Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Schilderen met scheerschuim - Instructies om mooie kunstwerken te maken

Schilderen met scheerschuim

Er worden steeds nieuwe manieren ontdekt om te knutselen of creatief bezig te zijn, en vaak zijn er niet eens speciale materialen voor nodig, maar gebruik je eenvoudige dingen uit het dagelijks leven. Zoek je interessante ideeën voor je kinderen om op een regenachtige dag uit te proberen om ze bezig te houden, dan is die van ons vandaag misschien iets voor jou. Je hoeft alleen maar wat scheerschuim uit vaders badkamerkastje te stelen en wat verf te pakken en je bent klaar om te beginnen. Met deze twee basismaterialen kun je prachtige scheerschuim afbeeldingen maken. En omdat je veel met je vingers kunt werken, is het erg leuk voor de kleintjes. Klinkt interessant en veelbelovend, vind je niet? Wacht dan niet langer, maar begin meteen plaatjes te schilderen met scheerschuim. Of ben je een opvoeder op zoek naar ideeën om je kleuters bezig te houden? Dan kun je in de kleuterschool ook schilderen met scheerschuim!

Hoe kun je schilderen met scheerschuim?

In principe zijn er twee verschillende manieren waarop je met scheerschuim kunt schilderen, die we in dit artikel ook aan je willen voorstellen. Je beslist zelf welke van de twee technieken je wilt uitproberen. Natuurlijk kun je ook beide een keer proberen. Bij de eerste techniek schilder je letterlijk, waarbij je zowel je handen en vingers als het klassieke penseel gebruikt. De tweede techniek geeft een mooi samenhangend effect, dat dan op papier of op karton wordt overgebracht. Je kunt hieronder meer lezen over hoe dit werkt. Met de tweede techniek kunnen interessante motieven gemaakt worden met behulp van sjablonen. Dit is ingewikkelder en uitgebreider dan de andere twee ideeën, en daarom is het meer geschikt voor volwassenen of oudere kinderen.

Schilder canvas foto's met scheerschuim

De eerste manier om met scheerschuim te schilderen is door het als verf te gebruiken. Hiervoor maak je dus zelf de verf, waarmee je vervolgens gaat schilderen. Je kunt eenvoudig papier beschilderen, maar ook karton of een echt schildersdoek. Gebruik hiervoor je handen en, als je geen vingerverf gebruikt, handschoenen. Je hebt de volgende dingen nodig:

 1. Scheerschuim
 2. Vingerverf
 3. Kleurstof of acrylverf
 4. Handschoenen (als je acrylverf gebruikt)
 5. Bakje voor de verf (beker of muffinblik)
 6. Houten stokjes, rietjes of andere dingen om mee te roeren
 7. Waterdichte ondergrond (b.v. bakpapier).

Schilderen met scheerschuim

Doe scheerschuim in elke bakje, en kleur ze dan met verschillende kleuren. Hoe meer kleur je erin doet, hoe sterker de kleur zal zijn. Gebruik niet te veel schuim, zodat je nog goed kunt roeren. De kleuren kunnen dan met een penseel (of met je handen als je met scheerschuim en vingerverf schildert) gebruikt worden om mooie afbeeldingen op papier te maken. Als je deze techniek kiest om met scheerschuim te schilderen, kun je het gebruiken om je kinderen te laten zien hoe uit de drie basiskleuren verschillende tinten gemengd kunnen worden. Zo leren ze iets nieuws en hebben ze tegelijk plezier.

Patronen beschilderen met scheerschuim - Instructies en benodigde materialen

Je kunt ook patronen maken met het schuim en de kleuren. Dit is de andere techniek om met scheerschuim mooie schilderingen te maken. De materialen die je hiervoor nodig hebt zijn bijna dezelfde als voor de instructies hierboven en zijn als volgt:

 1. Scheerschuim
 2. Een bakplaat
 3. Rietjes om te roeren
 4. Glitter (optioneel)
 5. Watervaste ondergrond
 6. Papier of karton
 7. Een klein stukje karton, een liniaal of een spatel.

schilderen met scheerschuim

Om deze keer met scheerschuim te schilderen, vul je een bakplaat met het schuim. Dan kun je er verschillende kleuren over uitstrooien op een manier die je maar wilt. Kies tinten die je mooi vindt en combineer zoals je wilt. Je kunt er ook glitter aan toevoegen. Roer en meng dan alles door elkaar. Je kunt verschillende patronen maken. Experimenteer met kleuren en patronen! Als je tevreden bent met het patroon, neem je een vel papier (of karton, want dat zal niet omkrullen, zelfs niet als het vochtig is) en leg je het voorzichtig op het scheerschuim. Je kunt het ook een beetje naar beneden drukken.

Verwijder nu voorzichtig het papier of karton en laat het schuim ongeveer 3 minuten op het vel liggen, zodat het de kleuren kan opnemen. Schraap dan het overtollige schuim eraf met het kleine karton. Alleen het mooie patroon blijft over. Nu kun je weer een beetje mengen of nieuwe kleuren toevoegen en een nieuw plaatje maken.

De afgewerkte marmeren plaatjes zijn geweldig als basis voor ander handwerk. Laat de kleuren goed drogen en je kunt er verder op schilderen. Deze patronen zijn ook heel geschikt voor DIY wenskaarten. Gebruik in plaats van A4 formaat gewoon A5 karton. Of gebruik enveloppen! Je kinderen zullen zeker iets leuks bedenken om met de afgewerkte foto's te doen.

Terwijl je experimenteert met kleuren en scheerschuim, waarom schilder je dan niet een mooi plaatje in het schuim in plaats van een marmerpatroon? Dat kunnen eenvoudige bloemen en andere motieven zijn, of meer ingewikkelde landschappen. Als je dan het vel papier of karton op het schuim legt, wordt precies deze geschilderde afbeelding overgebracht, wat een leuk en interessant alternatief is voor de eerste techniek.

Motieven ontwerpen met sjablonen

Oudere kinderen en volwassenen kunnen ook mooie motieven maken tijdens het schilderen met scheerschuim in de kleuterschool. Natuurlijk kun je dit ook met jongere kinderen proberen, maar dan moet je ze wel helpen. Kies een willekeurig motief en knip het uit een vel papier om er een sjabloon van te maken. Je kunt dit doen met een hobbymesje op een geschikt oppervlak. Maak dan het scheerschuim klaar voor marmering. Leg nu het sjabloon op het schuim en een heel vel papier erop. Het schuim en de kleuren worden zo alleen in de vorm van je motief op het papier overgebracht.

Laat de kleuren even inwerken en verwijder het overtollige schuim van het papier. In de video hieronder zie je hoe je met het sjabloon werkt. Als alternatief kun je het sjabloon op het vel papier leggen en dan met een liniaal, spatel of iets dergelijks een beetje gekleurd scheerschuim oppakken en over het sjabloon strijken.

Als finishing touch kun je de kinderen ook echt in het schuim laten graven. Als het mooi weer is in de zomer, kun je zelf buiten spelen met het scheerschuim. Dan hoef je je geen zorgen te maken over je meubels. Schilderen met scheerschuim is niet alleen geschikt voor de kleuterschool. Je kunt dit idee ook gebruiken als je de verjaardag van een kind viert en een interessante activiteit zoekt voor de kleine kinderen. Vergeet echter niet de ouders van tevoren te waarschuwen, zodat ze zo nodig geschikte kleding mee kunnen sturen. De kinderen kunnen dan de afgewerkte scheerschuimplaatjes houden als souvenir om mee naar huis te nemen.

Zoals je ziet zijn de variaties om met scheerschuim te schilderen dus talrijk. Alles wat nodig is, is een beetje fantasie, waarvan de meeste kinderen er genoeg hebben, zodat er gegarandeerd prachtige meesterwerken ontstaan. Je hoeft niet eens talent voor schilderen te hebben om mooie en doeltreffende schilderijen te maken. En het mooiste is dat elk schilderij echt uniek is, want er zullen er geen twee hetzelfde zijn.

Veelgestelde vragen

De beste verf die je kunt gebruiken voor het schilderen met scheerschuim is acrylverf.
 1. Scheerschuim
 2. Vingerverf
 3. Kleurstof of acrylverf
 4. Handschoenen (als je acrylverf gebruikt)
 5. Bakje voor de verf (beker of muffinblik)
 6. Houten stokjes, rietjes of andere dingen om mee te roeren
 7. Waterdichte ondergrond (b.v. bakpapier).

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen