Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5 Tips: Hobby's in je CV - hoe scoor je punten bij je potentiële werkgever

Hobby vermelden CV

Eén vacature - talloze andere mensen die op die ene vacature solliciteren. Het is moeilijk om op te vallen uit de menigte sollicitanten. Vermeld daarom, naast je beroepsvaardigheden, ook je hobby's in je CV. Het is geen verplichting, maar hierdoor vertel je de HR managers iets persoonlijks over je zelf. Dit rondt je CV-profiel af.

Wij raden je aan om niet alle hobby's toe te voegen aan jouw CV. Sommige hobby's maken namelijk geen goede indruk. Interesses waarmee je blijk geeft van veelzijdigheid, teamgeest of creativiteit zijn uitermate geschikt om te vermelden.

Belangrijke aanvullende informatie: Wat hobby's onthullen over je persoonlijkheid

Hobby's in je CV - ja of nee? Deze vraag wordt vaak besproken, met steeds hetzelfde antwoord: Het hangt ervan af. Als je hobby's goed passen bij je gewenste bedrijfstak en de geadverteerde baan, zijn ze een belangrijke toevoeging aan het eind van je CV. Toegegeven, ze beïnvloeden het selectieproces in heel weinig gevallen. Niettemin vormen ze een aanvulling op je kwalificaties, deskundigheid en beroepservaring. Ze helpen je potentiële werkgever om een volledig beeld van jou als sollicitant te krijgen.

Uit elke hobby kunnen conclusies getrokken worden over jou als persoonlijkheid. In het beste geval benadrukken je hobby's je veelzijdigheid en bevestigen ze de goede indruk die de rekruteerde van je gekregen heeft. Vooral voor jonge professionals met weinig ervaring is dit een goede manier om je profiel af te ronden. In het ergste geval kunnen je persoonlijke interesses echter ook een sollicitatiekiller worden.

Tip: Ben je nieuwsgierig naar een nieuwe hobby? Wij hebben een overzicht gemaakt van de 46 mogelijke hobby's.

Hobby vermelden CV

Karaktereigenschappen per hobby

Elke vrijetijdsbesteding die je in je CV opsomt staat voor bepaalde karaktereigenschappen. Wij geven je een overzicht per populaire hobby:

 1. Voetbal, hockey, basketbal, enz.: Deze sporten laten je potentiële werkgever zien dat je succesgericht bent en een teamspeler. Hobby's als tennis, daarentegen, hebben de neiging te onthullen dat je een eenzame vechter bent.
 2. Zwem en jog je in je vrije tijd of doe je zelfs mee aan marathons? Dit toont recruiters dat je doorzettingsvermogen hebt, vastberaden bent en onder druk kunt werken. Je onderstreept ook je lichamelijke conditie.
 3. Interesses als golf, zeilen of paarden- en polosport zijn status-hobby's. Hieruit concluderen HR managers dat je gewend bent aan een bepaalde sociale omgang en goed bent in het leggen van contacten.
 4. Uit hobby's zoals bloggen, Twitteren of YouTube kunnen conclusies getrokken worden over je openheid voor trends. Hiermee laat je zien dat je de vinger aan de pols van de tijd houdt, wat goed past bij moderne bedrijven.
 5. Je kunt ook punten scoren met nuchtere hobby's als koken of schilderen op nummer. Dit schildert je af als gezellig (koken voor vrienden), open voor nieuwe dingen (recepten uitproberen) en creatief.
 6. Wervers zijn het meest geïnteresseerd in je vrijwilligerswerk. Ze laten zien dat je ook in je vrije tijd verantwoordelijkheid neemt, je inzet voor anderen en een echte teamspeler bent.

Computerspelletjes of basejumpen: hobby's als sollicitatiekiller

Voor hobby's in je CV geldt: Geef interesses aan die passen bij de geadverteerde functie. Dit varieert van geval tot geval. Het is bijvoorbeeld zinvol om wandelen of klimmen als interesse te vermelden als je in de outdoor industrie solliciteert.

Maar wees voorzichtig: hobby's met een hoog risico op verwondingen, zoals parachutespringen, grotduiken of base-jumpen, doen bij de meeste recruiters alarmbellen rinkelen. Zulke belangen vertegenwoordigen een grote bereidheid om risico's te nemen. Ze diskwalificeren je voor banen die gewetensvolheid en bedachtzaamheid vereisen. Je doet HR managers zich afvragen of een traditionele baan misschien niet snel te saai voor je wordt. Bovendien vrezen HR managers dat je vaak afwezig zult zijn wegens ziekte.

Geef je dan de voorkeur aan standaard hobby's zoals lezen, vrienden ontmoeten of naar muziek luisteren? Ook hier moet je je interesses zorgvuldig kiezen: Zulke hobby's worden al gauw als saai bestempeld - en in het ergste geval ben jij dat ook.

Dit geldt ook voor passieve bezigheden zoals TV kijken, naar de bioscoop gaan of computerspelletjes spelen. Deze hobby's hebben een nogal negatief imago en worden geassocieerd met een ongezellige eenling zonder sociaal netwerk. Dit berooft je van de kans om je te positioneren als een gemotiveerde teamspeler.

Hobby vermelden CV

Checklist: Dit is wat telt als het gaat om hobby's in je CV

 1. To the point: Noem niet alle facetten van je vele interesses. Beperk je tot maximaal vier hobby's.
 2. Passend bij de baan: Kies je hobby's verstandig en met de baan in gedachten. De eigenschappen die ermee verbonden zijn moeten bij de baan passen.
 3. Benadruk prestaties: Als je in je vrije tijd zelfopgelegde doelen bereikt hebt, zet ze er dan bij - bijvoorbeeld: "halve marathon (tweede winnaar)"
 4. Vermijd uitersten: Blessuregevoelige hobby's vallen niet in goede aarde bij recruiters. Het nemen van risico's botst met beroepen als controller, kwaliteitsmanager of functies met grote budgettaire verantwoordelijkheid.
 5. Eerlijkheid is het beste beleid: Blijf bij de waarheid over je hobby's en wees bereid om vragen te beantwoorden. Anders zal je snel ontmaskeren als een bedrieger.

Veelgestelde vragen

Dit ligt aan het feit op welke vacature je soliciteert en van welke hobby's je houdt. Wij geven je in ons blogartikel de belangrijkste tips.

Ja! Als je een hobby uitoefend met meerdere mensen, dan ben je meer een teamspeler. Je kan hier een lijst vinden met de populairste hobby's en karaktereigenschappen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen