Schilderen met Olieverf - 5 tips uit de praktijk: Painting Expert
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €40 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁
Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €40 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁
Schilderen met olieverf - 5 tips uit de praktijk

Schilderen met olieverf - 5 tips uit de praktijk

Schilderen met olieverf is waarschijnlijk de opperste discipline van de schilderkunst. Het maakt de combinatie van verschillende schildertechnieken mogelijk en wordt gekenmerkt door een bijzondere kleurenpracht. Als je  met olieverf wilt schilderen, moet je geduld hebben, want olieverf droogt veel langzamer dan andere kunstschilderverven.

1. De juiste voorbereiding voor het schilderen met olieverf

Zoals zo vaak het geval is, is ook bij het schilderen met olieverf een goede voorbereiding van doorslaggevend belang. Voldoende ruimte, veel licht (maar geen direct zonlicht) en goede ventilatie kenmerken de perfecte plaats voor olieverfschilderijen. Het benodigde materiaal van de kunstenaar moet bij de hand zijn. Bedek het oppervlak goed en draag ongevoelige kleding.

2. Basisassortiment olieverf

Voor het begin is een klein palet olieverf voldoende, dat naar behoefte geleidelijk kan worden uitgebreid. Je kan  zelf vele andere tinten mengen uit deze basiskleuren. Aangezien wit zeer vaak wordt gebruikt om verf lichter te maken, is het raadzaam om bij de aankoop van olieverf direct een grotere tube witte kleur aan te schaffen.

Tip: Koop geen goedkope olieverf. Olieverven van hoge kwaliteit zijn niet alleen gemakkelijker om mee te werken, maar geven ook een hogere en langduriger kleurglans en helderheid.

3. Schilderen met olieverf

Het is belangrijk te weten dat olieverf een zeer dankbaar materiaal is, want opgebrachte olieverf kan door zijn lange droogtijd nog lange tijd worden gewijzigd en gecorrigeerd. Toch is het raadzaam het geplande beeld eerst als een ruwe schets te schilderen, bijvoorbeeld met houtskool. Bovendien zijn basisoverwegingen over de lichtomstandigheden in de foto even belangrijk als over bewegingen en perspectief.

4. Technieken van olieverf schilderen

Bij het schilderen met olieverf kunnen de kleuren onverdund rechtstreeks uit de tube op het doek worden aangebracht. Verdere mogelijkheden worden gecreëerd door het gebruik van verfstoffen en additieven. Door toevoeging van verfverdunners heeft de schilder meer invloed op de consistentie, de glansgraad en ook de droogtijden van de olieverven.

Bij het schilderen in lagen en het schilderen met glacis worden de olieverven in verschillende arbeidsgangen opgebracht: soms met dunne, glacerende, soms met dikkere, dekkende verflagen.

5. Na het schilderen met olieverf

Na het schilderen met olieverf is het belangrijk de penselen zorgvuldig schoon te maken, want opgedroogde olieverf ruïneert penselen. De beste manier om dit te doen is kwastenreiniger te gebruiken, het gereinigde schildersgereedschap vervolgens goed uit te spoelen onder warm water en het aan de lucht te laten drogen.

Olieverfschilderijen zijn zelden na één schildersessie af. Daarom is het raadzaam om gemengde verven af te dekken met plastic folie of ze in kleine potjes te bewaren voor de volgende werksessie. Het is bijna onmogelijk om dezelfde kleur twee keer te mengen.

Het kan enkele maanden duren voordat een met olieverf geschilderd schilderij volledig droog is. Pas na volledige droging kan het olieverfschilderij worden afgedekt met een slotvernis, bijvoorbeeld in de vorm van een spuitbus, om het schilderij te beschermen tegen vuil en andere schadelijke invloeden.


Keuze van de Redactie

Hobby's in je CV - hoe scoor je punten bij je potentiële werkgever
Hobby's in je CV - hoe scoor je punten bij je potentiële werkgever
Inhoudsopgave Belangrijke aanvullende informatie: Wat hobby's onthullen over je persoonlijkheid Karaktereigenschappe...
Lees meer
Schilderen met acrylverf
Schilderen met acrylverf
Inhoudsopgave Geschiedenis van acryl schilderen Acryl als middel voor artistieke kunst Acryl schilderen - Techniek, ...
Lees meer
Hoe diamond painting inlijsten
Hoe diamond painting inlijsten
Inhoudsopgave Diamond painting inlijsten: De voorbereiding Tip 1: Diamantschilderij in een fotolijst Tip 2: Diamant ...
Lees meer
Penselen voor het schilderen met acrylverf
Penselen voor het schilderen met acrylverf
Inhoudsopgave Test 2021: De allerbeste penselen voor het schilderen met acrylverf Beantwoord eerst deze vraag: ''Wat...
Lees meer
Waarom sneed van Gogh zijn oor af?
Waarom sneed van Gogh zijn oor af?
Inhoudsopgave Theo maakte van Goghs leven als kunstenaar mogelijk Waarom verminkte Vincent van Gogh zichzelf? Kuns...
Lees meer
Wat voor soort verf wordt er gebruikt bij schilderen op nummer?
Wat voor soort verf wordt er gebruikt bij schilderen op nummer?
Inhoudsopgave Acrylverf, olieverf of tóch aquarelverf? Is acrylverf veilig te gebruiken en geschikt voor kinderen? ...
Lees meer