Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5 Tips: Een portret leren tekenen - Stap voor stap uitgelegd

Een portret leren tekenen - Stap voor stap uitgelegd

Als je op internet zoekt naar "portrettekenen", dan krijg je enorm veel resultaten te zien. Het tekenen van portretten is iets dat mensen bijzonder fascineert Het vastleggen van het eigen gezicht of dat van een ander met pennen op papier iss en blijft een uitzonderlijke vaardigheid in de schilderkunst.

Vandaag de dag is er ook de mogelijkheid om je eigen kunstwerk te creëren door middel van een schilderen op nummer eigen foto. Kies een foto, upload de foto en schilder jou portret op een premium canvasdoek!

Je hebt dit materiaal nodig:

Om een goed portret te tekenen, heb je niet veel nodig. Een vel papier en een geslepen potlood is alles wat je nodig hebt. Hoe gevorderder je bent, hoe meer materiaal je kunt gebruiken bij het tekenen.

Wij gebruiken het volgende materiaal bij het tekenen van portretten:

 1. Geschikt tekenpapier
 2. Verschillende potloodmaten (bijv. HB, 3B, 8B)
 3. Mechanische potloden
 4. Papieren wisser
 5. Houtskoolpotloden of zwarte pastelpotloden
 6. Wit krijt
 7. Witte gelpennen

Wat wij niet gebruiken is een gummetje. Vaak maak je er alleen maar vlekken mee op je tekening en wordt het er niet beter op.

Een portret leren tekenen

Een paar oefeningen vooraf

Je kunt natuurlijk ook gewoon een foto nemen en beginnen te tekenen. Maar als je een beetje wilt opwarmen met portrettekenen, zijn er een paar zeer effectieve oefeningen.

1. kijk eens goed naar de mensen om je heen

Dit klinkt raar en misschien een beetje apart. Maar het helpt. Elk gezicht heeft iets dat het uniek maakt. Hoe meer mensen je tekent, hoe meer je mensen je waarneemt.

Sommigen mensen hebben een speciale glinstering in hun ogen, een ander heeft lachrimpels of strakkere wenkbrauwen enzovoort.

2. Bedrog maakt perfectie

Het is geen schande om je eerste portretten bij te snijden. Dit geeft je een goed gevoel voor verhoudingen. Het is het beste om door de omtreklijnen te tekenen en dan uit de vrije hand te tekenen.

3. Teken waar en wanneer je kunt

Je hebt bijna altijd een potlood in de buurt. En als je naar je leraar, docent of baas luistert, waarom teken je dan geen portret van hem of haar?

Ben je benieuwd waarom wij het iedereen aanraden om te beginnen met schilderen? Lees dan ons blogartikel: ''Waarom kinderen zouden moeten schilderen: Leuker dan kleuren en knutselen''.

Een paar basisstappen

1. Verhoudingen

Bij een portret zijn de verhoudingen van het gezicht van cruciaal belang. Natuurlijk, elk gezicht is apart. Maar een paar vuistregels kunnen geen kwaad:

 1. Gezichtsvormen zijn er in vele soorten. In wezen zijn het allemaal variaties van een min of meer ovale vorm.
 2. Het gebied van de haargrens tot het bovenste ooglid beslaat vaak ongeveer een derde van het gezicht. Mensen onderschatten vaak de hoogte van het voorhoofd en tekenen het te kort. Een minimaal kleiner deel volgt tot aan de punt van de neus. Hetzelfde geldt voor het onderste deel van het gezicht tot aan de kin.
 3. Als je een verticale lijn door het gezicht trekt, ligt het punt tussen de ogen, het puntje van de neus.
 4. De oogrand in de richting van de neus ligt op gelijke hoogte met de vleugel van de neus. Vanaf de bovenkant trek je een diagonale lijn naar de mondhoek, waarop ook ongeveer de vleugel van de neus moet liggen.

2. Het moeilijkste gedeelte: het perfecte oog tekenen

Wanneer de ogen goed getekend worden, dan heb je in de meeste gevallen ook een geslaagd portret. Het is daarom de moeite waard om te oefenen met het tekenen van ogen. Vooral bij de ogen is het belangrijk dat je de glans niet vergeet. Daarom moet je de pupillen en de iris nooit volledig tekenen, maar de gebieden wit laten. De iris kan zodanig worden beschaduwd dat het naar buiten toe iets donkerder wordt. Op die manier bereik je een bijzonder levendige uitdrukking.

3. Neus tekenen

Bij het tekenen van neuzen is vaak minder meer: het is voldoende om de neusgaten te accentueren met lichte schaduwen. De neusgaten zijn nooit rond. Het zijn meer streepjes of halve cirkels. De meeste mensen hebben een kleine lachrimpel van de neusvleugel tot de mond. Dit geeft het gezicht vaak een levendige, vriendelijke uitdrukking.

Vaak is de neus zo breed dat de neusgaten gelijk liggen met de binnenrand van het oog. De lengte van bovenaan tot de punt beslaat gewoonlijk iets minder dan een derde van het gezicht. Aangezien de neus niet stopt met groeien, hebben oudere mensen meestal een grotere neus.

4. Mond tekenen

De lippen zijn vaak nogal gerimpeld en hebben veel lichte reflecties. Daarom moet je er bij het arceren op letten dat je gebieden weglaat en de typische structuur creëert door donkerder lijnen. De bovenlip heeft altijd de zogenaamde cupido's boog, die je goed kunt accentueren met een bijzonder licht accent. De opening van de mond is nooit gewoon een rechte lijn, maar heeft een lichte golfvorm.

5. Haar tekenen

Je wilt niet elke haar apart hoeven tekenen, maar aan de andere kant wil je dat het lijkt alsof er meer dan 100.000 haren op je hoofd groeien - zoveel heeft de gemiddelde mens er. Het is belangrijk om schaduwen te gebruiken om een glanzend effect te creëren. Om dit te bereiken, moet het haar naar de punt toe donkerder worden, zoals bij de pony in het voorbeeld hieronder. Je kan een streperig effect bereiken door sommige gedeelten zwaarder te arceren en afzonderlijke, donkerdere lijnen in te tekenen.

Zou je ook eens willen kijken of schilderen wat voor jou is? Bekijk dan ons blogartikel over leren schilderen.

Een portret leren tekenen tips

Hoe tekenen ik een portret: Stap voor stap uitleg

Nu is het tijd om aan de slag te gaan: Je hebt een foto gekozen en nu wil je gaan tekenen. Hier zie je de stappen die wij gebruiken om een portret te tekenen.

Het kiezen van een geschikt sjabloon

De grote kunstenaars van de voorbije eeuwen hadden één doorslaggevend voordeel en nadeel ten opzichte van ons: er waren geen foto's. Enerzijds was dat een voordeel, want als je een foto van iemand wilde, moest je die laten schilderen. Maar het was nog steeds een nadeel. Omdat het model beweegt en dat maakt het heel, heel moeilijk om het te tekenen.

Teken je portretten van foto's

Het maakt niet uit of je een foto neemt van je favoriete ster of een foto van je oma. Het is gemakkelijker als je begint met een foto te kiezen waarop jouw model van voren naar de camera kijkt.

Kijk goed naar het plaatje voordat je begint te tekenen. Wat is de vorm van het hoofd? Wat zijn de verhoudingen? Welke kenmerken vallen op? Waar zijn schaduwen, waar zijn weerkaatsingen van licht?

Stap 1: Verhoudingen vooraf tekenen

Eerst neem je een hard tot middelhard potlood (b.v. 2H of H) en schets je de omtrek van het gezicht. Hiervoor neem je uiteraard de tijd en vergelijk je het steeds opnieuw met de foto. Sommige mensen vinden het nuttig om met een rooster te werken.

Stap 2: Eerste arcering

Met een hard potlood breng je nu schaduw aan op de plaatsen die daarna donker moeten worden. Nogmaals, je vergelijkt het altijd met de foto: Zijn de schaduwen echt waar ze moeten zijn? In de volgende stap bewerk je je eerdere arceringen met de papieren wisser. Hierdoor worden ze zachter en zijn ze gemakkelijker uit te werken.

Stap 3: Details tekenen

Details zoals rimpels, wenkbrauwen en haar moeten worden overgetrokken met een mechanisch potlood met een zachte stift (bv. 2B). Je maakt ook de schaduw donkerder. Daarnaast besteed je speciale aandacht aan kleine rimpels, ze brengen namelijk het gezicht tot leven.

Stap 4: Accenten leggen

Het portret is nu bijna klaar. Het heeft alleen de laatste accenten nodig om er levendig uit te zien. Je maakt nu de pupillen donkerder met een houtskoolpotlood. Dit doe je ook bij de donkere schaduwen. Lichte reflecties markeer je met een wit krijtpotlood of een witte gel pen. Dit werkt vooral goed als je geen wit papier hebt gebruikt, maar gelig of grijzig.

Belangrijke tip!

Je moet waarschijnlijk honderden portreten tekenen voordat je er tevreden over bent, dus geef niet op omdat je niet helemaal tevreden bent met de foto! Tekenen is zo leuk en één ding is zeker: iedereen kan leren tekenen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen