Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Gestrest en uitgeput? Bekijk onze 7 Leuke hobby's en ontspan

Gestrest en uitgeput? Bekijk onze 7 Leuke hobby's en ontspan

Werk, gezin, verplichtingen, vrijwilligerswerk en afspraken - moderne mensen draaien in een zelfgecreëerd hamsterwiel. Te veel voor sommigen! Als je geen tijd voor jezelf hebt, kun je op een gegeven moment instorten.

Iedereen kan in zijn dagelijks leven meer ruimte voor zichzelf vinden en die gebruiken voor ontspanning en zijn eigen ontwikkeling.

Een echte burn-out kan niet genezen worden door een hobby of een ontspanningsmethode alleen; de professionele hulp van een therapeut is nodig. Maar als je op tijd herkent dat je stressniveau de verkeerde kant op gaat, kun je hobby’s gaat uitoefenen. Met een ontspannende, meditatieve hobby kun je de overbelasting tegengaan en zo een waardevol evenwicht scheppen in het stressvolle dagelijkse leven.

Zoek tijd en maak ruimte voor jezelf

Soms loopt de tijd gewoon weg. Een snelle hap brood en een slok koffie staand, haastig naar het werk, twee uur overwerken daar, dan file, boodschappen doen of de kinderen ophalen. Afgezien van koken en een paar huishoudelijke klusjes is er geen enkele vrije minuut voor je ogen dichtvallen en de volgende dag al gauw begint. Vooral wie veel werkt, voor kinderen moet zorgen en ook nog andere verplichtingen op zich neemt, zoals vrijwilligerswerk of de zorg voor familieleden, vindt het moeilijk om een paar vrije minuten op een dag te vinden.

Maar juist deze tijd voor onszelf hebben we nodig om op lange termijn gezond te blijven en over een paar jaar nog steeds betrouwbaar onze taken te kunnen vervullen. Dit vraagt om goed tijdbeheer en tijddieven moeten ontmaskerd en zoveel mogelijk uit ons leven verbannen worden. Deze tijdvretende bezigheden stelen onze tijd zonder dat we het merken; bovendien hebben ze meestal nauwelijks nut voor ons.

Deze dingen stelen elke dag kostbare minuten van ons:

 1. Twitter, Instagram en Facebook zijn als pagina’s in het leven van onze vrienden of geven een blik in de glamoureuze wereld van de sterren. Maar het scrollen door tijdlijnen brandt je kostbare vrije tijd op. Beperk het tot een paar minuten per dag om de belangrijkste dingen in te halen. Gebruik de resterende minuten voor je eigen leven in plaats van naar het leven van anderen te kijken.
 2. Spellen op de smartphone of tablet die verslavend zijn en je steeds weer aan een nieuwe ronde doen beginnen. Bijzonder gevaarlijke tijdvreters zijn die spellen waarvoor je vrienden moet uitnodigen en een paar uur moet wachten om verder te kunnen spelen. Verwijder alle apps die zo'n betovering over je uitspreken.
 3. Avondlijke TV programma's en lange programma's met reclameblokken tellen op tot veel reclamezendtijd, hele uren die je eerder in bed had kunnen liggen. Gebruik de onderbrekingen voor huishoudelijk werk en nuttige dingen, kijk naar de programma's op aanvraag of sla de TV avond over.
 4. Files en het zoeken naar een parkeerplaats behoren tot het verleden: je kunt je tijd verstandiger gebruiken in het openbaar vervoer en bijpraten over de gebeurtenissen van de dag, jezelf bijscholen of een boek lezen langs de kant.

Waarschijnlijk vindt iedereen in het dagelijks leven kleine tijdrovende dingen die onze aandacht trekken maar ons nergens brengen. Ze leiden ons alleen maar even af in plaats van echt evenwicht te scheppen. Als je deze verspilde tijd vindt en verstandig gebruikt, maak je ruimte voor ontspannende, bevredigende hobby's en bezigheden die je lichaam en geest helpen beter bestand te zijn tegen het stressvolle leven van alledag. Deze hobby's kunnen dingen zijn die je altijd al hebt willen leren, die je in anderen bewondert of waar je gewoon plezier in hebt. Wij hebben een paar voorbeelden opgesomd, maar laat je fantasie de vrije loop: doe waar je zin in hebt.

1. Bevordert de concentratie en is echt meditatief: handwerken

Handwerken zoals naaien, breien en schilderen op nummer beleven momenteel een echte opleving. Dit komt deels door het ontspannende effect dat deze hobby's hebben, vooral op mensen die graag productief bezig zijn. Voor handwerken moeten steken, naden en de bediening van de naaimachine, breipatronen en borduurwerk geleerd worden, wat volledige concentratie vereist. Als je de eerste hindernissen overwonnen hebt, kun je steeds ingewikkelder projecten aanpakken en leukere wensen vervullen of accessoires voor je interieur naaien. Het boeiende werk leidt je af van de problemen en zorgen van het dagelijks leven. Probeer het eens uit, voor een paar uur komen alleen ingewikkelde coupenaden, mooie patronen, ritsen, steken en stofcombinaties in beeld en de beroepsstress valt op magische wijze van je af.

2. Zuurstof, zon en zachte lichaamsbeweging: Wandelen en trektochten

Wandelingen en trektochten zijn als een korte vakantie. Frisse lucht, de zonnestralen op je gezicht en de geluiden van de natuur hebben op veel mensen een meditatief en ontspannend effect. Lichaamsbeweging in het zonlicht beloont het lichaam met een afgifte van serotonine, de gelukmaker onder de hormonen, die je in een goed humeur brengt en je doet genieten van wat je aan het doen bent. Overigens werkt dit ook als de lucht bewolkt is.

Maak een wandeling en kijk naar andere mensen met hun honden, naar de dieren in de natuur of naar een mooie zonsondergang. Wandelen door de stad is ook leuk: je ontmoet mensen uit je buurt, ontdekt nieuwe winkels en bars en leert de stad te voet kennen. In het weekend kun je echt de natuur in met een uitstapje naar de bergen, waar je diep kunt ademhalen en ontsnappen aan het leven van alledag.

Ga je niet graag alleen op pad voor je korte wandelingen? Vraag bij het plaatselijke dierenasiel of je een hond mag uitlaten en je zult een dankbare metgezel hebben. Het dier heeft ook een ontspannend en kalmerend effect op je. De wekelijkse of dagelijkse inzet zorgt er ook voor dat je je wandelingen niet hoeft over te slaan vanwege slecht weer of plotselinge tegenzin.

3. Je kunt er lang mee doen: knutselen, decoreren en binnenhuisarchitectuur

Ken je het gevoel van het herinrichten, opruimen en opnieuw inrichten van een kamer in je huis of flat? Er is zo iets fris, nieuws en bevredigends aan. Voor elk seizoen een paar kamers in huis opnieuw inrichten met foto's, voorwerpen en decoratieve voorwerpen die je zelf gemaakt, geschilderd of gekocht hebt, is dan ook een heel bevredigende hobby. Je hoeft niet elke maand te verbouwen om dit te doen, ook al zorgt een nieuwe muurkleur voor een verfrissend nieuw begin in een kamer.

Voor je hobby als binnenhuisarchitect snuffel je in het weekend op rommelmarkten of in antiekwinkels en boetiekjes in buitenlandse steden tijdens de vakantie, schilder je zelf schilderijen of maak je collages van je favoriete foto's. Het is erg leuk om de inrichting op elkaar af te stemmen, lijsten voor foto's te kiezen of op de markt op zaterdag de juiste bloemen voor de woonkamer te vinden. Bovendien kun je elke avond je werk bewonderen, herinneringen ophalen en van je vrije tijd genieten in je liefdevol ingerichte huis. Het ontspannende effect van deze activiteit blijft lang aanhouden.

4. Goed voor lichaam en ziel: Sport

Het was onvermijdelijk dat dit zou gebeuren. Mensen die niet graag sporten zullen bij deze suggestie zeker kreunen van verveling: Waarom doe je niet weer wat aan sport? Maar je hoeft niet drie uur per dag te trainen voor de volgende marathon - tenzij je dat wilt. Slechts 20 tot 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag is genoeg om je geestelijk te ontspannen, en het helpt ook je cardiovasculaire systeem gezond te houden.

Regelmatig je spieren gebruiken bevordert een goede bloedcirculatie, die spanning verlicht en helpt tegen rug- of nekpijn. Als je sport, worden je longen overspoeld met zuurstof en je lichaam met gelukshormonen die ook daarna nog doorwerken. Elke atleet kent het gevoel dat je eerst moet opstaan om te gaan sporten, je veel te uitgeput en opgebrand voelt, en dan een half uur later onder de douche springt en je opgewekt en licht voelt alsof je nooit moe geweest bent.

Pilates en joggen, bijvoorbeeld, geven ontspanning en gevoelens van geluk. Of is je stress zo hoog dat je het liever van je af werkt? Probeer vechtsporten, mishandel een bokszak of garneer je loopje met korte, snelle sprints. Niets breekt het stresshormoon adrenaline sneller af en de drang om naar lucht te happen verdringt voor een paar minuten alle andere problemen. Wie boven zichzelf uit wil stijgen om euforie te ervaren, moet leren rotsklimmen Voor wie gemeenschapszin zoekt, zijn teamsporten, roeien en trainingsgroepen geschikt.

5. Voor mensen met groene vingers: tuinieren

Lichaamsbeweging, frisse lucht, natuur en werken met je eigen handen zorgen zo voor ontspanning en een evenwicht in de dagelijkse tredmolen op het werk. Goed dat er een hobby is waar je het allemaal in één kunt hebben: Tuinieren. Graven in verse grond maakt dat je je verbonden voelt met de natuur. Het geeft voldoening om in het voorjaar zaden te zaaien, de planten te verzorgen en in ruil daarvoor in de zomer en de herfst verse kruiden, vruchten en groenten te kunnen oogsten. Het hoeft niet alleen om het verbouwen van voedsel te gaan, bloeiende en sierplanten scheppen een mooie sfeer in de tuin.

Omgeven door een weelde aan planten is het er dubbel zo leuk om te baden in de zon of een goed boek te lezen. Je hebt geen eigen tuin nodig om te tuinieren, zelfs een klein balkon biedt vele mogelijkheden. In veel steden zijn er nu gemeenschapstuinen en initiatieven voor stadstuinieren, en ook solidariteitslandbouw waaraan je kunt deelnemen. Je hoeft geen eigen land te bezitten en veel gereedschap is er al beschikbaar.

6. Als de fijnste aroma's het huis vullen: Koken en bakken

Voor sommigen is elke dag het eten op tijd op tafel krijgen pure stress, voor anderen is het de perfecte ontspanning. Soms voelt het helemaal niet zo, maar voor sommige hobbykoks markeert het bereiden van een maaltijd de grens van werkdag naar vrije tijd of van het eerste deel van de dag naar een pauze. Het ritueel van koken met al zijn bereidingen geeft het lichaam het signaal om het autonome zenuwstelsel te activeren.

Het spijsverteringsstelsel bereidt zich dan voor op het voedsel dat spoedig zal komen, stresssymptomen nemen af, de bloeddruk daalt. Wie moeite in zijn maaltijden steekt, trakteert zichzelf liefdevol, zorgt ervoor dat zijn eigen lichaam en gezinsleden waardevolle vitaminen, energie en voedingsstoffen binnenkrijgen. Bovendien is er het gevoel iets goeds voor jezelf te doen en daarna klaar te zijn voor nieuwe daden. Op een vrije middag of avond gericht boodschappen doen, ingewikkelde gerechten perfectioneren en nieuwe kookmethodes uitproberen richt de aandacht op zintuigen die zelden intensief gebruikt worden, zoals reuk en smaak. Goed brood, met liefde gekookte gerechten en zelfgemaakt gebak verbinden je met de streek en zijn producten, seizoensgebonden voedsel krijgt een nieuwe waarde. De geuren van vers gekookt en gebakken voedsel zijn beter dan welke geurkaars ook en vullen het hele huis, waardoor iedereen die er binnenkomt blij snuivend ontspant.

Al wie al goed thuis is in de plaatselijke keuken kan ook andere nationale keukens uitproberen. De vreemde specerijen, ingrediënten en nieuwe bereidingswijzen maken het bereiden van voedsel tot een ontdekkingsreis naar vreemde landen en culturen. Wat dacht je van sushi, Indiase curry of Russische pelmeni? Zelfs als tijd of geld voor reizen schaars zijn, vervoeren exotische smaken en internationale recepten de zintuigen naar verre landen.

7. Muziek

Voor wie echte ontspanning alleen vindt in zoet nietsdoen, zijn productieve hobby's en zinvolle bezigheden eerder slopend en uitputtend dan herstellend. Als je een van deze mensen bent, kun je ontspanningstechnieken misschien nuttiger vinden. Je vindt instructies in gidsen, op CD's en als MP3's op Internet. Droomreizen brengen je gedachten naar een andere plaats en helpen je om het leven van alledag een paar minuten te blokkeren, ademhalingstechnieken helpen om stress-symptomen te verminderen. Ook muziekliefhebbers vinden stukken en de vertrouwde klanken van hun favoriete componist of de ritmes van hun favoriete band even ontspannend, waardoor ze hun gedachten en dromen kunnen uitleven.

In een wereld waarin we overspoeld worden door prikkels, steeds meer werken en de ene verplichting na de andere moeten vervullen, is het moeilijk tijd voor jezelf te vinden. Maar minstens 20 tot 30 minuten per dag is iets wat iedereen voor zichzelf zou moeten nemen. Met de juiste hobby is het mogelijk om creatief te zijn, te ontspannen, nieuwe vaardigheden te leren en iets te doen voor gezondheid en welzijn.

Veelgestelde vragen

Als je geïnteresseerd bent in kunstzinnige creaties maken, is er misschien wel iets te vinden in deze lijst met knutselhobby's:
 1. Schilderen op nummer.
 2. Je eigen sieraden maken.
 3. Tuinieren en hobbymatig planten kweken.
 4. Fotografie.
 5. Knutselen met servettechnieken.
Inhoud: Hobby's in het curriculum vitae
 1. Lezen.
 2. Reizen.
 3. Naar muziek luisteren.
 4. Fietsen.
 5. Wandelen. Jogen.
 6. Gym.
 7. Voetballen. Zwemmen. Koken.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen