Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Waarom sneed van Gogh zijn oor af?

Waarom sneed van Gogh zijn oor af?

Waarom verminkte Vincent van Gogh zichzelf? Kunsthistoricus Martin Bailey denkt dat hij de aanleiding heeft gevonden.

Het was een spectaculaire daad: op 23 december 1888 sneed de Nederlandse schilder Vincent van Gogh delen van zijn linkeroor af. Maar wat dreef hem om het te doen? Een ruzie met collega-kunstenaar Paul Gauguin wordt tot nu toe als een mogelijke aanleiding beschouwd. Hij denkt dat de verloving van Van Gogh's broer Theo de aanleiding voor de zelfverminking zou kunnen zijn geweest.

Waarom sneed van Gogh zijn oor af?

Theo maakte van Goghs leven als kunstenaar mogelijk

Vincent van Gogh was erg close met zijn broer Theo. De kunstenaar was ook financieel van hem afhankelijk. Na onderzoek van Van Gogh's familiecorrespondentie concludeert Martin Bailey dat de schilder van Theo's verloving heeft vernomen uit een brief op die 23 december 1888. "Vincent vreesde dat hij Theo, zijn naaste metgezel, zou 'verliezen'," citeert de Britse Telegraph Bailey. "Hij was evenzeer bezorgd dat zijn broer hem de financiële steun zou ontnemen die hem in staat stelde zijn leven aan de kunst te wijden.

De kunstenaar had toen ook andere problemen, zegt Bailey. Hieruit blijkt dat Theo's verloving misschien niet de hoofdoorzaak was van Van Gogh's zelfdestructieve daad, maar deze wel aanwakkerde.

Theo van Gogh en zijn verloofde Johanna Bonger trouwden in april 1889 en de kunsthandelaar stierf twee jaar later op 33-jarige leeftijd aan syfilis.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen