Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

7 Tips: Hobby's voor mijn kind in de lagere school: Wat is het beste?

Hobby voor mijn kind

Als je kind naar school gaat, komt al gauw de vraag aan de orde hoe het zijn vrije tijd moet besteden. Hobby's stellen je kind in staat interesses uit te proberen en talenten te ontwikkelen waarvoor op school geen plaats is. Het belangrijkste is dat je kind plezier beleeft aan zijn of haar vrijetijdsbesteding. Een hobby draagt dan in belangrijke mate bij tot de ontwikkeling van de persoonlijkheid van je kind. Er is veel keus, dus hoe weten ouders wat de juiste hobby voor hun kind is?

Tip: Schilderen op nummer is een geschikte hobby voor kinderen die op de basisschool zitten. Kies altijd voor 24 kleurtjes verf, waardoor de vakjes wat hoger zijn. Het schilderen op nummer kinderen assortiment bekijk je door op deze link te klikken.

Hobby voor mijn kind

Kinderen en hobby's

Hobby's zijn een geweldige manier om je vrije tijd te vullen met zinvolle activiteiten die bijdragen tot de positieve ontwikkeling van je kind. Bovendien breiden kinderen hun sociale vaardigheden uit en verbeteren ze zowel hun motorische als hun cognitieve vermogens bij sport, muziek maken of andere activiteiten.

Ouders staan natuurlijk altijd te popelen om hun kind zo goed mogelijk te steunen, liefst op alle gebieden. Helaas overdrijven sommigen in dit opzicht en haasten de kinderen zich van de ene afspraak naar de andere, zelfs in de kleuterklas. Op deze manier worden vrijetijdsactiviteiten voor de kinderen stressvol en overweldigend, wat niet de eigenlijke betekenis van een leuke activiteit is.

Daarom moeten kinderen ten hoogste twee hobby's hebben, zodat er naast huiswerk nog voldoende ongeplande tijd overblijft die de kinderen zelf kunnen organiseren en waarin ze gewoon kunnen spelen.

Spelen hoort bij de behoeften van een kind en is heel belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van je kind, want hier trainen kinderen ook belangrijke vaardigheden die ze in het leven nodig zullen hebben, zoals sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en creativiteit.

Tip: Wij hebben een lijst samengesteld met 46 verschillende hobby's!

Hobby voor mijn kind

Bewegen is goed voor je: sportactiviteiten voor kinderen

Kinderen die graag stoom afblazen en van beweging genieten kunnen dit ook combineren met een hobby. Hier kan je kind zijn motorische vaardigheden verbeteren en een beter gevoel voor zijn lichaam ontwikkelen.

Dit bouwt zelfvertrouwen op en vertrouwen in hun fysieke mogelijkheden: je kind weet wat het lichamelijk kan, en dat geeft het meer zelfvertrouwen en de eigenwaarde die het nodig heeft om steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan - niet alleen in sport, maar ook in het leven in het algemeen. Je kind doet ook iets voor zijn lichamelijke conditie en gezondheid. Sport helpt ook om stress te verminderen, die bij kinderen kan ontstaan door de druk om op school te presteren. Regelmatige lichaamsbeweging maakt je kind meer ontspannen en beter in staat de uitdagingen van het dagelijks leven aan te kunnen.

Teamplayer of individualistisch?

Als je kind uitgaand is en een teamspeler, zijn teamsporten zoals voetbal, handbal of basketbal, maar ook gymnastiek en dansen geschikt. Het gaat erom dat je in een groep kunt passen en je vaardigheden kunt gebruiken om bij te dragen aan het winnen van een spel of aan een succesvolle dansvoorstelling.

Als je kind meer een gedisciplineerd kind is, is het misschien beter om een sport te kiezen waarbij hij of zij niet noodzakelijk met anderen hoeft om te gaan. Daartoe behoren ballet, klimmen, paardrijden of zwemmen, maar ook tennis of vechtsporten.

Om een bepaalde sport te beoefenen is altijd de juiste uitrusting nodig: sportkleding, balletschoenen, klimhelm, paard rijlaarzen en wat er verder nog gekocht moet worden. Voor je beslist over een bepaalde sport voor je kind, moet je nagaan wat de kosten zijn en of de uitrusting te leen is voor testdoeleinden.

Hobby voor mijn kind

Zingen of een instrument bespelen: Muziek bevordert vaardigheden

Veel kinderen genieten van muziek. Zingen of een instrument bespelen - de mogelijkheden zijn legio en gevarieerd en zelfs op de lagere schoolleeftijd kan je kind zijn of haar muzikale vaardigheden ontwikkelen.

Muziek maken bevordert de ontwikkeling van je kind ook op vele andere manieren: het verbetert en stimuleert de gehoorvorming, karakterontwikkeling, creativiteit en ritmegevoel. Een instrument bespelen traint ook de motoriek van het kind.

Vooral als je kind later in een orkest speelt, worden ook sociale vaardigheden zoals het vermogen om in een team te werken en emotionele intelligentie bevorderd, omdat hij of zij met anderen moet omgaan en in de gemeenschap moet passen.

Een muziekinstrument leren

Er zijn veel verschillende muziekinstrumenten die kinderen kunnen leren bespelen. Maar terwijl sommige instrumenten geschikt zijn voor kinderen in de lagere school, zijn andere meer geschikt voor oudere kinderen. Klokkenspel, blokfluit en ritme-instrumenten zijn gemakkelijk te leren en daarom interessant voor jonge kinderen en kinderen van de lagere school, omdat ze snel klanken kunnen voortbrengen.

Voor instrumenten als de tuba, klarinet, fluit of viool zijn een voldoende groot longvolume of een goede fijne motoriek nodig, die vanaf ongeveer de leeftijd van acht jaar voldoende ontwikkeld zijn om het kind in staat te stellen zo'n ingewikkelder instrument te leren bespelen.

Maar voordat je met echte instrumentale lessen begint, is het een goed idee om het kind in te schrijven voor vroeg muzikaal onderwijs. Hier leert het kind op een speelse manier over eenvoudige instrumenten en de betekenis van noten.

Hobby voor mijn kind

Zingen in het koor

Als je kind in een koor zingt, brengt dat ook bepaalde voordelen met zich mee, want ook hier leert het kind in een gemeenschap te passen en zijn of haar talent in te brengen in een groot team.

Het bouwt ook aan hun zelfvertrouwen en ontwikkelt niet alleen een liefde voor muziek maar ook een liefde voor leren: In het koor worden steeds weer nieuwe liedteksten en melodieën geoefend, die de kinderen (meestal uit het hoofd) moeten onthouden. Dit is ook een vaardigheid waar op school vraag naar is en die zeer nuttig is tot aan het afstuderen en daarna.

De juiste hobby vinden

Er is een enorm aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor kinderen. Hoe vind je iets geschikts voor je kind waarvan hij of zij op den duur ook plezier zal hebben? Een eerste stap in de zoektocht naar de juiste hobby is je kind specifiek naar zijn of haar interesses te vragen en uit te zoeken welke hobby geschikt is en welke niet.

In het algemeen moet je bij het kiezen van een hobby altijd rekening houden met de wensen van je kind. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat hij of zij plezier heeft en een gezonde ambitie ontwikkelt om zich voortdurend te verbeteren.

In de sport moet je regelmatig trainen, later ook buiten de eigenlijke trainingstijden in de club, om je vaardigheden te verbeteren. En ook in de muziek zal je niet beter kunnen spelen of zingen zonder regelmatige repetities en oefening. Dit is een punt dat je beslist aan je kind moet uitleggen voor je een beslissing neemt.

Kinderen zijn immers nog niet in staat de extra inspanning in te schatten die een hobby kan kosten. Als je nog niet weet wat je kind zal moeten doen, moet je je van tevoren op de hoogte stellen van de clubs die in het algemeen mogelijk zijn.

Proeflessen nemen - Is het wat voor mij?

Bij het zoeken naar een geschikte hobby is de volgende stap je kind verschillende mogelijkheden voor te stellen die plaatselijk of in de buurt voorhanden zijn. Misschien is je kind geïnteresseerd in een hobby waar hij of zij eerder niets van wist.

Maar om zeker te weten of de hobby die je gekozen hebt echt geschikt is, moet je ingaan op het aanbod van een proefles met je kind. Dan kunnen jullie beiden zien of de hobby aan hun verwachtingen voldoet. Ook de factor tijd speelt een rol. Het kind erheen brengen, weer ophalen, meenemen naar voorstellingen of spelletjes - dit is niet altijd te combineren met sommige banen of andere verplichtingen.

In principe hangt de beslissing ook af van het karakter van het kind. Een teruggetrokken kind zal zich minder snel op zijn gemak voelen bij een hobby die hem of haar op de voorgrond plaatst. Als het geschikt is, kan je kind zijn nieuwe hobby ook samen met een vriendje of vriendinnetje beoefenen. Zo is hij of zij niet alleen in de groep en houdt de vriendschap stand.

Veelgestelde vragen

Een leuke hobby om te doen is schilderen op nummer voor een kind. Het stimuleert de creativiteit en het kind leert om een betere concentratie te krijgen, doordat het canvas netjes geschilderd moet worden.

Uiteraard is hier een oplossing voor. Kies een schilderen op nummer pakket van Painting Expert. Jouw kind schildert eenvoudige kunstwerken door de vakjes te schilderen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen