Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

3 Tips om fouten herstellen bij een waterverf schilderij

fouten herstellen bij een waterverf

Van waterverf schilderen wordt gezegd dat fouten maken het schilderij enorm kunnen verpesten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om fouten in waterverfschilderijen te herstellen, veranderingen aan te brengen of zelfs fouten in het schilderij te verwerken. Je kunt de verf opdeppen als het nog nat is, er verf uit trekken als het droog is, verf eraf schrapen met een scheermesje of fijn schuurpapier of uitwassen met een water.

Als dit niet helpt, kun je ook meer dekkende kleuren aan je kunstwerk toevoegen om de ongewenste verf te verwijderen.

Je hebt de volgende materialen nodig om fouten met waterverf te herstellen:

 1. Zacht papieren handdoekje
 2. Vloeipapier
 3. Wattenstaafje
 4. Penseel
 5. Spons
 6. Schilders tape
 7. Schuurpapier
 8. Schaar
 9. Aquarelpapier
 10. Gouache, pastel, kleurpotloden of verf.

Tip: Voor het schilderen op nummer waarbij gebruik gemaakt wordt van waterverf, raden wij altijd synthetische penselen aan.

Fouten in waterverf herstellen hangt af van de gebruikte kleuren

Ten eerste is het belangrijk te weten dat sommige kleuren meer kleurkracht hebben en dus bestendiger zijn dan andere waterverfkleuren. Ze bevlekken de vezel van het papier en zijn moeilijker volledig te verwijderen met traditionele middelen. In het algemeen zijn basiskleuren meer gepigmenteerd. Het hangt echter ook af van de fabrikant en de kwaliteit van de verf.

Ook absorberen sommige papiersoorten de kleur meer, wat het moeilijker maakt om de kleuren na het drogen te verwijderen. Andere papiersoorten maken het gemakkelijker om kleuren aan te brengen. Het is de moeite waard om verschillende papieren uit te proberen om een favoriet te vinden die de schilderende en corrigerende eigenschappen heeft die je nodig hebt.

 1. Verwijder overtollig water en verf

Houd altijd een papieren handdoek, spons, zachte lap en/of vloeipapier bij de hand. Waterverf is vloeibaar verf dat, afhankelijk van de techniek en de gebruikte hoeveelheid water, een plas kan creëren van waterverf. Als je iets bij de hand hebt om de druppel of plas onmiddellijk mee te deppen, verloopt het proces heel vlot. Je kunt deze methode ook gebruiken om kleurovergangen beter te beheersen.

Zorg ervoor dat je het papier dept in plaats van te schrobben. Als je de stof van het papier beschadigt, ontstaan er fijne pluisjes op het oppervlak die moeilijk te verwijderen zijn en het totale effect van de afbeelding veel meer beïnvloeden dan een lijn die niet overeenkomt met je oorspronkelijke visie.

Afvegen met een doek is ook een techniek die creatief gebruikt kan worden om vormen te maken. Een droog penseel kan op de lucht gebruikt worden om een wolkenschilderij te krijgen.

Om grote kleurvlakken weg te halen, kun je een groot papieren handdoekje gebruiken, een grote schone synthetische spons of vloeipapier. Voor kleinere verfplekken is het een goed idee om de doek te vouwen of te verfrommelen, of een hoekje van het vloeipapier te gebruiken om een kleine ongewenste druppel verf op te nemen.

Wattenstaafjes kunnen ook gebruikt worden om heel kleine druppeltjes verf te verwijderen.

Ook interessant om te lezen: Welke penselen voor het schilderen met waterverf?

fouten herstellen bij een waterverf

 1. Opgedroogde verf verwijderen

Als het schilderij al droog is, kun je beter beoordelen of sommige delen te donker zijn of dat je vergeten bent witte delen te accentueren. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om deze waterverf fouten te herstellen.

Met een vochtige spons, penseel of wattenstaafje kun je zachtjes over een plek wrijven en de verf er geleidelijk uithalen. Een wattenstaafje is heel handig omdat het aan beide uiteinden een katoenen punt heeft die droog of nat gebruikt kan worden.

Als een hoekje te hard is, kun je hem wat zachter maken door er met een vochtig wattenstaafje over te wrijven. Het verwijderen van droge verf kan de kleur zachter maken en zachte gradaties tussen kleuren creëren.

Als je een groot gebied wilt corrigeren, kun je een spuitfles gebruiken om een straal water over het schilderij te laten lopen. Gebruik de tape om de plek die je onveranderd wilt laten af te dekken en te beschermen tegen het water.

 1. Herstel waterverf fouten: Verwijder verfspetters

Kleine verfspetters of vlekken die per ongeluk op het papier komen, kun je gemakkelijk verwijderen door voorzichtig met een scheermesje over het pigment te schrapen. Doe dit echter alleen met dik aquarelpapier om de stof niet te veel te beschadigen. Dun papier kan snel scheuren.

Fijn schuurpapier kan licht over het oppervlak gewreven worden om de bovenste laag kleur te verwijderen. Zulk fijn schuurpapier kan ook gebruikt worden om papier glad te maken dat door overwerk rafelig geworden is.

fouten herstellen bij een waterverf

Veelgestelde vragen

Zacht papieren handdoekje, Vloeipapier, Wattenstaafje, Penseel, Spons, Schilders tape, Schuurpapier, Schaar, Aquarelpapier, Gouache, pastel, kleurpotloden of verf
Aquarelverf behoort tot de familie van de waterverf. Maar in tegenstelling tot de waterverf die we ons allemaal uit de schoollessen herinneren, is aquarelverf lichter en vaak minder dekkend, waardoor je meerdere lagen moet schilderen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen