Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Acrylverf verdunnen - 9 Tips en Tricks

Acrylverf verdunnen - Tips en Tricks

Acrylverven zijn verkrijgbaar in een veel verschillende soorten: Van dun tot deegachtig voor de spateltechniek. Je kunt je acrylverf verdunnen om de dikte naar wens te veranderen, waardoor je leuke effecten krijgt. Wij laten je zien waar je op moet letten als je je acrylverf verdunt en welke effecten je kan krijgen.

Kan je acrylverf verdunnen?

Om te beginnen: Ja, je kunt acrylverf verdunnen. Je kan dit doen met water of met speciale middelen zoals acrylbindmiddel of gietmedium. Er zijn echter een paar basisregels die moeten worden gevolgd, zodat het uitdunnen daadwerkelijk slaagt en je het gewenste resultaat krijgt.

Ben je benieuwd naar de beste tips voor beginners als het gaat om schilderen met acrylverf? Lees dan ons artikel: ''Schilderen met acrylverf: De beste tips voor beginners''

De basis: wat zit er in acrylverf?

Acrylverf is in principe te verdunnen met water, droogt snel en is zeer gemakkelijk te verwerken. Deze eigenschappen zijn te danken aan de samenstelling: De acrylverf bestaat voor een groot deel uit kleurpigmenten en bindmiddelen.

De kleurpigmenten zorgen voor de nodige intensiteit van de kleuren. Het bindmiddel is goed voor de snelle, gelijkmatige droging en de glans, en het zorgt er ook voor dat de verf watervast opdroogt. De deklaag wordt niet beïnvloed door het acrylbindmiddel.

Hoogwaardige acrylverven worden gekenmerkt door een hoog gehalte aan kleurpigmenten.

Tip: Lees hier hoe je uitgedroogde verf weer bruikbaar kan maken.

De basis wat zit er in acrylverf

Acrylverf verdunnen met water

De eenvoudigste en meest kosteneffectieve methode is om je acrylverf te verdunnen met water. Water zorgt ervoor dat het bindmiddel en de pigmenten die het bevat, worden verdund. Daardoor verliest het verdunde mengsel glans en kleurintensiteit. Je kan dit specifiek gebruiken als je glazig wil schilderen. De verf wordt doorzichtiger en doorschijnend door toevoeging van water.

Als je de verf extreem verdunt, kun je ermee schilderen als met waterverf. Dit is ideaal voor het schilderen van zachte achtergronden. Denk bijvoorbeeld aan het canvasdoek dat gebruikt worden bij alle schilderen op nummer motieven.

Na het drogen kan je er zonder problemen overheen schilderen. Als je je verdunde acrylverf niet meteen wilt gebruiken, maar langer wilt bewaren, gebruik dan gedestilleerd water om schimmelvorming te voorkomen.

Acrylverf verdunnen met een acrylbindmiddel

In tegenstelling tot het verdunnen met water, kan je een acrylbindmiddel gebruiken om je acrylverf te verdunnen zonder de kleurintensiteit en andere eigenschappen aan te tasten. Aangezien acrylbindmiddel al een bestanddeel is van je acrylverf, is het te gebruiken met de verf van alle fabrikanten.

Het acrylbindmiddel verandert de dikheid van de verf door deze vloeibaarder te maken. Het breekt de kleurpigmenten die het bevat gelukkig niet af. Met meer bindmiddel trekt de verf minder in de ondergrond, met als resultaat een hogere glans van de verf en een glanzender oppervlak na het drogen. Bovendien kan je de glansgraad van de gedroogde verf nog glanzender maken met vernis.

Tip: Gebruik niet meer dan 50% acrylbindmiddel om verlies van kleurintensiteit te voorkomen.

Acrylverf verdunnen met gietmedium

Een andere mogelijkheid om te gebruiken is gietmedium. Gietmedium werd oorspronkelijk ontwikkeld om de vloeibaarheid van de acrylverf te verbeteren (acrylgieten). Je kan dit middel ook gebruiken om te schilderen met acryl.

Je bereikt soortgelijke resultaten als een acrylbindmiddel, maar het drogen zal langer duren.

Tip voor het toevoegen van gietmedium: Voor acrylverf is 10-20% voldoende om een duidelijke verdunning van de acrylverf te krijgen.

Acrylverf verdunnen met gietmedium

Opgedroogde acrylverf opnieuw tot leven brengen

Als je acrylverf al droog is, kun je de verf misschien tot leven brengen om er wat acrylbindmiddel aan toe te voegen en het hierna intensief te roeren. Als de verf opgedroogd is, kan je deze niet meer opnieuw tot leven brengen.

Om dit te voorkomen kan je het droogproces vertragen door een vochtig stuk huishoudpapier over de verf te leggen of de verf met een beetje water te besproeien.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen