Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Welke penselen zijn geschikt voor modelbouw?

Welke penselen zijn geschikt voor modelbouw

Het penseel is een van de belangrijkste hulpmiddelen bij modelbouw en bijna elke modelbouwer zal snel een grote verzameling penselen in verschillende vormen en maten verzamelen. Het is bekend dat iedereen daarbij zijn eigen voorkeur voor penseelsoort en -methode heeft. Het onderzoeken van de vraag welke penselen geschikt zijn voor jou bij modelbouw is een van de leukste uitdagingen van modelbouw.

Modelbouw: Wat maakt een goed penseel?

Het lijdt geen twijfel dat penselen enorm in kwaliteit variëren en goedkope penselen zijn meestal van mindere kwaliteit, wat vaak in het eindresultaat tot zijn recht komt. De belangrijkste factor voor de kwaliteit van penselen is de soort haar die gebruikt wordt. In een penseel van goede kwaliteit vormen de haren van nature een punt en hebben ze een goede veerkracht. Goede penselen houden ook meer verf vast en geven die verf consequent af in plaats van dat het direct al het verf op één plek achterlaat.

Natuurlijk haar of synthetisch - Welke penselen zijn populair bij modelbouw

Van oudsher worden penselen gemaakt van verschillende soorten natuurlijk haar of synthetische haren. De haren kunnen zacht of stijf zijn, afhankelijk van het beoogde gebruik. Sinds enige tijd zijn er penselen van synthetisch haar verkrijgbaar. Aanvankelijk waren synthetische penselen van twijfelachtige kwaliteit en het enige voordeel dat zij hadden ten opzichte van natuurlijk haar was dat synthetische penselen goedkoper waren. Synthetische penselen zijn in de loop der jaren echter enorm verbeterd en kan nu qua kwaliteit en prijs concurreren met het beste natuurlijke haar.

Het soort haar bepaalt vaak welk penseel voor modelbouw gebruikt moet worden

Welke penselen geschikt zijn voor de modelbouw hangt vaak af van het haar waarvan het penseel is gemaakt. Hieronder vindt je een lijst van de meest populaire natuurlijke haren waaruit een penseel voor modelbouw kan worden gemaakt:

  1. Een penseel van marterhaar wordt door velen als favoriet beschouwd. Het is gemaakt van de staartharen van een marter. Marterhaar heeft een natuurlijke spitse punt. Dit betekent dat wanneer je als penseel worden gebruikt, het op natuurlijke wijze een punt vormen, zodat fijne lijnen kunnen worden getrokken. Marterhouten penselen zijn meestal het duurst, maar staan bekend om hun zachtheid, soepelheid, fijnheid en duurzaamheid.
  2. Goedkoper dan marterhaar zijn eekhoornharen. Deze penselen zijn zacht, maar niet erg veerkrachtig.
  3. Varkenshaar wordt gebruikt in penselen die hard en veerkrachtig moeten zijn en wordt traditioneel gebruikt voor olie- en acrylverven. Deze zijn in vaak niet geschikt voor modelbouw.
  4. Ossenhaar maakt sterke, veerkrachtige penselen. Het kan worden gemengd met ander haar, zoals eekhoornhaar, om ideale eigenschappen te verkrijgen. Gemengde penselen kunnen goede resultaten geven en niet duur zijn.
  5. Diervriendelijke synthetische penselen, wil je op een diervriendelijke manier schilderen? Kies dan voor synthetische die niet gemaakt zijn van dierenharen.

Welke penselen zijn geschikt voor modelbouw

Veelgestelde vragen

  1. Marterhaar
  2. Eekhoornhaar
  3. Varkenshaar
  4. Ossenhaar
  5. Diervriendelijke synthetische penselen
Dat ligt eraan. Kies je voor synthetische penselen? Dan worden er geen dieren gedood. Kies je voor niet-synthetische penselen, dan wel, zoals varkens, rode marters, paarden etc. Wij van Painting Expert maken uitsluitend gebruik van synthetische penselen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen