Is acrylverf watervast? - Alles wat jij moet weten | Painting Expert
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁
Is acrylverf watervast? - Alles wat jij moet weten

Is acrylverf watervast? - Alles wat jij moet weten

Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over acrylverf en de waterbestendigheid ervan.

Acrylverf als verf voor kunstenaars

Een octrooi voor de productie van acrylverf werd in de jaren 1930 in Duitsland aangevraagd. De eerste massaproductie van de verf vond plaats in de jaren 40 in de VS. De verf werd op de markt gebracht als kunstenaarsverf. Vergeleken met de olieverf die tot dan toe werd gebruikt, had acrylverf verschillende voordelen: Acrylverf droogt veel sneller, vereist minder oplosmiddelen en heeft een hogere glans.

Acrylverf is milieuvriendelijker

Lange tijd was het gebruik van acrylverf alleen voorbehouden aan kunstenaars, omdat ook andere verfsoorten populair waren. Acrylverven en -vernissen werden pas populairder bij veel mensen als gevolg van een groeiend milieubewustzijn. Tot in de jaren negentig gebruikten kunstenaars hoofdzakelijk verven en vernissen met een zeer hoog gehalte aan oplosmiddelen.

Deze hebben een hoge resistentie, omdat ze zeer goed uitharden, maar bij het gebruik ervan komen ook veel schadelijke dampen van de oplosmiddelen vrij. Acrylverven daarentegen zijn minder schadelijk voor het milieu omdat zij minder oplosmiddelen bevatten.

Is de gebruikte verf opgedroogd en ben je benieuwd hoe je de verf weer bruikbaar maakt? Lees dan ons blogartikel: ''Uitgedroogde verf weer bruikbaar maken''

Acrylverf is milieuvriendelijker

De juiste soort verf voor binnen en buiten

Acrylverf is bijzonder goed voor afbeeldingen op karton en doeken, maar niet voor buiten. Hiervoor moet een andere verf worden gebruikt, want acrylverf is meestal niet watervast. Deze eigenschap is in de meeste gevallen niet nodig voor foto's op doek, zoals bij schilderen op nummer.

Acryllak moet daarom voor gebruik buitenshuis worden gebruikt, omdat het andere oplosmiddelen bevat, waardoor het een ideale lak is voor buiten.

Acryllak is iets duurder dan acrylverf, maar ze zijn veel bestand tegen weersinvloeden. Daarom wordt aanbevolen Acryllak te gebruiken wanneer de verf moet worden gebruikt voor voorwerpen die buiten staan. Als je acryllak koopt, let er dan op dat deze wordt aangegeven als "watervast". Dit wordt vaak aangegeven op het etiket van het product.

Als de acryllak watervast is, kan je deze ook op een doek gebruiken. Het is niet zichtbaar of de verf op het doek een watervaste acryllak is of een gewone acryllak. Het enige verschil is de prijs. Vaak is acrylvernis glanzender dan acrylverf/lak. Bovendien geeft het vernis de schilderijen een soort glazuur, zodat ze beter beschermd zijn.

Leuk weetje: Vroeger werden er vaak lakken en verven gemaakt op basis van oplosmiddelen. Deze oplosmiddelen zijn schadelijk voor het milieu. Nu worden acrylverven en lakken populairder, omdat deze beter zijn voor het milieu.

De juiste soort verf voor binnen en buiten

Hier moet je rekening mee houden als je acrylverf buitenshuis gebruikt

Voor buitenshuis gebruik is het aan te raden om acrylverf te gebruiken dat waterbestendig is. De acrylverven voor buitengebruik moeten niet alleen watervast, maar ook hittebestendig zijn.

Watervaste acrylverven moeten de volgende eigenschappen hebben:

  • Weer- en windbestendig
  • Weerstand tegen UV-stralen
  • Weerstand tegen warmte
  • Weerstand tegen vorst
  • Kleurvastheid en glans

Nieuwsgierig hoe je acrylverf verdund? Lees dan ons blogartikel: ''Acrylverf verdunnen - Tips en Tricks''

Veelgestelde vragen en antwoorden

1. Wanneer is acrylverf watervast?

Acrylverf dat nog nat is, kan met water worden verdund. Acrylverf wordt pas watervast als het opgedroogd is. Afhankelijk van de dikte van de aangebrachte verf, duurt het een paar uurtjes voordat de verf droog is. Zo kan je jouw schilderij in korte tijd afmaken.

2. Is acrylverf watervast op glas?

Om ervoor te zorgen dat de acrylverf hecht op een oppervlak zoals glas, kan je deze inspuiten met een acrylprimer, zodat de verf zich gemakkelijk aan het oppervlak hechten en uitharden. Je kan de acrylverf ook waterdicht maken door een fixatief te gebruiken.


Keuze van de Redactie

Schilders penselen schoonmaken
Schilders penselen schoonmaken
Na het schilderen, is het tijd om de kwast schoon te maken. Maar hoe doe je het goed? Alleen water is meestal niet ge...
Lees meer
De 10 duurste schilderijen die ooit verkocht zijn
De 10 duurste schilderijen die ooit verkocht zijn
In de afgelopen jaren hebben veilingen nieuwe records gevestigd en andere gebroken: de duurste schilderijen die ooit ...
Lees meer
Schilderen op nummer - Het perfecte verjaardagscadeau
Schilderen op nummer - Het perfecte verjaardagscadeau
Iedereen kent de eindeloze zoektocht naar het perfecte verjaardagscadeau. Je wilt de ontvanger niet teleurstellen, en...
Lees meer
Gratis schilderen op nummer afdrukken
Gratis schilderen op nummer afdrukken
Schilderen op nummer is een methode om een tekening te maken die in verschillende genummerde delen is verdeeld. De ki...
Lees meer
Top 10 bekendste schilderijen in de wereld
Top 10 bekendste schilderijen in de wereld
Sommige kunstwerken zijn klein, andere heel groot. Sommige zijn enkele eeuwen oud, andere enkele tientallen jaren. Ma...
Lees meer
Wat is acrylverf?
Wat is acrylverf?
Iedereen die wel eens heeft geschilderd, heeft zeker al gehoord van acrylverf en heeft het hoogstwaarschijnlijk ook a...
Lees meer