Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

De Ultieme Gids voor Schilderen met Acrylverf: Tips en Technieken voor Beginners

Schilderen wat nodig

In het begin geldt er een belangrijke beslissing: Wil ik schilderen met aquarelverf of olieverf, met acrylverf, gouache of temperaverf? En wat is het verschil?

Als je nog nooit een penseel in de hand hebt gehad - behalve op school – kun je beter niet met olieverf beginnen. De verven zijn relatief duur en ongezond. Samen met de oplosmiddelen die nodig zijn om ermee te werken, stinken ze zo erg dat olieverf over het algemeen alleen mag worden gebruikt in zeer goed geventileerde grote ruimten of buiten.

Alle andere hierboven genoemde verven kunnen met water worden verdund. Tempera en gouache kleuren kunnen dekkend worden aangebracht, bij aquarel schemert de schildergrond er altijd doorheen. In aquarelverf moeten witte gedeelten worden weggelaten. Dit is een vrij ingewikkelde zaak, vooral voor beginners.

Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kan op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.

Tip van de redactie: Maak jouw eigen unieke kunstwerk met schilderen op nummer, Ideaal voor de beginnende schilder

Wil je een onvergetelijke kunstervaring beleven? Probeer onze schilderen op nummer sets voor volwassenen en kinderen:

  1. Schilderen op nummer met jouw eigen foto: Transformeer je persoonlijke foto's in unieke schilderen op nummer canvassen. Herbeleef speciale momenten en voeg een persoonlijk tintje toe aan je interieur.
  2. Kies uit verschillende motieven: Selecteer prachtige dieren, bloemen en betoverende landschappen die met zorg zijn uitgekozen. Ontdek de ontspannende voordelen van creatief bezig zijn.

Schilderen op nummer is een geweldige manier om stress te verminderen en je creativiteit te stimuleren. Daarnaast worden onze sets zorgvuldig samengesteld en bevatten alles wat je nodig hebt om meteen te beginnen.

Al onze schilderijen worden met liefde ingepakt en rechtstreeks naar jouw deur verzonden. Begin vandaag nog met schilderen en geniet van de vele voordelen van deze prachtige kunstvorm!

Wil je het artikel verder lezen? De tekst gaat onder de afbeelding verder. Begin nu met bestellen door op onderstaande afbeelding te klikken

Schilderen op nummer bestellen

De mogelijkheden die acrylverf biedt, zijn bijna onbeperkt.

Hoewel wij zo'n beetje alles bezit wat een kunstenaar zich kan wensen, van een kleine aquarelverfdoos tot een olieverfset, werken wij nog steeds het liefst met acrylverf. De korte droogtijden zijn vaak een voordeel. Bovendien kunnen oudere verflagen niet door water worden verwijderd en kunnen ze dus steeds opnieuw worden overschilderd.

Goedkoop vs. kunstenaarskwaliteit

Je kunt acrylverf grof schilderen of er gedetailleerde afbeeldingen mee tevoorschijn toveren. Alles is mogelijk. In de praktijk is het belangrijk, zelfs als beginner, om bij de keuze van kleuren te letten op een optimale kwaliteit. Acrylverf is verkrijgbaar in goedkope studiekwaliteit en in kunstenaarskwaliteit. De duurdere kunstschilderacrylverven hebben een hoog pigmentgehalte en worden gekenmerkt door briljantere kleuren en een uitstekende dekkracht. Wie op dit punt bezuinigt, zal waarschijnlijk balen. Bovendien zul je met goedkope acrylverf aanzienlijk meer verf gebruiken.

Het kiezen van de juiste penselen

Als je eenmaal het onderwerp verf voor uzelf hebt opgehelderd, heb je nog een paar goede penselen nodig. Veel penselen zijn gemaakt van dierlijk haar. Van koeienoorhaar tot varkenshaar tot eekhoornstaart.

Tip: Bij het schilderen op nummer wordt uitsluitend gebruik gemaakt van synthetisch haar.

Daarbij worden niet terloops drie haren van de dieren verwijderd. Het materiaal voor de penselen is afkomstig van pelsdierfokkerijen of slachthuizen, ook al is het "slechts" als restmateriaal of slachtbijproduct.

De productie van synthetische vezels heeft de laatste jaren echter een enorme vooruitgang geboekt (gelukkig maar). Om te beginnen zijn vijf tot tien platte en ronde borstels in verschillende maten voldoende.

Om lang van jouw penselen te kunnen genieten, moet je ze goed verzorgen! Na het schilderen moeten alle penselen worden schoongemaakt en weer in vorm worden gebracht. Ze moeten hangend drogen en NOOIT met de haren naar beneden in de pot staan.

Schilderen wat nodig

Het optimale schilderoppervlak

Als je weet wat je wilt schilderen, is de enige vraag nog hoe je wilt schilderen. Schilderkarton, schildersdoeken en houten planken zijn allemaal verkrijgbaar.

Andere accessoires voor het schilderen

Behalve verf, penselen en een geschikte ondergrond heb je eigenlijk alleen een glas water en een doek nodig om de penselen uit te wassen en te drogen, en ook een oud bord, een oude snijplank of een mengpalet om de kleuren te mengen.

Zorg ervoor dat je oude kleren of een kiel draagt als je schildert. Acrylverf kan niet van textiel worden verwijderd als het eenmaal is opgedroogd.

Als je van schilderen houdt, kunt je een ezel kopen. Voor kleinere werken is een kleine tafelezel voldoende, voor grote doeken is bijvoorbeeld een academie-ezel geschikt.

Tips voor beginners

Hier zijn enkele extra tips voor beginners:

  • Experimenteer met technieken: Probeer verschillende technieken zoals nat-in-nat, droge borstel en spatten om te zien welke effecten je kunt bereiken.
  • Gebruik mediums: Acrylverf kan worden gemengd met verschillende mediums om textuur, glans of transparantie aan je werk toe te voegen. Experimenteer met gelmediums, glansmiddelen en structuurpasta’s.
  • Werk in lagen: Acrylverf droogt snel, waardoor je gemakkelijk in lagen kunt werken. Begin met een onderlaag en bouw je schilderij op met meerdere lagen voor diepte en detail.
  • Houd je werkruimte schoon: Een georganiseerde werkruimte kan je helpen efficiënter te werken en voorkomt dat je kleuren door elkaar haalt.
  • Blijf oefenen: Zoals bij elke vaardigheid, geldt ook voor schilderen dat oefening kunst baart. Blijf experimenteren en oefenen om je techniek te verbeteren.

Met deze tips ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan met acrylverf. Veel plezier met schilderen!

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen