Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

7 Tips: Mijn kind verveel zich, wat moet ik doen?

Mijn kind verveel zich

Het is weekend, je kunt uitslapen en genieten van het nietsdoen. Je ligt nog in bed, je hebt je net een tweede of derde keer omgedraaid. Plotseling klinkt er een luide kreet, "Papa/mama, ik verveel me zooooo!"

Nu kun je twee dingen doen: het helemaal negeren of uit bed springen en je kind vermaken, zodat de verveling van het kind snel verholpen is. Lees snel verder om te achterhalen wat je moet doen als jouw kind zich verveelt.

Kinderen die zich vervelen: de signalen

Niets doen kan enorm leuk zijn. Gewoon wat rondhangen en niets doen. Of doe op z'n minst iets leuks. De kinderkamer ligt vol met speelgoed. De kat vindt het altijd heerlijk om geknuffeld te worden. En bovendien kan je zoon of dochter, als het nodig is, naar het kinderprogramma kijken of een tekening maken voor oma en opa. 

Maar plotseling geniet je kind van niets van dat alles. Waar hij of zij gewoonlijk van houdt en nooit genoeg van kan krijgen, is nu saai geworden. In deze situatie moet jij de prijs betalen en heb je te maken met een ontevreden kind.

Elke minuut komt je kind naar je toe en vertelt je dat de dag stom is, het speelgoed stom is, de kat stom is en dat ze op het punt staan te sterven van verveling. Je hebt het gevoel dat je in de knel zit. Je wilt het leven van je kind redden. Maar dat zou je niet moeten doen en hoeft ook niet.

Tip: Een hele leuke hobby om te doen voor kinderen is schilderen op nummer voor kinderen. Hierbij schilder je de vakjes met de bijgeleverde verf. Schilderen op nummer is ook nog eens goed voor de leerontwikkeling van het kind.

Mijn kind verveel zich

Wat kun je doen tegen de verveling van jouw kind?

Het antwoord op deze vraag is kort: niets. Dit advies wordt ook gegeven door de bureaus voor jeugdzorg. Verveling hoort bij het dagelijks leven en is - in tegenstelling tot chronische verveling bij volwassenen - helemaal niet erg.

Verveling bij kinderen is een teken dat ze al deze dingen in overvloed om zich heen hebben, maar ze geven hen (op dit moment) geen emotionele bevrediging. De kat is er altijd, je kind kent het speelgoed door en door, en in de afgelopen dagen heeft hij al minstens 300 tekeningen gemaakt voor oma en opa, en dat voor de TV zitten is sinds kort saai geworden.

Je kind heeft behoefte aan nieuwe activiteiten

Al de dingen die voortdurend voor je kind beschikbaar zijn om ze bezig te houden, leveren ze op dit moment niets op. Het meisje/de jongen wil iets nieuws ervaren en doen.

Ze willen hun actieradius uitbreiden en zich bezighouden met iets dat hun aantrekkingskracht nog niet verloren heeft. Kinderen hebben afwisseling nodig om hun ontdekkingsdrang te bevredigen en om hun hersenen nieuwe input te geven. Dingen die het toch al vaak doet kunnen dit voordeel niet vervullen.

Baby's en peuters kennen geen verveling

Jonge kinderen kunnen zich niet vervelen. Baby's kunnen enthousiast raken van de eenvoudigste dingen en ze kunnen zich heel lang bezighouden met eenvoudige voorwerpen. Of het nu een bolletje papier is, een lapje stof of hun eigen vingertjes. Zodra baby's kunnen lopen worden, is er zoveel te ontdekken.

Het handvat van de lade op de kast, de planken van het tapijt, de steelpan waarin het "kookt" restjes papier of het behang dat met de kleine ontdekkersvingers in kleine snippertjes van de muur gepeld kan worden. Al deze activiteiten helpen kinderen om de wereld met hun ogen (en vingers) te verkennen. Dit maakt ze intelligent en stimuleert de creativiteit. Hoe meer de kleintjes ontdekken, leren en uitproberen, hoe vaker ze zich gaan vervelen.

Wat gebeurt er als kinderen zich vervelen?

Als jongens en meisjes op dit moment niets zinnigs kunnen bedenken om te doen, ervaren ze een gevoel van ontevredenheid. Ze zeuren, klagen en kunnen heel vervelend zijn voor vaders en moeders. Het is heel handig voor kinderen als vader en moeder er nu alles aan doen om iets aan de verveling te doen en het kind te vermaken.

Hoewel dit succesvol kan zijn, wordt het steeds moeilijker om een verveeld kind op een zinvolle manier bezig te houden, zodat het zich niet langer verveelt. Als ouders zich steeds door hun kind onder druk laten zetten om hem te vertellen wat hij in zijn vrije tijd moet doen, ontnemen ze hem de gelegenheid om naar zichzelf te luisteren over waar hij zich mee bezig kan houden. Je kind vergeet hoe het met zijn innerlijke ontevredenheid moet omgaan en hoe het er iets aan kan doen.

Bovendien vinden verveelde kinderen alles wat hen wordt voorgehouden toch maar stom.

Als je je verveelde kind aan zijn lot overlaat, zal het eerst erg geïrriteerd zijn omdat het niet weet wat het met zichzelf en zijn vrije tijd moet doen. Hij zal waarschijnlijk van alles uitproberen en al na een paar minuten is hij onrustig en gaat hij over op een andere activiteit.

Maar op een gegeven moment zal het gebeuren: je kind zal iets leuks vinden om te doen. Verveling drijft hen ertoe op zoek te gaan naar iets dat hen bezig houdt. Het is waarschijnlijk iets wat hij al lang niet meer gedaan heeft of nog nooit gedaan heeft. Het is iets doen waarbij het opnieuw uitgedaagd en aangemoedigd wordt. Dit helpt kinderen zich te realiseren wat ze echt willen - en zo ontwikkelen zich ook hobby's of diepe interesses, die belangrijk kunnen zijn, bijvoorbeeld voor latere beroepskeuze.

Tip: Lees ons blogartikel waarbij verschillende hobby's voor kinderen uitlichten.

Mijn kind verveel zich

Is een gebrek aan verveling schadelijk voor de gezondheid van mijn kind?

Omgekeerd kan je ook aannemen dat kinderen die zich nooit mogen vervelen omdat de ouders altijd onmiddellijk voor vermaak zorgen, last krijgen van effecten omdat ze niet meer tegen verveling kunnen.

Als ze er niet om geven vermaakt te worden, lijden ze aan late effecten omdat ze de verveling niet meer kunnen verdragen.

Kinderen van ouders zijn consumenten geworden. Het gevolg is dat veel kinderen zich gaan vervelen zodra de externe stimulatie ontbreekt. Ze voelen zich verveeld zonder computerspelletjes, dvd's en televisie. Kinderdagverblijven en scholen steunen ook op stimulering van buitenaf. Als kinderen er de hele dag aan blootgesteld worden, krijgen ze er een overdosis van".

Conclusie: Wat te doen als mijn kind zich verveelt?

Je hebt nu gelezen dat je niets aan de verveling van je kind moet doen en het tijdens zulke fasen aan zijn lot moet overlaten. Maar deze aanbeveling geldt eigenlijk alleen voor verveling. Als je kind aandacht nodig heeft, moet je natuurlijk voor je kind zorgen!

De meeste ouders werken de hele week en hebben dus weinig tijd voor hun kind. Helaas krijgen kinderen vaak niet genoeg tijd, zodat ze echt behoefte hebben naar gezamenlijke activiteiten met hun ouders. Dan is het duidelijk: kom uit bed en doe samen iets dat de behoefte van je kind bevredigt en voor jullie beiden leuk is.

Veelgestelde vragen

Wat is een leuke activiteit voor kinderen die zich vervelen?

Uit onderzoek is gebleken dat een van de leukste activiteiten is schilderen op nummer voor een kind. Met schilderen op nummer verf je de genummerde vakjes met de bijgeleverde verf.

Is verveling schadelijk voor mijnd kind?

Gelukkig is kortdurige verveling niet schadelijk voor jouw kind. Als jouw kind zich altijd verveelt dan is het wel van belang om op korte termijn een leuke bezigheid te verzinnen, zoals schilderen op nummer. Hier zijn jouw kinderen een paar weken zoet mee!

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen