Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Hoe hang je een schilderij op aan de muur?

Hoe hang je een schilderij op aan de muur?

Kunstliefhebbers zijn het over één ding eens: kunst hoort thuis op je eigen muur. Het maakt niet uit wat voor soort kunst het is. Het kan een eenvoudige foto op een spieraam zijn, een kunstdruk, een tekening van je kinderen, een schilderen op nummer canvas of een werk van een bekende kunstenaar.

Met je eigen kunstwerken en schilderijen kun je je huis een blijvende vormgeving en een persoonlijk tintje geven. De juiste plaats voor een schilderij vinden is een echte uitdaging, want het schilderij moet overeenstemmen met je eigen stijl en ook passen bij je inrichting. Schilderijen moeten op de juiste hoogte gehangen worden en de juiste afstand tot andere schilderijen hebben.

Slim geplaatste olieverfschilderijen geven je huis een huiselijk gevoel. Een schilderij aan de muur hangen kan de doe-het-zelver voor een aantal uitdagingen stellen. Je olieverfschilderij moet immers niet alleen op de juiste hoogte hangen, maar ook recht. Hang je schilderijen op de juiste manier aan de muur? We leggen het je uit in onze gids.

Wil je je olieverfschilderij passend aan de muur presenteren? Met een ophangsysteem kun je je olieverfschilderijen goed ophangen!

De juiste schilderijen voor je muur kiezen

Voor je met het montage begint, moet je er op letten dat je het juiste design van het schilderij kiest. Wil je een canvas ophangen die ieders aandacht trekt? Of wil je de scène voor verschillende schilderijen zetten en ze combineren?

De keuze van het juiste motief hangt altijd af van jouw persoonlijke smaak. Het internet verandert het zoeken naar plaatjes, want vraag en aanbod nemen voortdurend toe. Als je een persoonlijk kunstwerk zoekt, vind je tegenwoordig wat je zoekt in fotogalerijen van kunstenaars of fotokunstenaarsgroepen. Bij het kiezen van het juiste motief moet je echter altijd op je intuïtie vertrouwen.

Rangschik schilderijen op de juiste manier: Welke manier van ophangen is het beste?

Heb je veel verschillende motieven en formaten die je zou willen ophangen? Maar je weet niet zeker welke plek aan de muur je verzameling foto's het beste tot zijn recht laat komen? Bij de keuze van de ideale rangschikking moet je ook rekening houden met de plaats waar ze opgehangen zal worden. De grootte van de kamer heeft een doorslaggevende invloed op het soort ophanging. In een grote open ruimte in de woonkamer werken schilderijen ophangen in een raster beter.

Om ervoor te zorgen dat een groot aantal schilderijen er op hun best uitzien, moet je een paar regels volgen bij het inrichten van je muren. Voordat je je schilderijen aan de muur hangt, kun je het beste je mogelijke hangopstellingen op de vloer uitspreiden of de opstelling van tevoren op papier schetsen. Zo kun je ook van tevoren de referentielijnen bepalen waarlangs je je schilderijen wilt rangschikken en de afstand die je kiest.

Om je kunstwerk zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, moet je het altijd op ooghoogte hangen. De ophanghoogte is gebaseerd op het midden van het schilderij. Je schilderijen moeten daarom op ooghoogte hangen als ze 160 centimeter boven de vloer tot het midden van het schilderij aan de muur hangen. Als je schilderijen een derde boven ooghoogte zijn en twee derde eronder, heb je altijd de perfecte verhouding. Je moet echter wel rekening houden met het referentiepunt van waaruit je je foto's bekijkt. Als je op een bank of een ander meubelstuk zit, kan de ooghoogte iets lager zijn. In principe moeten je foto's altijd een concrete referentielijn volgen. Dit kunnen bijvoorbeeld bestaande lijnen in de kamer zijn, zoals deurkozijnen of de rand van een raam.

Om te zorgen dat je foto's harmonie uitstralen in combinatie met je meubels, moeten de verhoudingen kloppen. Een grote foto staat beter boven een grotere ladekast of bank. Voor een kleurrijk geschilderde muur kun je motieven kiezen met gelijksoortige kleuren. Als je een witte muur hebt, kun je schilderijen ophangen met opvallende lijsten of passe-partout om een beter totaalbeeld te krijgen. Zo ontstaat een harmonieus kunstwerk dat bij je omgeving past.

Onze tip: Een schilderij ophangen zonder spijker

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voordat je een schilderij daadwerkelijk ophangt is: Is het mogelijk een schilderij op te hangen zonder een spijker in de muur te slaan of een gat in de muur te boren? Het ophangen van een schilderij wordt vaak gedaan om een bepaalde sfeer in de kamer te scheppen. Maar vaak kost het veel moeite om een gat in de muur te boren om het schilderij op te hangen. Maar wat te doen als het schilderij er op een andere plaats beter uitziet?

Kleine fotolijstjes of canvas foto's hebben vaak al een fotohaakje in het midden bevestigd, waaraan je je foto met behulp van een spijker aan de muur kunt hangen. Deze haken of scharnierende oogjes kunnen ook met een klevende spijker aan de muur bevestigd worden. Voor grotere fotolijstjes zijn er vaak zelfs twee voorgemonteerde foto oogjes. Ook hier kun je het frame betrekkelijk snel bevestigen met een deuvel, schroef of spijker. Gebruik een waterpas, meetlint en potlood om op de achterkant van het schilderijlijstje de precieze plekken op de muur aan te geven die voor de schilderijhaakjes bestemd zijn.

Je kunt je schilderijen ook ophangen met touw of schilderijdraad. Je kunt het fotodraad of touw eenvoudig tussen de twee haken spannen. Als je een plaatjesdraad met een plaatjeshaakje gebruikt, bevestig je een enkele draad aan het midden van het haakje aan de achterkant. Je kunt het fotolijstje dan gemakkelijk aan de spijker hangen en rangschikken.

Schilderijlijsten of galerijrails zijn een heel professionele manier om je foto's op te hangen en te rangschikken. Fotolijsten moeten eenmaal aan de muur bevestigd worden. Dit betekent dat er niet meer geboord hoeft te worden en dat je muren gespaard blijven van deuvels of schroeven. De galerijrail wordt direct onder het plafond gemonteerd. Om er zeker van te zijn dat je werken later recht hangen, moet je de rail met een waterpas uitlijnen en aan de muur hangen.

Er zijn nu veel vernieuwende alternatieven om een schilderij aan de muur te bevestigen zonder spijker. Zo kun je lelijke gaten in je muur vermijden en op elk moment van de dag lichte schilderijen met een paar kilo gewicht aan je muur bevestigen zonder naar een hamer of boor te hoeven grijpen. Tegenwoordig worden schilderijen zonder spijkers op de muur geplakt.

Schilderijen ophangen zonder lijst - ideeën voor het ophangen aan een muur

Niet ingelijste schilderijen zoals kunstwerken op spieraam of schilderijen op panelen kunnen gemakkelijk zonder lijst aan de muur gehangen worden. Om te voorkomen dat je ze beschadigt bij het ophangen of neerhalen, kun je beter geen spijkers gebruiken. De snelste manier om je schilderijen zonder spijkers op te hangen is met plakband. Hiervoor is speciaal tape ontwikkeld, dat je van de muur kunt verwijderen zonder resten achter te laten.

Met deze tape kun je gemakkelijk kleine afbeeldingen zonder lijst, zoals foto's en kaarten, aan de muur bevestigen en ze zonder veel moeite herschikken zoals je wilt. Iets origineler is het om je foto's en ansichtkaarten vast te maken met behulp van een snoer of lichtjes. De foto's kunnen gemakkelijk opgehangen worden met kleine houten wasknijpers of grote metalen papierklemmen.

Behalve op klassieke lijsten kun je je foto's ook tentoonstellen op schilderijrails. Als je vaak je foto's opnieuw wilt inrichten of rangschikken, doe je er goed aan een schilderijrail te gebruiken. De houten strip wordt aanvankelijk maar één keer op de muur bevestigd en kan dan steeds weer van nieuwe foto's worden voorzien. Je kunt de foto's eenvoudig op de strip leggen en ze iets naar achteren tegen de muur laten leunen.

Met alle tips die we je nu gegeven hebben, is er één ding dat je niet mag vergeten: Je kunstwerken moeten hangen op een manier die je mooi vindt. En je mag ook ongewone schilderijophangingen uitproberen, ook al voldoen ze niet aan de gebruikelijke regels.

Veelgestelde vragen

Het wordt aanbevolen de schilderijen op te hangen met het midden van het schilderij op ooghoogte. Idealiter worden ze ook een derde boven ooghoogte opgehangen. Op die manier komen schilderijen met veel details volledig tot hun recht. Sommige galeriehouders hangen de werken ook altijd op dezelfde afstand van 1,5 m van de vloer tot het midden van het schilderij.

Om de schilderijen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, moeten ze altijd op ooghoogte worden opgehangen. Je kunt een hoogte van 1,60 m boven de vloer tot het midden van de foto als referentielijn gebruiken. Bedenk of je je foto's zittend wilt bekijken - bijvoorbeeld vanaf de bank - of staand, of in het voorbijgaan.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen