Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Waarom kinderen zouden moeten schilderen: Leuker dan kleuren en knutselen

Waarom kinderen zouden moeten schilderen: Leuker dan kleuren en knutselen

Bijna elk kind houdt ervan om een wit vel papier om te toveren in een eigen kunstwerk met felle kleuren. Maar hoe belangrijk is het voor kinderen om te schilderen? Welke vaardigheden worden in het proces bevorderd? En in hoeverre kunnen ouders hun kinderen aanmoedigen om te schilderen?

Schilderen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. In onze blog leer je welke vaardigheden door schilderen worden bevorderd en welke ontwikkelingsfasen het kind doorloopt. Wij geven je ook enkele ideeën over hoe je jouw kind kunt aanmoedigen om te schilderen.

Waarom zouden kinderen schilderen?

Schilderen bevordert veel belangrijke cognitieve vaardigheden die een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.

Hoe verloopt de ontwikkeling van een kind als een schildert?

Kinderen beginnen eerst met eenvoudige tekeningetjes. Na verloop van tijd ontwikkelen zij een betere en betere techniek om creatieve beelden te creëren.

Hoe kan ik mijn kind aanmoedigen om te schilderen?

Om kinderen aan te moedigen om te schilderen, moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk verschillende motieven aanbiedt. Aangezien peuters nog geen grenzen kennen, is het zinvol om ze kennis te laten maken met veel motieven van het schildersvak.

1. Schilderen bevordert cognitieve vaardigheden

Schilderen is in de eerste plaats een vorm van vrijetijdsbesteding voor kinderen. Zo brengen ze op de kleuterschool vele uren door met het tekenen van een mooie tekening voor hun ouders. Maar zelfs als het buiten slecht weer is, nemen kinderen graag een hun potloden mee. Er is altijd wel een geschikte gelegenheid om te schilderen.

Wanneer kinderen schilderen of tekenen, leren zij hun verbeelding en creativiteit de vrije loop te laten. Ze gebruiken tekeningen om verhalen te vertellen die ze niet met taal kunnen uitdrukken. Met behulp van papier, een paar stiften en verf is het mogelijk om iets persoonlijks en iets nieuws te creëren.

Na verloop van tijd ontwikkelen kinderen hun schildertechniek, zodat de afbeeldingen steeds beter en gedetailleerder worden. Op die manier wordt ook de ruimtelijke verbeelding verder ontwikkeld. De eerste pogingen trainen natuurlijk de grove motoriek. Door middel van fijne tekeningen kunnen kinderen echter ook hun fijne motoriek trainen in het verdere verloop.

Ben je benieuwd wat de belangrijkste schildertechnieken zijn? Wij hebben er een blog over geschreven! Klik hier om het blogartikel: ''Leren schilderen: 4 schildertechnieken & 4 tips voor het eerste schilderij''.

Als kinderen tekenen, zijn ze in hun eigen wereld. Zij concentreren zich volledig op wat zij met de foto willen uitdrukken. Om het concentratievermogen van je kind te trainen, moet je ervoor zorgen dat er een rustige en aangename sfeer heerst tijdens het schilderen.

Als de foto klaar is, is het tijd om het te laten zien aan de ouders. Kinderen laten trots aan hun ouders zien wat ze net gemaakt hebben. Positieve kritiek is een grote stimulans voor het gevoel van eigenwaarde van het kind.

Zodra de kinderen toe zijn aan het schilderen van een mooi dier, landschap of een eigen foto, dan is schilderen op nummer voor kinderen een leuke oplossing, waarbij de cognitieve vaardigheden ook worden getraind. Bij schilderen op nummer verf je de gemarkeerde vakjes die op het doek staan met de verf die in het alles-in-een pakket wordt geleverd.

Kort samengevat bevordert schilderen de volgende cognitieve vaardigheden bij kinderen:

 1. Creativiteit en fantasie
 2. Grove en fijne motoriek
 3. Coördinatie
 4. Concentratievermogen
 5. Zelfbewustzijn en zelfkritiek

Schilderen geeft kinderen de kans om hun dagelijks leven en gevoelens te verwerken. Ze schilderen ervaringen uit het verleden of geven uitdrukking aan hun verwachting van een bepaalde gebeurtenis.

Schilderen bevordert cognitieve vaardigheden

2. De ontwikkeling van het schilderen doorloopt verschillende fases

Baby's beginnen al te tekenen als ze 1 jaar oud zijn. Deze fase wordt ook wel de droedel-fase genoemd. Het duurt tot ongeveer het einde van het 2e levensjaar.

In de volgende fase beginnen kinderen vormen te tekenen, zoals cirkels. Een populair motief is de zogenaamde koppotige. Deze bestaat uit een hoofd met een gezicht, alsmede armen en benen.

Kinderen leren dan de dingen te tekenen zoals zij ze in het dagelijks leven begrijpen. Daarbij worden passende kleuren en vormen gebruikt. Motieven zoals de zon, dieren, huizen of bloemen zijn populair. Kinderen vinden het ook bijzonder leuk om hun eigen familie te tekenen.

In de daaropvolgende jaren worden de afbeeldingen en tekeningen steeds gedetailleerder. Je kan je kinderen aanmoedigen door je belangstelling te tonen voor wat ze hebben geschilderd. Vraag wat er op de foto staat en wat de betekenis van de afzonderlijke elementen is.

Leuk weetje: Gelijkheid in kinderportretten
Toen kinderen in de jaren '60 en '70 werd gevraagd ontdekkingsreizigers te tekenen, waren dat in 99% van de gevallen mannen. Uit een nieuwe studie van de Northwestern University blijkt dat kinderen tegenwoordig 44% van de tijd vrouwen afbeelden.

De ontwikkeling van het schilderen doorloopt verschillende fases

3. Tips om kinderen tot schilderen aan te zetten

In principe moeten ouders hun kinderen laten schilderen wat ze willen. Wanneer ouders zich niet met dit proces bemoeien, levert het de leukste schilderijen op.
Er zijn echter altijd fasen waarin kinderen niet echt weten wat ze eigenlijk moeten schilderen. In deze gevallen kan je hen natuurlijk helpen. Wij helpen je graag met enkele ideeën die je zou kunnen voorleggen.

Tip: Als je merkt dat je kind een bijzondere aanleg voor schilderen heeft of er een grote passie voor ontwikkelt, kun je hem of haar ook inschrijven voor een geschikte cursus.

3.1 Zorg voor een breed scala aan materialen

Om kinderen aan te moedigen om te schilderen, moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk verschillende materialen aanbiedt. Aangezien peuters nog geen grenzen kennen, is het zinvol een zo groot mogelijke ruimte te bieden. Je kunt voorwerpen afdekken om ze te beschermen.

Het materiaal moet echter ook aangepast zijn aan de leeftijd. Bied kleine kinderen bijvoorbeeld grotere krijtjes aan die gemakkelijker vast te houden zijn.

De volgende materialen zijn geschikt om te tekenen:

 • Papier
 • Canvas
 • Behang
 • Houten planken
 • kleurpotloden
 • waskrijt
 • Krijt
 • Aquarellen
 • Pencelen
 • vingerverf

3.2 Gebruik maken van de actualiteit

De komende feesten, zoals Pasen of Kerstmis, zijn bijzonder geschikt om te schilderen en te knutselen. Gebruik deze gelegenheden om samen met je kinderen passende versieringen of unieke cadeaus te maken.

Met Pasen kan je samen met je kind paaseieren beschilderen of raamschilderijen maken die je dan op het raam kan schilderen met raamverf. Vlak voor Kerstmis kan je je kind aanmoedigen om versieringen voor de kerstboom te maken.

Kinderen kijken er ook naar uit om hun ouders een persoonlijke foto te schilderen voor Moeder- of Vaderdag. Gebruik hier de schilderen op nummer eigen foto voor.

Verschillende verfspelletjes aanbieden

3.3 Verschillende verfspelletjes aanbieden

Om de creativiteit van je kinderen te stimuleren, kun je schilderen ook combineren met andere spelletjes. Creëer nieuwe impulsen door thema's aan te reiken of van schilderen een gezamenlijke taak te maken. Zo kan je voorkomen dat de kinderen steeds met dezelfde motieven bezig zijn.

Hieronder willen wij je enkele ideeën geven over hoe je je kind kunt aanmoedigen om een creatieve kunstwerken te maken.

 1. Verhalen tekenen: Vertel je kind een verhaal dat je heel gedetailleerd beschrijft. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk mensen of voorwerpen opneemt. Vraag je kind dan een schilderij te maken dat bij het hele verhaal of bij één scène past.
 2. Maak gezamenlijke kunstwerken: Samen met je kind kunstwerken maken creëert een gevoel van saamhorigheid. Dit idee is ook geweldig voor een verjaardagsfeestje van een kind. Leg een groot vel papier of een stuk behangpapier in het midden van de tafel. Nu kan elk kind een plek kiezen waar het wil schilderen.
 3. Kleurplaten Mandala's: Met mandala's en kleurplaten kunnen kinderen heel creatief zijn, vooral op het gebied van inkleuren. Tegelijkertijd wordt de fijne motoriek getraind door nauwkeurig te kleuren. Zorg voor een aangename en rustige sfeer, zodat uw kind zich kan ontspannen. Vaak zijn de sjablonen gratis te vinden op het internet.

 

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen