Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

16 knutseltips met materialen die iedereen in huis heeft

16 knutseltips met materialen die iedereen in huis heeft

Iedereen ruimte wel eens zijn kast op. Veel materialen die gevonden worden kan je gebruiken voor het knutselen. Wij hebben 16 ideeën om hiermee te knutselen!

16 Knutsel ideeën 

1. Origami maken

Je kunt engelen, sterren, bloemen, kegels of abstracte figuren maken van papier, kranten en boekenpagina's om ze creatief te vormgeven met kralen en kleuren.

Origami maken

2. Schilderen (op nummer)

Heb je toevallig nog wat verf over, een doek en penselen? Ga dan schilderen op nummer of schilderen! Schilder een prachtig motief van een dier, landschap of van bloemetjes.

Schilderen op nummer

3. Macramé of knopen van wol

Van macramékoord, dat je in verschillende kleuren op internet kunt bestellen, kan je veel verschillende dingen maken, bijvoorbeeld mandjes, wandkleden of onderzetters. Je kunt ook knopen maken met wol, bijvoorbeeld vriendschapsarmbandjes, en die dan versieren met kralen.

Macramé maken

4. Mandala van toiletpapier maken

Knip met een schaar brede ringen van vijf tot tien millimeter uit het karton van de wc-rolletjes en vouw en kreuk ze in verschillende vormen of voeg de ringen samen door ze in elkaar te schuiven. Je kunt dan je vormen gebruiken om een mandala te maken, de afzonderlijke ringen aan elkaar lijmen en spuiten, verven of ze in hun natuurlijke look laten.

Ben je benieuwd hoe je een Mandela kan schilderen? Lees dan ons blogartikel: ''Mandala schilderen - Instructies voor je eerste Mandala afbeeldingen''.

Mandala maken

5. Bad mand maken

Voor een bad mand heb je textiel nodig, bijvoorbeeld een oud T-shirt of een oud bed laken. Knip het in stroken en haak een mandje, gebruik dan een andere stof om de voering te maken.

Bad mand maken

6. Toetsenbord maken

Je hebt een tak, een stevig stuk karton, een fotolijstje of een houten strip nodig. Maak er stokjes of schroeven aan vast, wees creatief en hang er sleutels aan. Een andere mogelijkheid is om dunne Legoplaatjes te lijmen, er Legostukjes aan te bevestigen en er de sleutels aan te hangen.

Toetsenbord maken

7. Kapstok/garderobe maken

Buig een oude lepel om en sla hem tegen de muur, schroef ladegrepen op een houten strip of sla stukken van een vork in de muur of op een houten strip - je hebt kapstokhaken. Voor een kapstok kan je een stevige, lange tak in het bos vinden, er touwen aan bevestigen en die in het plafond verankeren.

Kapstok maken

8. Mandarijn/walnoot kaars maken

Snijd de mandarijn doormidden, maak het vruchtvlees los en trek het eruit, laat het steeltje en de schil intact. Smeer de schil in met zonnebloemolie. De stengel wordt de lont. Voordat het brandt moet het een minuut of twee worden gedroogd door een brandende vlam tegen het uiteinde te houden. Je kan de halve walnootdoppen vullen met was van overgebleven kaarsen, bijvoorbeeld door ze te smelten. Dan hoef je alleen maar een lont in het midden te steken.

kaars maken

9. Kalender maken

Voor jezelf of als cadeau kan je ook een kalender of verjaardagskalender maken. Je hebt karton, touw en een perforator nodig. Prik gaatjes in de bovenkant van de pagina's en bind ze samen. Plak een kartonnen standaard op de laatste pagina of hang hem op als wandkalender. Je kan de maandpagina's vormgeven met tekeningen, foto's en ansichtkaarten of bijvoorbeeld schilderen.

Kalender maken

10. Lantaarns maken

Gebruik oude inmaakpotten om lantaarns te maken. Stokken, bladeren, stof, macramé of papier kunnen naar eigen inzicht gelijmd of geplakt worden. Iedereen maakte mozaïekpatronen van doorzichtig papier op de kleuterschool! Een leuke activiteit om terug te denken aan deze leuke tijd!

Nieuwsgierig hoe kan kan mozaïeken? Lees dan ons blog artikel: ''Zelf mozaïek maken - Zo werkt het'' en leer alles over mozaïeken.

Lantaarns maken

11. Kussens borduren

Verfraai je  woon- of slaapkamer door saaie kussenovertrekken te borduren of ze te versieren met macraméveren, franjes, haakpatronen, lapjes of knopen.

Kussens borduren

12. Juwelenkistjes maken

Juwelendoosjes kunnen van hout gemaakt worden als je wat bouwmateriaal in huis hebt. Een andere methode is het gebruik van luciferdoosjes. Verzamel acht dozen van dezelfde grootte, lijm er vier op elkaar en lijm vervolgens de twee torens aan elkaar. Je hebt al de lades voor de juwelendoos. Je kunt ze bekleden met stof, vilt of inpakpapier. Je kan glazen kralen op de afzonderlijke dozen plakken als handvatten. De buitenkant van het juwelenkistje kan creatief beschilderd of beplakt worden. Glas- of edelstenen of linten zijn bijzonder elegant.

Juwelenkistjes maken

13. Je kleren recyclen

In bijna elke garderobe zijn er stukken die niet meer goed passen, gaten en vlekken hebben, vervaagd zijn of gewoon niet meer mooi zijn. In plaats van ze weg te gooien, kan je ze verven, knippen, batikken of overnaaien.

kleren recyclen

14. Sprookjeslicht

Je kunt feeërieke lichtjes opfleuren door er origamifiguurtjes of papieren trechters overheen te leggen. Koffiecapsules met gaatjes erin kunnen ook op de lampjes worden geplaatst om ze uniek te maken.

Sprookjeslicht

15. Hemelbed maken

Zoek een tak in het bos, bevestig die aan het hoofdeinde met touwen en spijkers aan het plafond en wikkel er een snoer lichtjes omheen - het hemelbed is klaar. Je kan ook een lichtsnoer met spelden boven het bed vastmaken, zodat het lichtjes hangt, en er een doek overheen spannen, ook met spelden.

Hemelbed maken

16. Koffiecapsule decoratie

Je kunt unieke juwelen maken van koffie capsules.

Koffiecapsule decoratie

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen