Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Top 10 bekendste schilderijen in de wereld

Top 10 bekendste schilderijen in de wereld

Sommige kunstwerken zijn klein, andere heel groot. Sommige zijn enkele eeuwen oud, andere enkele tientallen jaren. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: elk schilderij fascineert met buitengewone schildertechnieken en de verhalen die ze vertellen.

We hebben tien van 's werelds beroemdste schilderijen bij elkaar gebracht om elke verhaal te vertellen.

Tip: Wil je ook een kunstwerk maken en ben je nog niet in staat om dit uit je losse pols te doen? Ga schilderen op nummer! Met ons kunst assortiment kun je verschillende Van Gogh en Vermeer schilderijen maken.

Mona Lisa door Leonardo da Vinci

Het olieverfschilderij dat da Vinci in het begin van de 16e eeuw op hout schilderde, is een van de beroemdste ter wereld. Tot op de dag van vandaag speculeren kunstkenners over wie de Mona Lisa werkelijk was. Men zegt dat het Lisa del Giocondo is. De vrouw van een zijdehandelaar uit Florence.

Sinds 1815 hangt het kunstwerk in het koninklijke Palais du Louvre in Parijs, waar het ook vandaag nog voor het publiek toegankelijk is. Daarvoor, hing het in Napoleon Bonaparte's slaapkamer.

Maar het grootste gespreksonderwerp blijft Mona Lisa's mysterieuze glimlach. In 2008 ontdekten onderzoekers dat da Vinci de "sfumato" schildertechniek gebruikte. De sfumato techniek is een schildertechniek die gebruikt wordt om de zachtst mogelijke overgangen te creëren, waardoor de lichte onscherpte en schaduw in haar gezicht ontstaan.

Mona Lisa door Leonardo da Vinci

Sterrennacht door Vincent van Gogh

De Nederlandse kunstenaar schilderde 800 schilderijen tijdens zijn leven. Een van zijn beroemdste is Sterrennacht. Je kunt het olieverfschilderij uit 1889 nu bewonderen in het Museum of Modern Art in New York City.

Wist je dat de wervelingen van de sterrenhemel op het schilderij een van de meest complexe wiskundige verschijnselen voorstellen? Turbulentie. De Russische wetenschapper Komogorov bedacht pas in de jaren '40 het wiskundige model om turbulentie weer te geven. Onderzoekers vermoeden dat van Gogh intuïtief wist hoe hij turbulentie met visuele precisie moest weergeven.

De kunstenaar zat in een psychiatrische inrichting toen hij deze en andere schilderijen maakte. Hij liet zich opnemen in deze psychiatrische afdeling nadat hij zijn linkeroor had afgesneden.

Sterrennacht door Vincent van Gogh

Tip van de redactie: Maak jouw eigen unieke kunstwerk met schilderen op nummer (Of kies een Van Gogh of Vermeer)

Wil je een onvergetelijke kunstervaring beleven? Probeer onze schilderen op nummer sets voor volwassenen en kinderen:

  1. Schilderen op nummer met jouw eigen foto: Transformeer je persoonlijke foto's in unieke schilderen op nummer canvassen. Herbeleef speciale momenten en voeg een persoonlijk tintje toe aan je interieur. Je kunt ook een foto van de Mona Lisa uploaden en schilderen!
  2. Kies uit verschillende motieven: Selecteer prachtige dieren, bloemen en betoverende landschappen die met zorg zijn uitgekozen. Ontdek de ontspannende voordelen van creatief bezig zijn.

Schilderen op nummer is een geweldige manier om stress te verminderen en je creativiteit te stimuleren. Daarnaast worden onze sets zorgvuldig samengesteld en bevatten alles wat je nodig hebt om meteen te beginnen.

Al onze schilderijen worden met liefde ingepakt en rechtstreeks naar jouw deur verzonden. Begin vandaag nog met schilderen en geniet van de vele voordelen van deze prachtige kunstvorm!

Wil je het artikel verder lezen? De tekst gaat onder de afbeelding verder. Begin nu met bestellen door op onderstaande afbeelding te klikken

Schilderen op nummer bestellen

De Schreeuw van Edvard Munch

De Schreeuw van de Noorse kunstenaar Edvard Munch is een serie expressionistische schilderijen. Ze tonen de Oslofjord - een fjord in het zuiden van Noorwegen - en een schreeuwende persoon. Blijkbaar beeldt de schilder zichzelf daar af. In de zomer van 1891 zou een bloedrode zonsondergang hem de stuipen op het lijf hebben gejaagd toen hij aan het wandelen was. Deze gebeurtenis dreef hem ertoe twee jaar te besteden aan het schetsen van versies in verschillende stijlen. Daarmee legde hij de basis voor het expressionisme.

Je kunt een van de schilderijen zien in de Nationale Galerie in Oslo. Nogmaals, omdat het in 1994 uit het museum werd gestolen. En in 2004 een andere versie van 'De Schreeuw'. Beide werden teruggevonden en naar het museum gebracht.

De Schreeuw van Edvard Munch

Het meisje met de parel van Johannes Vermeer

De Nederlander had zijn beroemdste schilderij in 1665 geschilderd. Dit jaar werd Het meisje met de parel ' Het meisje in de spotlight'. Dat komt omdat een team van wetenschappers het schilderij heeft geanalyseerd met behulp van de modernste scanners en röntgentechnieken in het Mauritshuis Museum. Het doel? Volgens de directeur van het Nederlandse museum, Emily Gordenker, wilden zij te weten komen hoe het was geschilderd en welke materialen Vermeer had gebruikt.

Wie het meisje was dat stond te portretteren, wil Peter Webbers regiedebuut uit 2004 laten zien. Namelijk, een dienstmeisje dat in Vermeer's huis werkte. Vermeer-kenner Benjamin Binstock beweert echter dat we hier te maken hebben met Vermeer's oudste dochter, Maria. Wat denk jij?

Het meisje met de parel van Johannes Vermeer

De volharding der herinnering door Salvador Dali

Hoe voelen dromen aan? De Spaanse schilder Salvador Dali laat ons één interpretatie hiervan zien in zijn wereldberoemde meesterwerk "De volharding der herinnering". Hij beschreef dit type voorstelling als handgeschilderde droomfoto's. Het olieverfschilderij heeft het Museum of Modern Art in New York City bewonderd.

Het schilderij is bevolkt met talrijke symbolen: zo zou de structuur in het midden van het schilderij een zelfbeeld van Dalí tonen. Een vlieg en de uit elkaar vallende klokken zouden de vergankelijkheid verbeelden... Ben je ook een beetje in de war bij het zien? Dit is precies de reactie die de kunstenaar wilde bereiken bij de toeschouwer en hem de hele wereld opnieuw wil laten overdenken. Hoe voelen dromen aan? Een interpretatie hiervan wordt ons getoond door de Spaanse schilder Salvador Dalí in zijn wereldberoemde meesterwerk "De volharding van het geheugen". Hij beschreef dit type voorstelling als handgeschilderde droomfoto's. Het olieverfschilderij heeft het Museum of Modern Art in New York City bewonderd.

Het schilderij is bevolkt met talrijke symbolen: zo zou de structuur in het midden van het schilderij een zelfbeeld van Dalí tonen. Een vlieg en de uit elkaar vallende klokken zouden de vergankelijkheid verbeelden... Ben je ook een beetje in de war bij het zien? Dit is precies de reactie die de kunstenaar bij de toeschouwer wilde teweegbrengen en hem de hele wereld opnieuw in overweging wilde doen nemen.

De volharding der herinnering door Salvador Dali

Het Laatste Avondmaal door Leonardo da Vinci

Je kunt het legendarische fresco van Leonardo da Vinci nu opnieuw bewonderen in de renaissancekerk Santa Maria delle Grazie in Milaan. De kunstenaar maakte de muurschildering in de voormalige eetzaal van het aangrenzende klooster van 1494 tot 1498. Het werd de afgelopen 20 jaar gerestaureerd en is nu weer open voor het publiek.

Maar wat serveerde Da Vinci eigenlijk aan de protagonisten van zijn beroemde werk? Kunsthistorici en restaurateurs denken dat het fruit en vis is - een belangrijk christelijk symbool. Eén theorie zegt dat het rivierpaling is, omdat die veel voorkwamen in de streek rond Milaan toen da Vinci het fresco schilderde.

Het Laatste Avondmaal door Leonardo da Vinci

De schepping van Adam door Michelangelo

Deze muurschildering is de oudste in onze verzameling: de Italiaanse kunstenaar Michelangelo maakte ze tussen 1508 en 1512 in de Sixtijnse Kapel in Rome. Het werd gemaakt tijdens de Italiaanse Hoog-Renaissance en is een van de beroemdste schilderijen uit die tijd en een van de beroemdste aller tijden.

Het detail in het midden van het schilderij, de twee wijsvingers die elkaar bijna raken, heeft altijd model gestaan voor parodieën en herinterpretaties.

De schepping van Adam door Michelangelo

Guernica door Pablo Picasso

Het beroemdste kunstwerk van Picasso en het modernisme is maar liefst 27 vierkante meter groot. De schilder maakte het voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937 binnen twee weken. Een paar jaar geleden, ter gelegenheid van de 80e verjaardag van "Guernica", hield het Picasso-museum in Parijs een tentoonstelling over de totstandkoming van het schilderij. Het schilderij zelf was echter niet inbegrepen. In zijn testament bepaalde Picasso dat het schilderij pas naar Spanje mocht terugkeren nadat Franco was afgezet. Het is nu te zien in Madrid en mag Spanje niet meer verlaten.

Guernica door Pablo Picasso

Dimanche d'été à la Grande Jatte door Georges Seurat

Het kostte kunstenaar Georges Seurat twee jaar om verfklodder na verfklodder te maken in zijn beroemdste en twee bij drie meter grote werk. Dit schilderij is geschilderd in de stijl van het pointillisme. Dat wil zeggen, het bestaat uit individuele, kleine stipjes van pure kleur. De ongemengde kleuren scheppen een sterkere helderheid dan de gemengde.

Georges Seurat wordt beschouwd als de uitvinder van deze stijl. En als de grondlegger van het Neo-Impressionisme. Zijn voornaamste zorg is de harmonie tussen contrasten, kleuren en lijnen. Dit geeft het neo-impressionisme een precieze techniek, maar laat het open voor interpretatie. De richting verspreidde zich snel over Europa.

Dimanche d'été à la Grande Jatte door Georges Seurat

Whistler's Mother door James McNeill Whistler

De Amerikaanse kunstenaar James McNeill Whistler bracht zijn artistieke carrière door in Londen en Parijs. Net als Seurat bezocht hij de befaamde Ecole des Beaux-Arts om zich verder te bekwamen. Zijn werken worden vooral gekenmerkt door hun helderheid en soberheid - zeer sterk in de geest van de Realistische esthetiek. Net als in dit meesterwerk, de 'Schikking in grijs en zwart: Portret van de moeder van de kunstenaar' of kortweg bekend als Whistler's moeder.

Hoewel zijn schilderijen opvallen door hun strakke lijnen. James McNeill Whistler, was kleurharmonie altijd het belangrijkst. Overigens, zijn modellen hiervoor waren kunstenaars als Velasquez en Vermeer.

Whistler's Mother door James McNeill Whistler

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen