Schilderen voor beginners: wat heb je nodig?
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €40 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €40 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁
Schilderen voor beginners: wat heb je nodig?

Schilderen voor beginners: wat heb je nodig?

In het begin geldt er een belangrijke beslissing: Wil ik schilderen met aquarelverf of olieverf, met acrylverf, gouache of temperaverf? En wat is het verschil?

Als je nog nooit een penseel in de hand hebt gehad - behalve op school – kun je beter niet met olieverf beginnen. De verven zijn relatief duur en ongezond. Samen met de oplosmiddelen die nodig zijn om ermee te werken, stinken ze zo erg dat olieverf over het algemeen alleen mag worden gebruikt in zeer goed geventileerde grote ruimten of buiten.

Alle andere hierboven genoemde verven kunnen met water worden verdund. Tempera en gouache kleuren kunnen dekkend worden aangebracht, bij aquarel schemert de schildergrond er altijd doorheen. In aquarelverf moeten witte gedeelten worden weggelaten. Dit is een vrij ingewikkelde zaak, vooral voor beginners.

Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.

Tip: een voorbeeld van het schilderen met acrylverf is schilderen op nummer.

hoe schilderen

De mogelijkheden die acrylverf biedt, zijn bijna onbeperkt.

Hoewel wij zo'n beetje alles bezit wat een kunstenaar zich kan wensen, van een kleine aquarelverfdoos tot een olieverfset, werken wij nog steeds het liefst met acrylverf. De korte droogtijden zijn vaak een voordeel. Bovendien kunnen oudere verflagen niet door water worden verwijderd en kunnen ze dus steeds opnieuw worden overschilderd.

Goedkoop vs. kunstenaarskwaliteit

Je kunt acrylverf grof schilderen of er gedetailleerde afbeeldingen mee tevoorschijn toveren. Alles is mogelijk. In de praktijk is het belangrijk, zelfs als beginner, om bij de keuze van kleuren te letten op een optimale kwaliteit. Acrylverf is verkrijgbaar in goedkope studiekwaliteit en in kunstenaarskwaliteit. De duurdere kunstschilderacrylverven hebben een hoog pigmentgehalte en worden gekenmerkt door briljantere kleuren en een uitstekende dekkracht. Wie op dit punt bezuinigt, zal waarschijnlijk balen. Bovendien zult je met goedkope acrylverf aanzienlijk meer verf gebruiken.

Het kiezen van de juiste penselen

Als je eenmaal het onderwerp verf voor uzelf hebt opgehelderd, heb je nog een paar goede penselen nodig. Veel penselen zijn gemaakt van dierlijk haar. Van koeienoorhaar tot varkenshaar tot eekhoornstaart.

Tip: Bij het schilderen op nummer wordt uitsluitend gebruik gemaakt van synthetisch haar.

Daarbij worden niet terloops drie haren van de dieren verwijderd. Het materiaal voor de penselen is afkomstig van pelsdierfokkerijen of slachthuizen, ook al is het "slechts" als restmateriaal of slachtbijproduct.

De productie van synthetische vezels heeft de laatste jaren echter een enorme vooruitgang geboekt (gelukkig maar). Om te beginnen zijn vijf tot tien platte en ronde borstels in verschillende maten voldoende.

Om lang van jouw penselen te kunnen genieten, moet je ze goed verzorgen! Na het schilderen moeten alle penselen worden schoongemaakt en weer in vorm worden gebracht. Ze moeten hangend drogen en NOOIT met de haren naar beneden in de pot staan.

Schilderen wat nodig

Het optimale schilderoppervlak

Als je weet wat je wilt schilderen, is de enige vraag nog hoe je wilt schilderen. Schilderkarton, schildersdoeken en houten planken zijn allemaal verkrijgbaar.

Andere accessoires voor het schilderen

Behalve verf, penselen en een geschikte ondergrond heb je eigenlijk alleen een glas water en een doek nodig om de penselen uit te wassen en te drogen, en ook een oud bord, een oude snijplank of een mengpalet om de kleuren te mengen.

Zorg ervoor dat je oude kleren of een kiel draagt als je schildert. Acrylverf kan niet van textiel worden verwijderd als het eenmaal is opgedroogd.

Als je van schilderen houdt, kunt je een ezel kopen. Voor kleinere werken is een kleine tafelezel voldoende, voor grote doeken is bijvoorbeeld een academie-ezel geschikt.


Keuze van de Redactie

Hobby's in je CV - hoe scoor je punten bij je potentiële werkgever
Hobby's in je CV - hoe scoor je punten bij je potentiële werkgever
Inhoudsopgave Belangrijke aanvullende informatie: Wat hobby's onthullen over je persoonlijkheid Karaktereigenschappe...
Lees meer
Schilderen met acrylverf
Schilderen met acrylverf
Inhoudsopgave Geschiedenis van acryl schilderen Acryl als middel voor artistieke kunst Acryl schilderen - Techniek, ...
Lees meer
Hoe diamond painting inlijsten
Hoe diamond painting inlijsten
Inhoudsopgave Diamond painting inlijsten: De voorbereiding Tip 1: Diamantschilderij in een fotolijst Tip 2: Diamant ...
Lees meer
Penselen voor het schilderen met acrylverf
Penselen voor het schilderen met acrylverf
Inhoudsopgave Test 2021: De allerbeste penselen voor het schilderen met acrylverf Beantwoord eerst deze vraag: ''Wat...
Lees meer
Waarom sneed van Gogh zijn oor af?
Waarom sneed van Gogh zijn oor af?
Inhoudsopgave Theo maakte van Goghs leven als kunstenaar mogelijk Waarom verminkte Vincent van Gogh zichzelf? Kuns...
Lees meer
Wat voor soort verf wordt er gebruikt bij schilderen op nummer?
Wat voor soort verf wordt er gebruikt bij schilderen op nummer?
Inhoudsopgave Acrylverf, olieverf of tóch aquarelverf? Is acrylverf veilig te gebruiken en geschikt voor kinderen? ...
Lees meer