Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Creativiteitstechnieken: 16 tips voor meer creativiteit

Creativiteitstechnieken: 16 tips voor meer creativiteit

Of je nu een schrijver bent of een andere creatieveling, iedereen komt wel eens op een punt dat je ideeën op zijn. Dan is het goed om een paar creativiteitstechnieken bij de hand te hebben. 

In dit artikel bespreken wij 16 creativiteitstechnieken die iedereen kan gebruiken!

16 Creativiteitstechnieken

Creativiteitstechnieken zijn nuttig wanneer je wilt zorgen voor nieuwe ideeën. Eerst moet een vooroordeel uit de weg worden geruimd: Nog steeds denken veel mensen dat je of creatief bent of niet. Wat zeker waar is, is dat sommige mensen het gemakkelijker vinden om creatief te zijn dan anderen.

Net zoals het voor sommige mensen makkelijker is om een voetbal in een doel te schieten. Je kan deze sport tot op zekere hoogte leren en, wat nog belangrijker is, jouw huidige prestaties verbeteren.

En dat is precies waar de volgende tips en creativiteitstechnieken voor bedoeld zijn: om je te laten zien hoe u gemakkelijker nieuwe ideeën kunt creëren. Je hoeft geen creatief genie te zijn om dit te doen.

Daarnaast hebben wij eerder geschreven over creatieve cadeaus. Wellicht dat dit artikel ook interessant is voor jou! 

Laten we beginnen! Hier zijn onze tips over het verbreden van je creatieve vermogen:

1. Vaker iets nieuws doen

Je brein creatiever als je vaker iets nieuws doet, zoals een andere ochtendroutine, boodschappen bij een andere supermarkt of ga eens een andere sport beoefenen! 

Door je hersenen bloot te stellen aan zelfs kleine nieuwe stimuli, krijgen ze meer input om creatief te zijn.

2. Mind mapping

Iedereen heeft wel eens van mind mapping gehoord, maar heb je ooit een mindmap gebruikt om creativiteit te stimuleren in plaats van informatie die je al tot je beschikking hebt?

Dit is hoe het werkt: Je begint met de woord die in je op komt. Je omcirkelt het en vervolgens schrijf je een ander woord dat je verbindt met het eerste, omcirkelt het, en trekt een lijn tussen de twee cirkels.

Nu heb je al twee woorden om verder te gaan en associaties te maken. Meestal na een paar woorden, kickt je creativiteit in en begin je automatisch (verder) te schrijven aan je verhaal.

Creativiteitstechniek Mind mapping

3. Afwassen

Ja, echt, doe de afwas. De afwas doen zorgt niet alleen voor een aangenamere omgeving, maar het feit dat je iets met je twee handen doet en niet hoeft na te denken terwijl je het doet, zet creatieve gedachten in beweging.

Als je je handen beweegt terwijl je de afwas doet, gebruik je beide hersenhelften, maar slechts in geringe mate, zodat creatieve ideeën slechts kunnen opborrelen.

4. Schilderen

Om je creatieve geest te verbreden is het ook ontzettend belangrijk en zinvol om te gaan schilderen! Schilder bijvoorbeeld eens wat in je op komt met verschillende kleuren. Heb je moeite met het bedenken van een kunstwerk? Kies dan voor een schilderen op nummer motief.

Wij hebben ook een blogartikel geschreven over waarom je met kinderen zou moeten schilderen. Lees dan ons artikel!

Creativiteitstechniek Schilderen

5. Input verminderen

Ken je The Martian van Andy Weir? Mark Watney is gestrand op Mars met weinig voorraden en en slaagt erin te overleven door de weinige dingen die hij tot zijn beschikking heeft in zijn eentje te combineren. Dat is nog eens creatief!

Soms is minder ook meer als het op creativiteit aankomt. Als je de input vermindert, ben je gedwongen met creatievere oplossingen te komen.

6. Mediteren en/of yoga

Mediteren en yoga helpen onder andere om het concentratievermogen te verbeteren, het hoofd leeg te maken, waardoor je je kan concentreren op creatieve onderwerpen.

Wij raden iedereen die creatief is (en ieder ander) aan om een ontspannings- of meditatietechniek te leren, omdat het dan veel gemakkelijker is om de creativiteit te verbeteren.

7. Verbanden zoeken

Creatief zijn betekent dingen op nieuwe manieren met elkaar verbinden. Een paraplu omdraaien en gebruiken als boot voor een muis is creatief omdat de paraplu daar niet voor bedoeld is.

Als je je creativiteit wilt oefenen, probeer dan verbanden te vinden voor dingen die eigenlijk niet te verbinden zijn. Een olifant en een scalpel - wat voor verband zou er tussen die twee kunnen zijn? Of een gloeilamp en een gummetje?

Maak het jezelf gemakkelijk en doorzoek je directe omgeving en verbind gewoon dingen op ongebruikelijke manieren.

8. Sport

Sport heeft een soortgelijk effect als meditatie of zelfs afwassen: het lichaam is met iets anders bezig, zodat je gedachten zich volledig kunnen focussen op het verbreden van je creativiteit.

De meest geschikte creativiteitstechnieken zijn sporten waarbij je je niet te hard hoeft te concentreren, zoals een wandelen op een loopband.

Creativiteitstechniek Sport

9. Lezen

Lezen is een enorme goede manier om je creativiteit te verbreden. Er komen  processen in de hersenen op gang die het verhaal van je boek kunnen verbinden met creatieve ideeën.

Bovendien is bewezen dat regelmatig lezen de creativiteit sowieso verhoogt, omdat de hersenen aanzienlijk meer input te verwerken krijgen en er sneller kruisverbanden kunnen worden gelegd.

10. Verandering van perspectief

Wat zou Sherlock Holmes doen? Of Gandhi? Door je perspectief te veranderen, vergroot je niet alleen je creativiteit, maar ga je ook om met andere denkpatronen en houdingen om.

11. Interview met jezelf

Vraag jezelf om raad! Je kent dit waarschijnlijk wel: als iemand je specifiek vraagt wat er mis is of zou kunnen gaan, dan komt het antwoord altijd bijna vanzelf. Denk hardop of ga in jezelf praten.

12. Omtoveren

Creativiteitstechnieken worden altijd geassocieerd met het creëren van dingen (Dit komt natuurlijk van het woord creativiteit). Maar iets ''kapot'' maken kan heel creatief zijn.

Je kan bijvoorbeeld een tijdschrift dat je niet meer leest voorgoed weggooien, maar je kunt ook op een creatieve manier met materiaal omgaan.

13. Notitieblok

Soms komen ideeën op de slechtst mogelijke momenten. Meestal als je ze niet nodig hebt. De reden hiervoor is natuurlijk dat je juist op zulke momenten bijzonder ontspannen bent.

Om deze ideeën niet voor niets te laten komen, is het heel zinvol om altijd een notitieboekje bij je te hebben. Enerzijds kan je alles noteren wat in je opkomt, anderzijds kunnen de verzamelde notities dienen als inspiratiebron tijdens een creatieve sessie.

14. Dutje

Een van de meest favoriete creativiteitstechniek is het dutje. Je hebt er natuurlijk tijd en de gelegenheid voor nodig om te gaan liggen, maar deze volledige ontspanning, bij voorkeur midden in een creatief project, geeft je een hele reeks nieuwe ideeën.

Bovendien vergroot je de kans dat je droomt over de problemen die je creatief wilt oplossen door ze vlak voor het slapengaan aan te pakken.

Creativiteitstechniek Dutje

15. Toeval

Sommige van de beste uitvindingen zijn bij toeval tot stand gekomen, en ook moet je je ogen en oren openhouden om geen gebeurtenissen te missen.

Als onderdeel van creativiteitstechnieken, kan je natuurlijk toeval teweegbrengen. Je wil reizen, maar je weet nog niet waarheen? Kies een willekeurig land in de atlas.

16. Nieuwe mensen ontmoeten

Een grote bron van inspiratie en hulp zijn natuurlijk andere mensen. Als je nieuwe mensen ontmoet, brengt dat altijd creativiteit in je leven, omdat je geheel nieuwe levensverhalen en gezichtspunten leert kennen. En natuurlijk kan je deze mensen ook rechtstreeks om hun mening vragen over jouw creatieve ideeën.

Dat waren onze tips over het bedenken van creatieve dingen door middel van creativiteitstechnieken. Wij hopen dat ze je helpen en je creativiteit zullen inspireren!

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen