Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5 Tips: Waarom kunst op school? | Welke Kunst voor Kinderen?

Waarom kunst op school?

Waarom kunst zo waardevol is voor kinderen in het onderwijs

Niemand zal twijfelen dat lezen, schrijven en rekenen nuttige vakken zijn in de lagere school. Kunst wordt als les vaak minder belangrijk gevonden. Dit is een hele grote vergissing.

Ten eerste bevorderen kunstlessen de motoriek en de lichamelijke coördinatie. Ook bieden kunstzinnige activiteit een andere benadering van cognitief werk. Kinderen nemen hun eigen beslissingen bij het schilderen en knutselen: Ze vormen een plan en vinden creatieve manieren om problemen op te lossen. Dit zijn allemaal kwaliteiten die in het latere leven van pas komen. Het maakt niet uit of het op het werk of in het privéleven is.

Tip: Ga schilderen op nummer voor een kind. Leuk om te doen tijdens de creatieve lessen van de basisschool.

Schilderen in de lagere school bevordert het cognitieve vermogen

Nog een voordeel: kunstlessen zijn leuk en ontspannend en scheppen zo een positieve relatie tot school. En leerlingen die met plezier naar school gaan, leren ook beter.

Typische onderwerpen voor kunstlessen in de lagere school zijn:

schilderen op nummer

Schilderen in het onderwijs

Het gebruik van penselen en verf is een prachtige introductie voor kinderen tot de beeldende kunsten. De meest gebruikte verven hiervoor zijn aquarelverf, acrylverf en plakkaatverf.

De aquareldoos is een van de klassieke kunstenaarsbenodigdheden op de lagere school. Aquarelverf is uitstekend geschikt om kleuren te mengen en kleurenleer te leren. Een verfdoos daarentegen vindt een plaats in elke schooltas en is ideaal om mee te nemen.

In tegenstelling tot aquarelverf geven acrylverven de leerlingen meer controle bij het schilderen. Kleine foutjes kunnen snel gecorrigeerd of gewoon overschilderd worden. Een voordeel van acryl: het werkt niet alleen op papier en karton. De kleurpigmenten hechten ook op talloze andere schilderoppervlakken, zoals hout, steen, plastic, metaal en keramiek.

Waarom handvaardigheid zo belangrijk is voor kinderen

Knippen, plakken, verven, vouwen...Handvaardigheid daagt de meest uiteenlopende talenten en handigheid van de leerlingen uit.

Ongeacht of het jongens of meisjes zijn, kinderen zijn over het algemeen dol op knutselen. Daarom is knutselen een geweldige manier om leerlingen op een speelse manier voor te bereiden op toekomstige uitdagingen in de klas.

Knutselen leert kinderen hoe ze creatieve ideeën kunnen ontwikkelen en uitvoeren. Kunstnijverheid traint de verbeelding. De kinderen zijn langere tijd met een onderwerp bezig. Dit bevordert hun doorzettingsvermogen en concentratie.

Na het voltooien van hun werk zijn ze trots dat ze iets met hun eigen handen gemaakt hebben. Dit versterkt dan weer hun zelfvertrouwen.

Stap-voor-stap instructies

Hier tonen we je twee eenvoudige en klassieke knutselideeën voor in de klas. Omdat voor deze technieken betrekkelijk goedkope materialen gebruikt worden, zijn ze bijzonder geschikt voor klassikaal en groepswerk. Maar niet alleen op school, maar ook thuis met de hele familie zijn de instructies erg leuk.

Grappige kastanje figuren maken

Als de dagen korter worden in de herfst en de bladeren goudkleurig worden, is het maken van kastanje figuren een leuk knutselidee. De figuren zijn snel en gemakkelijk te maken en geven toch een groot effect.

Dit leuke knutselwerkje, dat al generaties lang beproefd is, biedt twee positieve aspecten: Oefen in de vrije natuur terwijl je de boomvruchten verzamelt. En, natuurlijk, veel creativiteit bij het knutselen.

Dit is hoe het werkt:

  1. Doe de kastanjes in de kastanje houder en schroef ze goed vast.
  2. Boor gaatjes in de kastanjes met een spijkerboor.
  3. Steek tandenstokers in de gaatjes en verbind de kastanjes.
  4. Schilder en plak er kleine voorwerpen op, zoals wiebeloogjes.

Kastanje figuren

Aardappelen afdrukken

Hoe doe je dat?

  1. Schil, was en halveer de aardappelen zo groot mogelijk.
  2. Schil motieven in de aardappelhelften.
  3. Laat de snijvlakken even drogen.
  4. Beschilder nu de motieven met verf en stempel ze op het schilderoppervlak.

Aardappel knutselen

Andere populaire knutselideeën voor lessen in de lagere school zijn het maken van adventskalenders, kleurrijke paashazen, versieringen, cadeautjes voor Kerstmis of Vader- en Moederdag.

Waar moeten ouders en leerkrachten op letten bij de keuze van producten?

Natuurlijk hoeven kunstenaarsbenodigdheden voor basisscholen niet te voldoen aan de eisen van professionele kunstenaars. Toch is het zinvol ook hier waarde te hechten aan hoge kwaliteit. Bij gereedschap moet het gevaar voor verwondingen tot een minimum beperkt worden. Als je een knutselschaar kiest, zoek dan naar een afgeronde punt. Schrijf- en schildergerei is ideaal ontworpen voor de grootte van kinderhanden en geef de voorkeur aan verven op waterbasis.

Veelgestelde vragen

Een populaire activiteit voor kinderen is schilderen op nummer voor een kind, waarbij je vakjes schildert met de bijgeleverde acrylverf.

Kunstonderwijs bevordert de eigen creativiteit in de breedste zin van het woord. In de kunstlessen leer je bijvoorbeeld hoe je moet tekenen met papier en penselen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen