penseelvariant voor waterverf - Het platte penseel

Laten we verder gaan met de volgende penseelvariant: de platte penseel. In tegenstelling tot de ronde penseel heeft de platte penseel geen spitse, maar een brede punt. De haren lopen gelijkmatig naar voren en eindigen in een platte opening (breed aan de bovenkant, heel plat aan de zijkant).

Vraag je je af wanneer het platte penseel jouw penseel is voor waterverf? Wij raden je aan een plat penseel te gebruiken als je de hoeken en randen in je schilderij wilt schilderen. Helaas kunnen platte kwasten niet echt veel water vasthouden.

Straalvormige penseelharen - De waaierpenseel

Het probleem van "weinig water en weinig verfcapaciteit" bestaat ook met de waaierpenseel. Dit komt doordat bij een waaierpenseel - zoals de naam al zegt - de penseelharen als een waaier rond de penseelopening gerangschikt zijn.

Het waaierpenseel is een geweldig penseel voor waterverf als je bomen, bladeren of weiden wilt schilderen, of als je je schilderij wilt opleuken met effecten zoals in elkaar overvloeien of in elkaar overvloeien.

Behalve een selectie penselen voor waterverf kan het geen kwaad om een oude tandenborstel in je waterverfkit te hebben. Je kunt er gave effecten mee bereiken door de haartjes met verf te doordrenken en dan met je duim over de haartjes te strijken. Zo spetter je individuele verfdruppels op het doek en geef je het schilderij een heel eigen toets.

Waaierpenseel

Tussenconclusie op de vraag "Welke penselen voor waterverf"?

Ronde penselen - Details en grotere oppervlakken.
Platte penselen - Hoeken en randen.
Waaierpenselen: Bomen, bladeren, effecten.

Ook leuk om te lezen: Wanneer is iets kunst?

Echt dierenhaar of liever kunsthaar - Welk haar moet je penseel voor waterverf hebben?

Nu we dus weten welke punten waterverf penselen kunnen hebben en wanneer welke punt geschikt is, gaan we over naar het 2e punt waar je aan moet denken voor je ze koopt. Moet je penseel voor waterverf van echt dierlijk haar gemaakt zijn of van kunstmatig synthetisch haar?

Ten eerste is de haarkwestie vaak ook een ethische kwestie van dierenwelzijn. Persoonlijk gebruiken wij alleen synthetisch haar, maar wij vinden dat ieder voor zichzelf moet beslissen of hij of zij een penseel van dierenhaar of van synthetisch haar koopt. Uiteindelijk is het enige belangrijke dat je penseel voor waterverf van zachte vezels gemaakt is.

De dierenhaar variant - Penselen voor waterverf gemaakt van marterhaar

Waterverfpenselen van echt haar zijn klassiek gemaakt van marterhaar. Bij veel penselen wordt het haar van de Siberische Kolinsky rode marter gebruikt. De staartharen zijn bijzonder lang en zacht, wat de penseel echt super maakt, maar ook duur. Door hun speciale structuur kunnen de haren veel water opnemen en het langzaam weer afgeven zonder te druppen.

Het alternatief - Penselen voor waterverf van synthetisch haar

Als je geen penselen van dierenhaar wilt gebruiken of geen fortuin wilt investeren in een penseel, kun je waterverfpenselen van synthetisch haar kopen.

Synthetische penselen nog steeds niet helemaal zo goed als penselen van dierenhaar. Synthetisch haar penselen zijn meestal wat elastischer en compacter en kunnen niet zoveel water opnemen als borstels van dierlijk haar. Niettemin zijn de kwasten erg goed.

Benieuwd naar de mooiste museum's van Duitsland? Lees: 15 Duitse musea die iedereen bezocht moet hebben.

penselen aquarelverf

Hoe groot moet je penseel voor waterverf zijn?

Nu je hopelijk voor jezelf besloten hebt welke top en welke haar je waterverfpenseel moet hebben, is het tijd voor de volgende vraag: Hoe groot moet je waterverfpenseel zijn?

Allereerst zijn er 2 verschillende punten waarmee je rekening moet houden als het om de grootte gaat. Aan de ene kant moet je bedenken of je liever met een lange penseelsteel schildert dan met een korte. Ten tweede moet je beslissen hoe breed je penseel moet zijn. Maar hoe kun je de breedte bepalen?

Penselen voor waterverf formaat

Je kunt het antwoord op dit raadsel vinden door te kijken naar het getal dat op de steel van de penseel gedrukt is (bv. 10 of 24 mm). In principe geldt: hoe breder het penseel, hoe meer water en verf het kan bevatten. Tegelijk is het zo dat hoe breder het penseel is, hoe minder controle je erover hebt bij het schilderen.

Welke penselen voor waterverf - Hoe kan ik de kwaliteit van een penseel beoordelen?

We hebben nu dus verduidelijkt uit welke penselen voor waterverf je kunt kiezen. De vraag blijft: Waar moet ik op letten bij het kopen van penselen om er uiteindelijk plezier aan te beleven om ermee te schilderen?

In principe zouden wij je aanraden iets meer geld uit te geven en liever penselen van hoge kwaliteit voor waterverf te kopen dan goedkope producten. Dit betekent niet dat je een fortuin moet investeren, maar je moet bij het kopen wel letten op de volgende kwaliteitscriteria:

 1. De haren van de penselen moeten fijn en zacht zijn, zodat de borstel soepel is.
 2. De punt van het penseel moet puntig zijn (bij ronde penselen), geen uitstekende haren hebben en beschermd worden door een plastic buisje.

De juiste manier om je penseel te hanteren voor waterverf - Zorgvuldigheid is alles

En zo komen we bij het laatste punt van onze excursie in de wereld van penselen voor waterverf. Als je eenmaal een waterverfpenseel van hoge kwaliteit gekozen hebt, is het belangrijk er goed voor te zorgen, zodat het schilderplezier lang blijft duren. Daarom wil ik je aan het eind een paar verzorgingstips geven:

 1. Het penseel moet na elke schilderbeurt snel gewassen worden - bij voorkeur met extra penseelreiniger zeep.
 2. Na het wassen moet de punt weer in vorm gebracht worden.
 3. Laat het penseel aan de lucht drogen, leg het bij voorkeur plat neer.
 4. Bewaar het penseel op een droge plaats, bij voorkeur in een penseeletui of met de punt naar boven in een pot (niet met de punt naar beneden!). Vooral borstels van dierenhaar hebben de neiging snel te rotten.

Als je dit in gedachten houdt, zal je lang plezier hebben van je penseel. Het was tenslotte geen gemakkelijke weg om jouw perfecte penseel voor waterverf te vinden.

Conclusie: Penselen voor het schilderen met waterverf

En daarmee zijn we aan het eind gekomen van onze excursie naar penselen voor waterverf. Wij hopen dat wij je konden helpen een antwoord te vinden op de vraag "Welke penselen voor waterverf moet ik kopen?".

We leerden over verschillende penseelpunten met ronde borstels, platte borstels en waaierborstels. We bekeken wanneer welke penseelpunt je helpt met je schilderwerk. We bekeken ook het verschil tussen dierlijk haar en synthetische borstels, en de verschillende maten borstels die je kunt kopen.

Om er zeker van te zijn dat je lang van je waterverf penselen kunt genieten, heb ik je ook een paar tips gegeven over hoe je penselen van goede kwaliteit kunt herkennen en hoe je je pas gekochte penseel moet verzorgen.

Ook leuk om te lezen: 5 Tips: Schilderen op nummer om stress tegen te gaan.

Veelgestelde vragen

Ronde penselen zijn heel geschikt voor waterverf schilderen. Dierlijkhaar en synthetische penselen hebben zeer goede eigenschappen om te schilderen met waterverf. Wij raden je aan om synthetische penselen te kopen, omdat deze goedkoper en diervriendelijker zijn.
Aquarelverf behoort tot de familie van de waterverf. Maar in tegenstelling tot de waterverf die we ons allemaal uit de schoollessen herinneren, is aquarelverf lichter en vaak minder dekkend, waardoor je meerdere lagen moet schilderen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen