Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

10 Tip: Schilderen op nummer: hoe werkt dat?

Schilderen op nummer: hoe werkt dat?

Ga je schilderen op nummer? Wat leuk! Wij leggen je graag uit hoe dat werkt, bijvoorbeeld als je daar nog geen ervaring mee hebt. Het is gelukkig niet moeilijk, vooral niet als je onze aanwijzingen stap voor stap volgt.

Het schilderen op nummer doe je aan de hand van de volgende stappen:

  1. Voor voorbereiden
  2. Schilderen op nummer
  3. Netjes laten drogen
  4. Even pauzeren
  5. Afsluiten en ophangen

Deze tips zijn zowel van toepassing op het schilderen op nummer eigen foto en alle andere verf op nummer in ons assortiment!

1. Goed voorbereiden

Een goede voorbereiding is goud waard, want een goed begin is natuurlijk het halve werk. Dat is voor schilderen op nummer niet anders, als je wilt weten hoe het werkt. Met een goede voorbereiding maak je het een stuk makkelijker om straks goed aan de slag te gaan.

Zorg bijvoorbeeld voor een ruimte met voldoende licht. Stap een meter weg van het doek, en zorg ervoor dat je de lijnen nog steeds goed kunt zien. Op die manier weet je zeker dat dit van dichterbij in ieder geval zo is, zodat je geen lijnen zal missen.

Dek vervolgens de plek waar je wilt gaan schilderen af met (kranten)papier of plastic(folie). Daarmee bescherm je de vloer en bijvoorbeeld andere meubels tegen spatten, wat natuurlijk zonde zou zijn.

Zorg daarnaast voor een paar benodigdheden:

  • Bekertje water en keukenpapier om de kwasten te reinigen
  • Foto van het canvas: een handig voorbeeld dat je altijd bij de hand hebt

En zitten er vouwen in het canvas waarop je wilt gaan schilderen? Pak er een strijkijzer bij en strijk even over de achterkant. Zo is het canvas snel weer glad, zodat je daar mooi op kunt gaan schilderen.

2. Schilderen op nummer: zo doe je het

Na de voorbereiding is het tijd voor het echte werk, namelijk het schilderen op nummer. Dankzij je goede voorbereiding kun je daar makkelijk mee van start. Begin met de donkere kleuren, om daarna de lichte te gaan doen. De donkere kleuren zorgen voor scherpe contouren, waarmee je alvast een beeld krijgt van hoe het schilderij er straks uit komt te zien. Bovendien kan dat je helpen met ook de rest van het schilderen, waardoor je daar meteen wat voordeel van hebt.

Maak bij voorkeur eerst één kleur helemaal af, om daarna door te gaan met de andere kleuren op het schilderij. Laat de kleur ook goed drogen, om daarna pas door te gaan met de volgende. Je voorkomt op die manier dat de kleuren met elkaar gaan mengen, als dat niet de bedoeling is.

Tip: maak alleen het potje verf open waar je op dat moment mee schildert. Je zal merken dat dit de beste manier is hoe het werkt, omdat je voorkomt dat de andere kleuren al kunnen uitdrogen terwijl je er geen gebruik van maakt.

Het is daarnaast verstandig om het schilderen op nummer te doen van boven naar beneden. Begin bovenin, om te voorkomen dat je de verf uitstrijkt als je er met je arm overheen gaat. En gebruik ook liever niet te veel verf, omdat dit het risico op vlekken groter maakt en er slordig uit kan gaan zien. Voeg liever wat extra verf toe door nog een keer te dopen, dan er meteen te veel van te gebruiken.

Tip: uiteraard gebruik je een kleine(re) kwast voor de kleinere vakjes. Zo kun je nauwkeuriger werken, voor een mooier resultaat.

3. Drogen: voor een mooi resultaat

Nu je door hebt hoe het werkt als je gaat schilderen op nummer is het belangrijk om ook na te denken over het drogen. Je schildert met acrylverf, dus op waterbasis. Dat betekent dat de verf snel zal drogen.

Iedere keer dat je een kleur hebt gebruikt om mee te schilderen is het belangrijk om de verf goed te laten drogen. Dat duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe dik je het aanbrengt. Ga pas verder met de volgende kleur als de vorige helemaal droog is, waarmee je voorkomt dat je de kleuren per ongeluk met elkaar mengt.

4. Pauzeren tijdens het schilderen

Wil je even pauzeren tijdens het schilderen op nummer en ben je benieuwd hoe dat werkt? Misschien wil je even stoppen of wil je wisselen naar een andere kleur. Maak de kwasten schoon met water en dep ze droog met keukenpapier. De verf droogt snel op, dus als je dat niet doet als ze nog nat zijn kan het een lastig klusje worden.

Wil je stoppen met verven en heb je nog halfvolle potjes staan? Het is belangrijk om de randen van de potjes eerst schoon te maken, voordat je ze dichtdraait om er later mee verder te gaan. Zo voorkom je dat de opdrogende randen de deksels dichtplakken.

5. Afmaken en ophangen

Ben je klaar met jouw schilderij en ben je benieuwd hoe het werkt om je project af te maken? Na het schilderen op nummer kunnen er natuurlijk wat kreukels in het doek zijn gekomen. Dat is gelukkig niet erg, omdat je het makkelijk kunt oplossen. Het is belangrijk om de verf eerst weer goed te laten drogen. Daarna kun je het doek aan de achterkant voorzichtig strijken, waarmee je ervoor zorgt dat je de kreukels er weer uitkrijgt. Gebruik daarbij niet te veel vocht, om te voorkomen dat de verf door zal lopen.

Nu je weet hoe het schilderen op nummer werkt kun je zelf zorgen voor een prachtig schilderij. Uiteraard kun je dat aan de muur ophangen, bijvoorbeeld als je er vanuit de woonkamer of de slaapkamer graag naar wilt kijken. Span het doek op canvas of gebruik een lijst, waarmee je zorgt voor de vakkundige afwerking die past bij een geslaagd schilderij. En hang het op een mooie plek op, zodat je er bijvoorbeeld iedere dag van kunt genieten.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen