9 Tips: Schilderen voor beginners: wat heb je nodig?

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

9 Tips: Schilderen voor beginners: wat heb je nodig?

9 Tips: Schilderen voor beginners: wat heb je nodig?

In het begin geldt er een belangrijke beslissing: Wil ik schilderen met aquarelverf of olieverf, met acrylverf, gouache of temperaverf? En wat is het verschil?

Als je nog nooit een penseel in de hand hebt gehad - behalve op school – kun je beter niet met olieverf beginnen. De verven zijn relatief duur en ongezond. Samen met de oplosmiddelen die nodig zijn om ermee te werken, stinken ze zo erg dat olieverf over het algemeen alleen mag worden gebruikt in zeer goed geventileerde grote ruimten of buiten.

Alle andere hierboven genoemde verven kunnen met water worden verdund. Tempera en gouache kleuren kunnen dekkend worden aangebracht, bij aquarel schemert de schildergrond er altijd doorheen. In aquarelverf moeten witte gedeelten worden weggelaten. Dit is een vrij ingewikkelde zaak, vooral voor beginners.

Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.

Tip: een voorbeeld van het schilderen met acrylverf is schilderen op nummer.

hoe schilderen

De mogelijkheden die acrylverf biedt, zijn bijna onbeperkt.

Hoewel wij zo'n beetje alles bezit wat een kunstenaar zich kan wensen, van een kleine aquarelverfdoos tot een olieverfset, werken wij nog steeds het liefst met acrylverf. De korte droogtijden zijn vaak een voordeel. Bovendien kunnen oudere verflagen niet door water worden verwijderd en kunnen ze dus steeds opnieuw worden overschilderd.

Goedkoop vs. kunstenaarskwaliteit

Je kunt acrylverf grof schilderen of er gedetailleerde afbeeldingen mee tevoorschijn toveren. Alles is mogelijk. In de praktijk is het belangrijk, zelfs als beginner, om bij de keuze van kleuren te letten op een optimale kwaliteit. Acrylverf is verkrijgbaar in goedkope studiekwaliteit en in kunstenaarskwaliteit. De duurdere kunstschilderacrylverven hebben een hoog pigmentgehalte en worden gekenmerkt door briljantere kleuren en een uitstekende dekkracht. Wie op dit punt bezuinigt, zal waarschijnlijk balen. Bovendien zult je met goedkope acrylverf aanzienlijk meer verf gebruiken.

Het kiezen van de juiste penselen

Als je eenmaal het onderwerp verf voor uzelf hebt opgehelderd, heb je nog een paar goede penselen nodig. Veel penselen zijn gemaakt van dierlijk haar. Van koeienoorhaar tot varkenshaar tot eekhoornstaart.

Tip: Bij het schilderen op nummer wordt uitsluitend gebruik gemaakt van synthetisch haar.

Daarbij worden niet terloops drie haren van de dieren verwijderd. Het materiaal voor de penselen is afkomstig van pelsdierfokkerijen of slachthuizen, ook al is het "slechts" als restmateriaal of slachtbijproduct.

De productie van synthetische vezels heeft de laatste jaren echter een enorme vooruitgang geboekt (gelukkig maar). Om te beginnen zijn vijf tot tien platte en ronde borstels in verschillende maten voldoende.

Om lang van jouw penselen te kunnen genieten, moet je ze goed verzorgen! Na het schilderen moeten alle penselen worden schoongemaakt en weer in vorm worden gebracht. Ze moeten hangend drogen en NOOIT met de haren naar beneden in de pot staan.

Schilderen wat nodig

Het optimale schilderoppervlak

Als je weet wat je wilt schilderen, is de enige vraag nog hoe je wilt schilderen. Schilderkarton, schildersdoeken en houten planken zijn allemaal verkrijgbaar.

Andere accessoires voor het schilderen

Behalve verf, penselen en een geschikte ondergrond heb je eigenlijk alleen een glas water en een doek nodig om de penselen uit te wassen en te drogen, en ook een oud bord, een oude snijplank of een mengpalet om de kleuren te mengen.

Zorg ervoor dat je oude kleren of een kiel draagt als je schildert. Acrylverf kan niet van textiel worden verwijderd als het eenmaal is opgedroogd.

Als je van schilderen houdt, kunt je een ezel kopen. Voor kleinere werken is een kleine tafelezel voldoende, voor grote doeken is bijvoorbeeld een academie-ezel geschikt.


Keuze van de Redactie

11 tips om minder lang je smartphone te gebruiken
11 tips om minder lang je smartphone te gebruiken
Inhoudsopgave 11 tips - Zo kom je van je smartphone af 1. Laat de smartphone thuis 2. Geluiden uit te schakelen 3. ...
Lees meer
Glas beschilderen - Hoe schilder je glas en met welke verf?
Glas beschilderen - Hoe schilder je glas en met welke verf?
Inhoudsopgave Glas schilderen - dit zijn de gebruiksvoorwerpen die je nodig hebt Stap voor stap instructies voor het...
Lees meer
Aardewerk beschilderen - We leggen je uit hoe het werkt
Aardewerk beschilderen - We leggen je uit hoe het werkt
Inhoudsopgave Wat heb je nodig om aardewerk te schilderen? Aardewerk beschilderen - Stap voor stap uitgelegd Aardew...
Lees meer
Stenen beschilderen: Creatieve hobby voor kinderen (en volwassenen)
Stenen beschilderen: Creatieve hobby voor kinderen (en volwassenen)
Inhoudsopgave DIY: Vijf praktische tips voor het beschilderen van stenen Stenen beschilderen: Welke verf? Voor volwa...
Lees meer
Welke penselen zijn geschikt voor modelbouw?
Welke penselen zijn geschikt voor modelbouw?
Inhoudsopgave Modelbouw: Wat maakt een goed penseel? Natuurlijk haar of synthetisch - Welke penselen zijn populair b...
Lees meer
Hoe worden penselen gemaakt?
Hoe worden penselen gemaakt?
Inhoudsopgave Het penseel van de kunstenaar - Een meesterwerk van vakmanschap Het werk van een penseelmaker is verde...
Lees meer