Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5 Tips: Welk licht bij het schilderen: Verlicht jouw schildersezel op de juiste manier

Welk licht bij het schilderen

Wie zijn eigen atelier inricht om zich geheel aan het schilderen te wijden, als hobby, als voor commerciële doeleinden, kan niet om het onderwerp verlichting heen. In bijna niets anders speelt kleur zo'n belangrijke rol als in de schilderkunst. De kleurcomposities moeten coherent zijn en niet door licht worden vervormd.

Hierom moeten lampen aan speciale eisen voldoen. Op dit gebied vertrouwen veel kunstenaars op daglichtarmaturen met een kleurtemperatuur van 6.500 Kelvin. Dit hangt echter sterk van de persoon af, omdat de perceptie van een bepaalde lichttemperatuur zeer subjectief is: sommige kunstenaars vinden dat daglichtlampen voor hen te verblindend zijn. Daarom gebruiken zij lampen met een maximum van 4.000 Kelvin, wat een warmere lichtkleur oplevert.

Tips: verlichting schilderen

Om de studioverlichting perfect in te stellen, moet aan de volgende punten worden voldaan:

  1. Hij moet helder zijn, d.w.z. een hoge lichtsterkte (lumen - lm) hebben.
  2. De lichtbron moet een hoge kleurweergave-index (ra) hebben
  3. Het licht moet een neutrale tot daglicht witte lichtkleur hebben
  4. De verlichting mag niet verblinden of schaduwen werpen
  5. De lichtbronnen moeten gelijkmatig over de ruimte verdeeld zijn
  6. Boven het bureau of de werkplek is aparte werkverlichting aan te bevelen.

Welk licht bij het schilderen

Schilderij ophangen in het juiste licht

Je moet ook bedenken waar je jouw foto het best tot zijn recht wilt laten komen. In een lichte kamer met een groot raam vooraan of in een eerder schemerig verlichte kamer binnen in huis. Hier kunnen fotolampen voor flexibiliteit zorgen.

Een andere indicator voor de natuurlijke kleurweergave is de kleurweergave-index. In dit geval neemt het werkelijke daglicht de maximumwaarde van 100 aan. Ledlampen en fluorescentielampen komen dicht in de buurt van deze waarde, maar kunnen er ook ver onder zitten, afhankelijk van de fabricage. Je moet daarom bij de aankoop bij jouw lampen op deze waardes letten.

Volspectrumlampen staan bijzonder hoog op deze index. Zij geven het spectrum van natuurlijk licht zeer nauwkeurig weer.

Welk licht bij het schilderen

De ruimte waar je het schilderij schildert

Ook spelen ook de ruimtelijke omstandigheden een belangrijke rol. Grote ramen laten natuurlijk licht in de kamer en vergemakkelijkt het werk enorm. Ook in de donkere maanden van het jaar zijn kunstmatige lichtbronnen essentieel. Hier moet je aandacht besteden aan de plaatsing om geen schaduwen op jouw kunstwerk te werpen.

Diffuus licht van plafondarmaturen of staande lampen helpt om het licht te verspreiden. Zorg er ook voor dat je niet slechts één lamp in de kamer hebt staan om het licht nog meer te verspreiden en zo de schaduwen die worden geworpen tot een minimum te beperken. Speciale ezellampen brengen het licht direct op het schilderij zonder dat u in de weg zit. Deze worden met een klem aan de bovenkant van de ezel bevestigd.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen