Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Knutselen met kinderen: Knutselen is goed voor de ontwikkeling van jouw kind

Knutselen met kinderen

Knutselen met kinderen - Het is leuk voor de kinderen, en het bevordert ook de creativiteit, de fijne motoriek en het concentratievermogen. Dit is een leuke manier voor kinderen om zich voor te bereiden op het latere leren op school. Knutselmaterialen zoals papier, kralen, vilt of klei zijn verkrijgbaar in winkels, maar ook thuis en in de natuur zijn allerlei dingen te vinden waarmee kleine kunstwerkjes kunnen worden gemaakt.

Knutselen bevordert de creativiteit, de fijne motoriek en het concentratievermogen.

Tip: Wanneer je materialen gebruikt die je zelf hebt verzameld/gekocht, moet je ervoor zorgen dat er geen gevaar bestaat voor verwondingen door scherpe voorwerpen en dat ze niet giftig zijn.

Waarom is knutselen met kinderen zo belangrijk?

Door knutselen leren kinderen creatieve ideeën te ontwikkelen en die in praktijk te brengen. De creatieve geest wordt getraind. Ze zijn langere tijd met één ding bezig, wat doorzettingsvermogen en concentratievermogen bevordert.

Door de verschillende voorwerpen te hanteren, wordt de coördinatie van de kleine vingers getraind. Motorische vaardigheden, die belangrijk zijn om te leren schrijven, worden verfijnd.

Bovendien is het leuk en zijn de kleintjes eindelijk trots op de resultaten, hun vertrouwen in hun eigen kunnen neemt toe.

Ook leuk om te lezen: 7 Ideeën: Bloempotten schilderen: De beste tips

Knutselen met kinderen - Bloempotten schilderen

Knutselen met kinderen van verschillende leeftijdsgroepen

De vaardigheden zijn op kleuterleeftijd verschillend ontwikkeld in de verschillende leeftijdsgroepen. Een driejarig kind heeft nog steun nodig bij handbewegingen, terwijl een vijfjarig kind veel fijner werk kan en veel zelf kan.

Wat gedaan wordt en waarmee moet steeds aangepast worden aan de mogelijkheden van de kinderen om ze niet te veel te belasten. Ze zouden er dan snel de lol van verliezen. Te weinig uitdaging, daarentegen, zou tot verveling leiden.

Verschillende vormen uit papier knippen en er een collage van maken door ze op een kartonnen doos te plakken is al mogelijk op driejarige leeftijd met een voor kinderen geschikte schaar en een beetje hulp. Hoe ouder het kind wordt, hoe gedetailleerder de vormen en afbeeldingen uiteindelijk worden.

Hetzelfde geldt voor het knutselen met kralen, klei, wol en voorwerpen uit de natuur. Wat dus relevant is - zolang het geschikt is voor kinderen - zijn niet zozeer de gebruiksvoorwerpen, maar de verschillende ideeën en resultaten.

Als volwassene moet je steeds samen met het kind bedenken wat er van de verschillende materialen gemaakt zou kunnen worden: Geef suggesties, maar laat het kind zijn fantasie uitleven en zijn ideeën delen. Dan kun je ze samen uitvoeren, waarbij het kind natuurlijk alles uit zichzelf moet doen wat het al kan. Ondersteun het kind waar nog hulp nodig is.

De vaardigheden variëren niet alleen met de leeftijd, maar ook binnen leeftijdsgroepen. Maar dat is niet erg, want spelenderwijs leren tijdens het knutselen ontwikkelt jouw kindje zich.

Knutselen: Materialen uit huis en de natuur

Er zijn allerlei dingen in het huishouden die kinderen kunnen gebruiken om te knutselen. Van wc-papierrollen kun je kleine figuurtjes maken, van wolresten kun je afbeeldingen en figuren maken, lege dozen en blikken zijn geschikt om kleurrijk papier en andere materialen op te plakken.

Een wandeling samen in de natuur komt zowel volwassenen als kinderen ten goede. Hier kun je bladeren, twijgen, dennenappels, vruchten, lege slakkenhuisjes en meer verzamelen. Thuis kunnen ze gebruikt worden om kleine figuurtjes te maken of bladfiguren op papier te plakken, waarmee tafels, muren of ramen versierd kunnen worden.

Ook leuk om te lezen: 7 Tips: Mijn kind verveel zich, wat moet ik doen?

Knutselen met kinderen

Knutselen: Een paar knutselideeën

Zelfs de kleintjes kunnen dit doen: ze hebben een groot vel papier nodig, knikkers en dekkende of vingerverf. Het kind kan de knikker in de kleur van zijn of haar keuze dopen en dan over het papier rollen. Zo ontstaan kleurrijke lijntekeningen die dan in huis opgehangen kunnen worden en het kind trots maken.

Kleine figuren kunnen van alle voorwerpen gemaakt worden. Kastanjes of dennenappels kunnen versierd worden met kleine takjes en steentjes om dieren te maken. Zelfs wc-papierrollen zijn geschikt. Kleinere kinderen hebben hier nog wat hulp nodig, maar op vijfjarige leeftijd kunnen ze al een klein uiltje maken, bijvoorbeeld.

Knutselen met kinderen

Aardappels, verf en papier of stof is alles wat je nodig hebt om aardappels te bedrukken. De kleintjes mogen nog geen scherpe voorwerpen hanteren. Maar als je de aardappel doormidden snijdt en er verschillende uitstekende vormen zoals sterren, rechthoeken, cirkels en driehoeken in snijdt, kan elk kind creatieve tekeningen maken met de aardappelvormen en verf. Inpakpapier kan ook op deze manier gemaakt worden.

Met boetseerklei kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten. Wat er uit voortkomt hangt enerzijds af van de mogelijkheden en anderzijds van het creatieve vermogen. Een beetje hulp en, indien nodig, steun bij fijnere details helpt het kind.

Schilderijen zijn niet alleen te maken met verf, maar ook met lijm. Kinderen leren snel om een cirkel uit te knippen. Bestrijk het papier met een lijmstift en lijm het op papier om een zon te maken. Daarnaast kan je vormen gebruiken om huizen, bomen en heuvels te maken.

Tip: De jongste kinderen kunnen de vormen ook uit het papier scheuren in plaats van ze uit te knippen. En in plaats van papier kunnen ook bladeren, mos en takjes uit de natuur gebruikt worden.

Er zijn veel mogelijkheden. Wolresten kunnen het haar worden van een persoon die eerder van papier of een rol toiletpapier gemaakt was, lege verpakkingen kunnen met slakkenhuisjes en kleine steentjes beplakt worden om decoratieve dozen te maken. Kleine stenen of kralen zijn ook ideaal om een voorwerp mee te versieren. Dierenfiguren kunnen tot ogen gemaakt worden, kralen kunnen aaneengeregen worden tot mooie halskettingen. De allerkleinsten kunnen dit nog niet, maar met grotere kralen en een beetje hulp leren ze het snel.

Door al deze ambachten verkennen kinderen hun mogelijkheden en leren ze. De fijne motoriek wordt beter gecoördineerd en de verbeelding intenser, en de vooruitgang is te zien in de ideeën en resultaten.

Ook kan je ervoor kiezen om een eenvoudig schilderen op nummer motief te bestellen voor een kind. De cijfers staan al voor geprint op het doek. Pak het verf erbij en schilderen je bent klaar om te schilderen!

Knutselen met kinderen

Als je met kinderen knutselt, kan er altijd een ongelukje gebeuren. De kleren van jou en het kind kunnen met verf besmeurd raken, net als de tafel en het tapijt. Bedek de plek van tevoren, doe jezelf en het kind een schort of oudere kleren aan, en verwijder voorwerpen die niet vies mogen worden van de knutselplek. Een zorgvuldige voorbereiding is ook handig om te voorkomen dat je de schaar uit de la moet halen met natte verf en lijm aan je vingers. Als dit gedaan wordt, kunnen volwassenen net zo van de knutseltijd samen genieten als de kinderen.

Veelgestelde vragen

Knutselen en schilderen bevorderen moed en zelfvertrouwen, initiatief wordt aangemoedigd en de bereidheid om de creativiteit de vrije loop te laten. Schilderen ondersteunt zowel de fijne als de grove motoriek, wat later belangrijk is voor basisschoolvakken, zoals lezen en schrijven.

Je moet dus creatief zijn en je kind zo vaak mogelijk verschillende materialen aanbieden om te knutselen:

  • Tekenpapier
  • Crêpepapier
  • Vingerverf
  • Papier mache
  • Zoutdeeg
  • Eikels
  • Kastanjes
  • Wol

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen