Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Fotolijstjes beschilderen - 4 Leuke Ideeën

Fotolijstjes Beschilderen

Als je fotolijstjes beschildert dan worden het schitterende eycatchers. We hebben 4 creatieve ideeën om fotolijstjes te beschilderen samengebracht in ons blogartikel.

Fotolijsten worden in principe van drie hoofdmaterialen gemaakt:

  1. Hout
  2. Kunststoffen
  3. Aluminium

Kunststoffen en aluminium zijn niet zo gemakkelijk te schilderen, omdat verf zich moeilijk hecht aan metaal- of kunststofachtige oppervlakken. Je hebt hier speciale bindmiddelen voor nodig. Vaak is het niet de moeite waard en is het enorm moeilijk om dit te beschilderen.

Je kunt deze oppervlakken gelukkig nog steeds creatief vormgeven door ze te versieren of een spuitlak te gebruiken.

Houten fotolijstjes beschilderen

Gecoat hout moet in elk geval geschuurd worden als je het helemaal opnieuw wilt verven. Als je alleen een patroon op een bestaand oppervlak wilt schilderen, is schuren niet nodig.

Als je een houten lijst hebt dat al geverfd of gecoat is, moet je altijd nagaan of de bestaande coating overschilderd kan worden. Dit is niet altijd het geval met alle coatings - maar meestal lukt het wel.

Als je speciaal een schilderijlijst zoekt om zelf te beschilderen, kun je het beste voor onbewerkte houten lijsten gaan. Deze lijsten zijn meestal het gemakkelijkst te beschilderen.

Ook leuk om te lezen: Een fiets beschilderen - 5 stappen om jouw fiets op te fleuren.

Fotolijstje beschilderen

Welke kleuren heb ik nodig om een fotolijstje te beschilderen?

Houten fotolijsten kunnen heel goed beschilderd worden met verschillende kleuren. Ook acrylverf (die heel goed hecht en een stabiele ondergrond vormt) of aquarelverf zijn mogelijk om te gebruiken. Het is altijd belangrijk om de verf aan het eind met doorzichtige lak te fixeren.

Ook leuk om te doen: Schilderen op nummer - Schilder jouw favoriete canvas met de bijgeleverde acrylverf tot een prachtig schilderij.

Ontwerpideeën beschilderen fotolijstjes

Hier zijn wat ideeën over hoe je je fotolijstje kunt ontwerpen:

  1. Vintage stijl
  2. Stippenpatroon
  3. Contrasterende kleuren
  4. Versieringen

1. Vintage stijl

Als je van een gewone houten lijst een vintage lijst wilt maken, hoef je hem alleen maar te verven met speciale vintage verf of krijtverf.

Je kunt een nog meer uitgesproken vintage effect bereiken door de nog natte verf daarna met textuursponsjes te bewerken. Zo kun je strepen en bewolkte patronen maken. Je kunt een tweede kleur over een gegronde kleur schilderen en dan met het sponsje interessante kleurveranderingen tussen de twee kleuren aanbrengen.

Fotolijstjes Beschilderen

2. Stippelpatronen

Je kunt gemakkelijk patronen schilderen met stippen op een basiskleur. Het effect is vaak super mooi. Gebruik een potlood om cirkelvormige, spiraalvormige of andere gevormde stippenpatronen te schilderen - en laat je verrassen door het effect. Veel lijstjes  zien er hierna heel anders uit.

Ook interessant: 3 Luxe lijsten: Welke lijst voor diamond painting?

3. Contrasterende kleuren

Het is altijd een goed idee om twee zijden van een fotolijstje of twee helften in contrasterende kleuren te schilderen. Zwart en wit is een klassieker, maar in de praktijk zijn andere kleurencombinaties vaak visueel interessanter.

Contrasterende kleuren zijn die kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals rood en groen, oranje en blauw of geel en paars.

Fotolijstje beschilderen

4. Versieringen

Schilder harten, cirkels, ruiten of andere geometrische vormen op het lijstje. Je kunt dit ook combineren met contrasterende kleuren door de patronen steeds met de andere kleur op de contrasterende plaats te schilderen.

Natuurlijk kun je ook veel uitgebreidere patronen schilderen en het fotolijstje zo veelgelaagd maken als een mandala. Ook kun je natuurlijke materialen gebruiken, zoals schelpen.

Fotolijstje beschilderen

Tips & Tricks: Fotolijstjes beschilderen

Je kunt ook steentjes of andere kleine voorwerpen op het lijstje plakken om een extra effect te krijgen.

Veelgestelde vragen

Dit is zeker mogelijk! Gebruik hiervoor acrylverf of aquarelverf. Ons advies is om voor het schilderen het fotolijstje goed te schuren.
Gecoat hout moet in elk geval geschuurd worden als je het helemaal opnieuw wilt verven. Als je alleen een patroon op een bestaand oppervlak wilt schilderen, is schuren niet nodig

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen