Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

3 Tips: Wat is vingerverven en hoe doe je dit?

Wat is vingerverven en hoe doe je dit

Veel kinderen zijn gek op vingerverf, vooral omdat ze alles mogen onderkliederen . Als je ouder bent, is vingerverven ook een enorm leuke bezigheid. Wij geven je de beste tips om te gaan vingerverven.

Wat is vingerverven en waarom is het goed voor je?

Vingerverven is een activiteit die vele positieve eigenschappen voor kinderen van alle leeftijdsgroepen heeft. Kinderen rond de 4 - 7 jaar ontwikkelen de fijne motoriek, kleurherkenning en zien hoe het mengen van verven diverse resultaten oplevert. Kinderen ouder dan 7 jaar kunnen zich meer richten op creatieve punten en het ontwikkelen van hun creatieve vaardigheden.

Tip: Ben je toe aan een leuke hobby voor jong en oud? Ga schilderen op nummer! Een prachtige hobby waarbij je de vakjes schildert met de bijgeleverde verfpotjes.

Baby's en jonge kinderen: Hoe kun je het beste vingerverven?

Vingerverven is vaak de eerste ervaring met schilderen voor jonge kinderen. De verfspetters op de tafel en het zooitje dat ontstaat is te verwaarlozen in vergelijking met wat deze geweldige leerervaring kan opleveren voor de kinderen. Stap 1 is om een ruimte te kiezen waar je kind (water)verf mag gebruiken. Bescherm de vloer en tafel met een tafelkleed. Stroop de mouwen van je kind op en gebruik kleding dat vies mag worden.

Als je voor het eerst gaat vingerverven zou je kunnen beginnen met een paar verschillende kleuren verf op een stuk papier te leggen en de kinderen te helpen het in de vorm van een regenboog te smeren. Onze tip is om te beginnen met een primaire kleur, zoals rood, blauw of geel. Gebruik daarnaast ook andere kleuren, zodat je kind deze kan mengen en kan zien hoe ze veranderen. Praat met je kind over hoe vingerverf aanvoelt en hoe de kleuren veranderen.

Zet muziek op waardoor die kinderen de vingertjes willen bewegen. Laat zien hoe hij of zij met vingers iets kan verven. Je kunt een afdruk maken van de vingerverftekening van je kind door een ander stuk papier van hetzelfde formaat of groter, over het schilderij te leggen en zacht aan te drukken.

Ook leuk om te lezen: Tips voor een geslaagd kinderfeestje

Vingerverven kind

Oudere kinderen: Hoe kun je het beste vingerverven?

Omdat vingerverven met oudere kinderen wellicht wat saaier is, is het belangrijk dat de oudere kinderen een echte uitdaging hebben.

Vingerverven kan heel gedetailleerd zijn en een prachtig gelaagde en kleurrijke voorstelling laten zien. Laat de kinderen kennismaken met het werk van de beroemde vingerschilder. Je kunt bijvoorbeeld op YouTube zoeken naar populaire vingerverf filmpjes.

Als suggestie om te verven kun je bijvoorbeeld denken aan alles wat je ziet in de lucht of een kleurrijk bos.

Het verven met je vingers brengt je dichter bij je schilderwerk. Je zou ook kunnen proberen te schilderen op een groot canvaspapier om een echt eyecatcher te maken te maken.

Leestip: Knutselen met kinderen.

Welke positieve eigenschappen heeft vingerverven?

Ben je nieuwsgierig wat de positieve eigenschappen zijn van vingerverven voor jonge kinderen? Of hoe het vingerverven helpt bij de ontwikkeling van jouw kind? Wij hebben een aantal positieve eigenschappen op een rijtje gezet:

 1. Het is een leerzame tastbare ervaring.
 2. Het stimuleert de zintuigen van jouw kind, zoals aanraken/voelen, ruiken en zien.
 3. Het stimuleert de ontwikkeling van jouw kind: Het mengen van diverse kleuren zal ervoor zorgen dat er nieuwe kleuren ontstaan.
 4. Het kind gebruikt zijn of haar creativiteit en verbeeldingskracht.
 5. Het is kalmerend en rustgevend.
 6. De cognitieve ontwikkeling wordt ontwikkeld.
 7. Het ontwikkeld de fijne motoriek
 8. Het is leuk om te doen en kinderen raken niet verveeld.

vingerverven

Kan je vingerverven ook leuker maken?

Uiteraard is dit mogelijk. Is de kleine helemaal uitgespeeld en wil je graag wat variaties aanbieden? Wat dacht je van:

 1. Voeg glitters of andere viersiersels toe aan het canvas.
 2. Maak met de groep een afspraak wat je gaat schilderen, zoals iedereen schildert zijn huisdier.
 3. Beschilder een ander object met je vingers, zoals een insectenhotel of vogelhuisje.

Wat heb ik nodig bij het vingerverven?

 1. Vingerverf
 2. Canvas, papier of karton
 3. Oude kleren - Lees tip: Acrylverf uit kleding verwijderen.
 4. Tafelkleed

Welke tips zijn er voor vingerverven?

 1. Gebruik uitsluitend vingerverf. Dit is niet giftig en op basis van water aangemaakt. Andere verfsoorten kunnen giftig zijn.
 2. Bedek alle meubels met doeken en de tafel met een tafelkleed.
 3. Help de kleine kinderen op weg door het voor te doen.

vingerverven

Volwassenen: Wat betekent het als je graag wil vingerverven?

Vingerverven wordt, zoals wij dit ook uitleggen in ons blogartikel, meestal gelinkt naar kinderen, vooral hele kleine kinderen die nog erg weinig motoriek hebben en zo’n beetje overal graag mee smeren: met hun eten, met verf, etc. Zo ervaart een kind dat het een spoor kan maken, dat het ergens controle over kan hebben, iets in beweging kan zetten.

Met vingerverf is dat helemaal top, want dan kun je diverse verfkleuren door elkaar smeren en ontstaan er nieuwe kleuren. Een kind wat aan het vingerverven is ervaart nieuwe inzichten. Als volwassenen kun je ook weer nieuwe inzichten creëren, net zoals kinderen dat doen.

De nieuwe inzichten gaan op deze leeftijd verder. Meestal weten volwassenen vanwege hun ervaringen en door de tekenlessen op school wel wat er gebeurt als je kleuren door elkaar gaat mengen. Met je vingers door de verf smeren en de kleuren met je vingers op het papier aanbrengen is enorm leuk om te doen.

Vingerverven is een activiteit waar je goed moet voelen. Je bent in contact met jezelf, met je gevoel, als je met je handen en vingers de verf uitsmeert. Je bent letterlijk aan het voelen: je voelt de verf, je voelt het canvas en je voelt hoe je met je natte vingers door de verf glijden.

Vingerverven is verenigd met je emoties omdat het je gevoel aanspreekt. Bij het tekenen wordt er gebruik gemaakt van het vingerverven om je bewust in contact te brengen met je emoties. Je benoemt daarbij steeds welke emotie er leeft en in welke kleur je die gaat opbrengen met je handen. Als je dit een paar keer over elkaar heen hebt gedaan kijk je welke kleur de laatste emotie nodig heeft en dan benoem je de kwaliteit of emotie die bij die kleur hoort.

Vingerverven kan ook een vorm van meditatie zijn. Wanneer je heel geconcentreerd, volkomen in het moment observeert wat er met de kleuren gebeurt als je deze op het canvas aanbrengt kom je in een mediterende situatie terecht.

Vingerverf emoties

Vingerverven kan een creatieve kunstvorm zijn. Wanneer je jezelf oefent in het strategisch aanwenden van je vingers en je handen ten aanzien van de verschillende kleuren, functioneren deze als een schilderinstrument, wat een heel ander beeld oplevert dan wanneer je een kwasten zou gebruiken.

Wanneer je graag wilt vingerverven zou het kunnen betekenen dat je graag wilt oefenen met een ander schildersmateriaal dan met een kwast of paletmes.

Veelgestelde vragen

Bij vingerverven heb je geen penselen nodig, maar zijn vinger 'het penseel'. Schilder de mooiste figuren op het papier door met je vingers in de verf te dopen en de mooiste figuren te maken. Bonus tip: Vingerverven is ook leuk voor oudere kinderen en volwassenen.
Gebruik uitsluitend vingerverf. Dit is niet giftig en op basis van water aangemaakt. Andere verfsoorten kunnen giftig zijn.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen