Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

15 Duitse musea die iedereen bezocht moet hebben

15 Duitse musea die iedereen bezocht moet hebben

Duitsland kan trots zijn op zijn vele topmusea. Wij hebben onze 15 favorieten geselecteerd van alle museums in Duitsland. Ideaal voor dagen wanneer het niet zulk mooi weer is of als je er lekker op uit wilt! Een andere leuke activiteit om te doen tijdens slecht weer is bijvoorbeeld schilderen op nummer of diamond painting!

1. Pergamon Museum, Berlijn

Het Pergamon Museum wordt beschouwd als een van de belangrijkste musea in de cultuurgeschiedenis van de mensheid. Sinds 1930 troont het museum op het museumeiland van Berlijn en herbergt het beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen uit het Oosten en het Nabije Oosten van 6000 jaar geschiedenis. Het Pergamon Museum verwierf wereldwijde bekendheid, vooral door de Ishtar Poort van Babylon, het Pergamon Altaar en de Marktpoort van Miletus. De bouwwerken werden vanaf het einde van de 19e eeuw in Azië en het Oosten opgegraven, verwijderd en naar Berlijn gebracht. Het Pergamon Museum wordt sinds 2013 in delen gerenoveerd. Zowel de Altaarzaal met het legendarische Pergamonaltaar als de Hellenistische zaal worden door de bouwwerkzaamheden getroffen en zullen tot ten minste 2023 voor het publiek gesloten blijven.

Pergamon Museum, Berlijn

2. Huis van de Geschiedenis, Bonn

In het Haus der Geschichte maken bezoekers een reis door Duitsland. Ze beginnen in de na-oorlogse periode en eindigen in het heden. Interactieve mediastations verklaren de complexe achtergronden en contexten van de Duitse geschiedenis, film- en geluidsdocumenten en talrijke tentoonstellingsstukken maken het dagelijks leven in de periode vanaf 1945 tastbaar. De populaire permanente tentoonstelling van het museum omvat bijvoorbeeld de officiële Mercedes van Konrad Adenauer, banken uit de oude plenaire vergaderzaal van Bonn en een originele bioscoop uit de jaren 1950.

3. Pinakotheken, München

De Maxvorstadt van München is het topadres voor kunstliefhebbers in de Beierse hoofdstad - en dat al sinds 1836, toen de Pinakothek, in opdracht van koning Ludwig I, haar deuren opende. Meesterwerken van de Europese schilderkunst van de renaissance tot het rococo zijn hier te zien, waaronder belangrijke werken van Peter Paul Rubens en Albrecht Dürer. De Neue Pinakothek begint thematisch waar de Alte Pinakothek ophoudt: zij toont ongeveer 400 schilderijen en beeldhouwwerken uit de 19e eeuw. Maar let op: als je het museum wilt bezoeken, moet je opschieten. Sinds eind 2018 is de Neue Pinakothek gesloten wegens ingrijpende verbouwingen. Een selectie van meesterwerken is te zien in de Alte Pinakothek en in de Schack Collectie. Als dat nog niet genoeg is, kan je tijdens de sluitingsperiode het beste een kijkje nemen in de Pinakothek der Moderne, waar enkele van de belangrijkste Duitse kunstenaars van de 20e eeuw worden tentoongesteld, waaronder Joseph Beuys, Paul Klee, Georg Baselitz en Max Ernst.

Pinakotheken, München

Ben je ook benieuwd naar de beroemdste schilderijen ter wereld? Lees dan ons blogartikel: ''26 Beroemde schilderijen en afbeeldingen uit alle kunsttijdperken''.

4. Galerij van Oude Meesters, Dresden

Een bezoek aan het Sempergebouw in het Zwinger in Dresden is een must voor kunstliefhebbers: het herbergt de Galerij van Oude Meesters, een van de beroemdste schilderijencollecties ter wereld. Uniek in de wereld zijn ook de collecties pastels van Rosalba Carriera en schilderijen van Lucas Cranach. Renovaties zijn hier ook aan de gang. Tot januari 2020 zullen de 1e en 2e verdieping gesloten zijn voor renovatiewerkzaamheden, maar de benedenverdieping zal worden gebruikt voor de speciale tentoonstelling "Highlights of the Old Masters Picture Gallery" met 55 schilderijen.

5. Duits Emigratie Centrum, Bremerhaven

Het Duitse Emigratiehuis in Bremerhaven ligt precies op de plek waar tegen 1890 bijna 7,2 miljoen mensen naar de Nieuwe Wereld vertrokken om een nieuw leven in de VS te beginnen. In het avonturenmuseum maakt de bezoeker aan de hand van 33 echte familieverhalen een reis door 300 jaar Duitse migratiegeschiedenis. Wandelend door het grote museum volgt de bezoeker het verhaal van een Duitse emigrant door alle stadia heen - van de wachtruimte in de emigrantenhaven Bremerhaven via het verblijf aan boord van de oceaanstomer tot de aankomst op Ellis Island in New York. In 2021 zal het museum worden uitgebreid met een nieuw gebouw.

6. Mercedes-Benz Museum, Stuttgart

Met zijn glazen gevel en liften die aan Star Trek doen denken, ziet het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart er zowel van binnen als van buiten futuristisch uit. Toch blikt de tentoonstelling in de Mercedes-Benz Wereld terug op 130 jaar automobielgeschiedenis - van Carl Benz tot e-mobiliteit. Iedereen die ooit de legendarische "Pausmobiel" van paus Johannes Paulus II heeft willen zien of zich heeft willen vergapen aan de Silver Arrow van Lewis Hamilton, kan zijn hart ophalen in dit automobielmuseum.

Mercedes-Benz Museum, Stuttgart

7. Duits Museum, München

Het slechte nieuws is dat als je alle tentoongestelde stukken in het Deutsches Museum van dichtbij wilt bekijken, je dagenlang op het museumeiland van München zult moeten doorbrengen. Het goede nieuws is dat een bezoek aan het Deutsches Museum altijd de moeite waard is. Onze tip voor een eerste bezoek: maak van tevoren een plan welke hoogtepunten uit de geschiedenis van techniek en wetenschap die je beslist niet wilt missen. Ben je meer geïnteresseerd in het eerste gemotoriseerde vliegtuig van de gebroeders Wright of in de Z3 van Konrad Zuse? Of wil je je liever overgeven aan de bliksemshow bij de hoogspanningsinstallatie? Er is voor elk wat wils in het Deutsches Museum.

8. Museum Ludwig, Keulen

Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jasper Johns: als je je wilt vergapen aan de groten van de Amerikaanse Pop Art buiten de VS, dan is het Museum Ludwig de plek om naartoe te gaan. Het Keulse museum heeft zich volledig gewijd aan de kunst van de 20e en 21e eeuw. Naast Warhol en Co. vindt je er een van de grootste Picasso-collecties ter wereld, evenals belangrijke werken van het abstract expressionisme - van Mark Rothko tot Jackson Pollock. De Haubrich-collectie, geschonken door de Keulse advocaat Josef Haubrich, toont belangrijke werken van het Duits expressionisme en de Nieuwe Zakelijkheid.

9. LWL openluchtmuseum, Detmold

Of het nu gaat om het verven van meel, het ploegen van akkers, het branden van koffie of het toiletbezoek - het grootste openluchtmuseum van Duitsland biedt fascinerende inzichten in het plattelandsleven van vroegere generaties. Het museum volgt het principe van het tonen van originele historische gebouwen. Dit betekent dat de historische huizen op hun oorspronkelijke locatie tegen hoge kosten werden ontmanteld en op het 90 hectare grote tentoonstellingsterrein aan de voet van het Teutoburgerwoud weer werden opgebouwd. Een uitzondering is het hoogste gebouw van het openluchtmuseum van Detmold, waarmee sinds 2017 ook het toerisme zelf wordt gethematiseerd: De "uitkijktoren op de Königsberg" is een reconstructie op basis van historische modellen van vroege toeristische uitkijktorens die aan het begin van de 20e eeuw verschenen. Het openluchtmuseum is alleen open tussen april en oktober en voor speciale winterevenementen.

10. Museum Folkwang, Essen

Het Museum Folkwang, dat sinds 1922 in Essen is gevestigd, is een van de meest gerenommeerde kunstmusea in Duitsland. Een speciaal aandachtspunt van de tentoonstelling is de Duitse en Franse schilderkunst van de 19e eeuw. Maar ook het klassieke modernisme, de schilderkunst na 1945 en de fotografie, alsmede voorwerpen uit de decoratieve kunsten genieten een hoge status. De toegang tot de permanente collectie is gratis. Voor een bezoek aan de Folkwang heb je wat tijd nodig, want de collectie van het museum telt inmiddels zo'n 280 beeldhouwwerken, zo'n 600 schilderijen, zo'n 12.000 tekeningen en prenten, meer dan 60.000 foto's, duizenden kunstnijverheidsvoorwerpen uit de hele wereld en bijna 350.000 affiches. Natuurlijk worden ze niet tegelijkertijd tentoongesteld.

11. Museum voor Natuurlijke Historie, Berlijn

De dinosauruswereld is de publiekstrekker van het Museum für Naturkunde in Berlijn. De Giraffatitan, oorspronkelijk geclassificeerd als Brachiosaurus brancai, is de centrale tentoonstelling van het museum en, met 13,27 meter hoog, het grootste opgezette dinosaurusskelet ter wereld. Naast de uitstekende tentoonstellingen, schittert de dinosaurusshow met interactieve elementen. Met de zogenaamde Jurascopes, kunnen de skeletten tot leven worden gebracht. Tot eind januari 2020 zal het enige originele skelet van een Tyrannosaurus in Europa tijdelijk te zien zijn in de vorm van het bruikleen van "Tristan Otto" in het Berlijnse Museum voor Natuurgeschiedenis.

12. Städel Museum, Frankfurt

Frankfurt is een stad waar museumbezoekers blij zullen zijn. 15 musea bevinden zich alleen al op de Museumsufer, vlak naast de Main. De bekendste onder hen is misschien wel het Städelsche Kunstinstitut. Met meer dan 3.000 schilderijen, 660 beeldhouwwerken, meer dan 4.600 foto's en meer dan 100.000 tekeningen en grafieken is het Städel Museum in Frankfurt een van de belangrijkste kunstmusea in Duitsland. De opmerkelijke collectie bevat meesterwerken van Europese kunst uit zeven eeuwen. Jheronimus Bosch en Sandro Botticelli zijn in het Städel Museum vertegenwoordigd, evenals Francis Bacon en Gerhard Richter.

13. Documentatiecentrum Rallyterrein van de Nazi Partij, Neurenberg

In het zuiden van Neurenberg getuigen uitgestrekte resten van gebouwen op het voormalige terrein van de nazi-partij nog steeds van de megalomanie van het nationaal-socialistische regime. Volgens de plannen van Hitler zou hier een congresgebouw worden gebouwd dat plaats zou bieden aan 50.000 mensen. Het gebouw bleef onvoltooid en herbergt sinds 2001 een van de belangrijkste historische musea van Duitsland. Het Documentatiecentrum Rally Grounds van de Nazi Partij behandelt de geschiedenis van de nationaal-socialistische tirannie. De permanente tentoonstelling "Fascinatie en geweld", bijvoorbeeld, behandelt de oorzaken, contexten en gevolgen van Hitlers macht. De nadruk ligt op de geschiedenis van de nazi-partijbijeenkomsten, die door de nazi-propaganda werden gebruikt.

Documentatiecentrum Rallyterrein van de Nazi Partij, Neurenberg

14. Internationaal Scheepvaartmuseum, Hamburg

Op negen tentoonstellingsdekken presenteert het museum in "Kaispeicher B" alles over de scheepvaartgeschiedenis van de afgelopen eeuwen en herbergt het de grootste particuliere verzameling maritieme schatten ter wereld. De permanente tentoonstelling vertelt over beroemde ontdekkers en veroveraars, geeft informatie over de geschiedenis van de scheepsbouw, de koopvaardij en de passagiersvaart, toont expositiestukken uit de nog mysterieuze diepzee en schilderijen uit de zeevaart. Bovendien worden in het museum meer dan 40.000 miniatuur scheepsmodellen tentoongesteld, alsmede miniatuurreplica's van zeeslagen en havenlandschappen uit de geschiedenis.

15. Lake Dwelling Museum, Unteruhldingen

Het Pfahlbaumuseum in Unteruhldingen strekt zich schilderachtig uit langs de noordoostelijke oever van het Bodenmeer. Het archeologische openluchtmuseum toont vondsten en replica's van paalwoningen uit de steen- en bronstijd. Het bestaat sinds 1922 en is nu een van de grootste openluchtmusea in Europa. In de gereconstrueerde huizen kan je zien hoe het leven er uit zou hebben gezien in een dergelijke nederzetting, die typerend was voor de grote voor-Alpenmeren in die tijd.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen