Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Paaseieren schilderen en versieren: 7 leuke ideeën

Paaseieren schilderen

Paaseieren beschilderen heeft een lange traditie. Jong en oud kunnen zich creatief uitleven. Of ze nu gespikkeld zijn, gekleurd met natuurlijke kleurstoffen of versierd met servettechnieken - paaseieren verrukken ons met hun eigenheid. We laten je verrukkelijke ideeën zien om uit te proberen.

Pasen is het eerste feest van het jaar om te genieten van zonnige lentedagen. Om deze dag helemaal tot een succes te maken, mogen de juiste paasdecoraties niet ontbreken. In elk geval zijn paaseieren die in alle kleuren schitteren onmisbaar. Het paasgebruik om eieren te beschilderen bestaat niet alleen in Nederland; in Rusland, Griekenland en Armenië, worden ook eieren gegeven als teken van erkenning en liefde. Als je je eigen paaseieren wilt ontwerpen, zijn hier een paar leuke ideeën om uit te proberen.

1. Schilder paaseieren met een spuitlak

Overal zie je kleurrijke paaseieren. Dus waarom zou je niet iets nieuws proberen? Als je van een beetje afwisseling houdt en een fan bent van minimalisme, zijn deze beschilderde stenen paaseieren precies wat je zoekt. Het enige wat je voor dit creatieve idee nodig hebt zijn uitgeblazen eieren en een spuitlak waarmee je de eieren besproeit. Klaar!

Schilder paaseieren met een spuitlak

Tip: Hoe een ei uitblazen?

  1. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn, dat maakt uitblazen eenvoudiger. Bewaar jij je de eieren in de koelkast? Haal ze er dan tenminste twee uur van tevoren uit.
  2. Was de eieren met lauw water.
  3. Zet een bakje klaar en zorg voor een eierprikker, met verschillende naalden en een satéprikker.
  4. Prik met de eierprikker aan de bovenkant en onderkant van het ei een klein gaatje.
  5. Maak het gaatje aan de onderkant iets groter met een naald; doe dit in een draaiende beweging.
  6. Gaat deze naald er goed door, doe dan hetzelfde met een naald die nog iets dikker is. Je kunt eventueel wat tape gebruiken om de schaal te versterken. Dit plak je rondom het gaatje. Zorg ervoor dat je de dooier goed doorprikt, dat maakt het uitblazen een stuk eenvoudiger.
  7. Maak ook het gaatje aan de bovenkant een beetje groter.
  8. Blaas het ei boven de bak leeg door het kleinere gaatje aan de spitse kant van het ei Je kunt hiervoor eventueel een rietje gebruiken. Zet je je mond op het ei, zorg dan dat er geen lucht ontsnapt door je mondhoeken. Je kan ook een injectiespuit gebruiken.
  9. Gebruik lauwwarm water om het ei schoon te maken. Hou het ei onder de kraan en blaas het water er daarna uit. Doe dit totdat er schoon water uitkomt. Je kunt aan het laatste spoelwater eventueel wat azijn toevoegen. Zo weet je zeker dat ook de binnenkant mooi schoon is en gaat het ei later niet stinken.
  10. Droog het ei een paar dagen. Je kunt het ei ook 10 - 20 seconden in de magnetron doen om het te op te laten drogen.

2. Versier paaseieren met servettechniek

Voor dit eenvoudige maar mooie paasei idee hoef je alleen maar mooie motieven zoals insecten, bloemen of dergelijke uit bijpassende servetten te knippen. Als je besluit echte bloemen te gebruiken, moet je ze eerst drogen en in een boek drukken. Leg het motief op de juiste plaats en schilder er voorzichtig overheen met servetlijm. Als alle motieven erop gekleefd zijn, bestrijk je het hele ei een keer met de lijm - hierdoor gaat het mooi glanzen en zie je de randen van de servetmotieven niet meer.

Het voordeel van deze techniek is dat je ontelbare mogelijkheden hebt om je paaseieren te beschilderen en nauwelijks materiaal nodig hebt.

Versier paaseieren met servettechniek

3. Paaseieren schilderen met natuurlijke kleuren

In plaats van synthetische kleuren uit de supermarkt te gebruiken, kun je gemakkelijk je eigen kleuren maken om paaseieren te schilderen. Je hebt bijvoorbeeld kurkuma nodig voor de kleur geel, wortels voor de kleur oranje en spinazie voor de kleur groen. Afhankelijk van welke kleur je kiest, heb je ook een oude pot nodig. Kook hierin de fijngesneden wortelen met ongeveer een liter water gedurende 30 tot 40 minuten. Als de gewenste kleur bereikt is, doop je het ei met een lepel in de bouillon. Je gekleurde ei is klaar.

Let op! Soms kunnen kleurresten niet verwijderd worden. Kies daarom een oude pot die niet meer in gebruik is.

Als je monochroom geverfde paaseieren te saai vindt, kun je een stap verder gaan en patronen samenvoegen bij het verven en verven met natuurlijke materialen. Gebruik keukenkruiden zoals peterselie of je niet-giftige kamerplanten. Pluk er blaadjes af en plak ze op het ei met een heel klein beetje servetlijm. Doop dan het ei, dat nog wit is, in de natuurlijke kleur en verwijder voorzichtig het blad weer na het kleuren.

Paaseieren schilderen met natuurlijke kleuren

4. Paaseieren schilderen en versieren met linten

Als je geen tijd hebt om paaseieren te schilderen maar toch je eigen look wilt creëren, kun je effen voorgekleurde eieren opfleuren met dit decoratie idee. Hiervoor heb je plakband in de gewenste kleur nodig en een pincetschaar. Knip de tape op de gewenste lengte.

Ook leuk om te doen: Wat is vingerverven en hoe doe je dit?

Gebruik dan de schaar om de tape in smalle reepjes te knippen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is de strook op de rand van de tafel te plakken en hem dan door te knippen. Je hoeft alleen nog maar de afgewerkte gekartelde stroken op de eieren te kleven in het gewenste patroon.

Paaseieren schilderen en versieren met linten

5. Paaseieren beschilderen met bubbeltjesplastic

Als je nog wat bubbeltjesplastic over hebt, kun je dat gebruiken om paaseieren te verven en te beschilderen. Breng kleur aan op de folie en rol dan voorzichtig het oppervlak van de eieren. Tip: Probeer verschillende kleurencombinaties uit.

Paaseieren beschilderen met bubbeltjesplastic

6. Paaseieren met een gaatjespatroon

Niet iedereen heeft zin om steeds nieuwe paaseieren te verven. Dit idee houdt langer stand: Uitgeblazen paaseieren met een artistieke gaatjesversiering. Trek met een zacht potlood rechte lijnen op de schaal van het ei. Het gatenpatroon kan dan gemakkelijk op deze lijnen geplaatst worden. Je hebt hiervoor een Dremel nodig.

Houd het ei voorzichtig maar stevig in je hand. Boor voor het bloemenpatroon een gat in het midden en nog vijf eromheen in een cirkel. Voor fijnere lijnen gebruik je een precisieboor met een diameter van 0,8 of een millimeter. Als je het ei versierd hebt, laat je het een nacht in water en ontsmettingsmiddel weken, zodat de ei resten van de boorgaten kunnen loskomen. De strikken kunnen aan het eind vastgemaakt worden met een heet lijmpistool.

Ook interessant: Knutselen met kinderen: Knutselen is goed voor de ontwikkeling van jouw kind.

Paaseieren met een gaatjespatroon

7. Paaseieren schilderen met kinderen

Onze tip: Doe een schort aan!  Een traditioneel maar altijd leuk idee om met Pasen met kinderen te knutselen. Kleur eerst de eieren met kleurstof in een pastelkleur en laat ze drogen. Doop dan een oude tandenborstel in kleurstof van een donkerder tint, houd de tandenborstel boven het ei en ga met je duim stevig over de borstelharen om het patroon op het ei te spuiten. Als het te veel spettert, scherm je de borstelkop af met een theezeefje. De stippen die door de zeef komen zijn dan veel kleiner.

Paaseieren schilderen met kinderen

Veelgestelde vragen

Decoratieve stiften uit speciaalzaken zijn geschikt voor deze vorm van ei schilderen. De kleuren zijn een kwestie van smaak. Je kunt bijvoorbeeld voor het schilderen en versieren van de paaseieren kleuren kiezen die bijzonder goed samengaan met de natuurlijke kleur van de kippeneieren, zoals tinten beige en bruin.
In de Middeleeuwen werd een strenge periode van vasten in acht genomen van Aswoensdag tot Goede Vrijdag, de dag van Jezus' kruisiging. Om te voorkomen dat de "oude" eieren na het vasten verward zouden worden met de verse, werden ze ook nog rood geverfd.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen