Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

9 Tips: Mandala schilderen - Instructies voor je eerste Mandala afbeeldingen

Mandala schilderen - Instructies voor je eerste Mandala afbeeldingen

Mandala schilderen is een meditatieve en helende tekentechniek. We laten je stap voor stap zien hoe je zelf je eerste kunstwerken kunt tekenen. Je leert wat een mandala maakt en welke instrumenten je nodig hebt voor jouw creatie.

Wat is een mandala?

Het is een geometrische afbeelding die een religieuze of magische betekenis heeft in het boeddhisme en het hindoeïsme. Een mandala is meestal rond, zelden vierkant en altijd naar het midden gericht. De term mandala wordt ook herhaaldelijk gebruikt voor patronen in de natuur, bijvoorbeeld voor bladeren of stenen die in een ronde vorm zijn gelegd.

Ben je op zoek naar een andere leuke en leerzame activiteit voor kinderen en volwassenen? Bekijk dan ons schilderen op nummer assortiment met 24 of 36 kleurtjes.

Wat is een mandala

Betekenis van een mandala

De naam Mandala komt uit het Sanskriet, een oude Indiase volkstaal en betekent cirkelvormig beeld, of heilige cirkel, waarvan het midden de "kern" is. Mandala's vertegenwoordigen symbolisch de heelheid van de goddelijke orde en of het midden in ons universum. Het dient als een visueel element dat religieuze verhalen en verbanden kan uitleggen.

In onze huidige cultuur hebben mandala's geen religieuze of rituele betekenis. Hier dienen mandala's eerder voor ontspanning, stressverlichting en concentratie.

Betekenis van een mandala

Mandala schilderen - Instructies voor je eerste Mandala afbeeldingen

Als je zelf een mandala wilt tekenen, zorg er dan voor dat de omgeving rustig is. Bereid je voor, zodat je je volledig op de activiteit kunt concentreren. Mandala's zijn altijd volgens hetzelfde principe opgebouwd. De vormen hebben altijd een duidelijk afgebakend middelpunt. Je kan van buiten naar binnen tekenen en vice versa. Veel mensen vinden het makkelijker om van buiten naar binnen te tekenen.

  1. Teken een cirkel met de passer. Markeer vervolgens het midden van deze cirkel. Dit is nu de basis voor je mandala.
  2. Trek eerst een paar hulplijnen met de driehoek om een meer symmetrisch beeld te krijgen bij het tekenen van de mandala. Stel je een kompas voor met de punten van het kompas. Begin met een hoek van 45 graden om een totaal van 8 gelijkmatig verdeelde lijnen te krijgen.
  3. Trek met een passer vanuit het middelpunt zoveel cirkels als je wilt. Deze cirkels zijn de verschillende rijen die je mandala aan het eind zal hebben. Je kunt ook cirkels tekenen van buiten de hoofdcirkel om ronde lijnen rond de randen te krijgen.
  4. Vul de cirkels in. Bij het kiezen van de patronen, zijn er geen beperkingen aan je verbeelding. Probeer verschillende patronen, geometrische vormen en technieken. Hier is de Zentangle techniek bijzonder geschikt. Na verloop van tijd zal je voorkeuren ontwikkelen voor bepaalde vormen en je stijl vinden.
  5. Nu kan je van potlood op fineliner overschakelen en de lijnen met de hand natekenen. Je kan in dit stadium ook gekleurde stiften of vezelstiften gebruiken.
  6. Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, kun je het naar behoefte inkleuren.

Materiaal voor een mandala

Voor het schilderen en tekenen van mandala's heb je een aantal materialen nodig, zoals pennen, papier en gereedschap. Wij laten je zien wat je nodig hebt en waar je op moet letten.

Mandala, welke pennen heb je nodig?

Bij het tekenen van mandala's heb je nauwkeurige pennen nodig, zodat het resultaat er mooi en symmetrisch uitziet.

Papier

Aangezien je meestal geen brushpennen zal gebruiken, kan je goedkoop laserpapier gebruiken. Idealiter zou het een glad oppervlak moeten hebben voor een betere precisie. Op die manier glijdt de schilderspunt soepeler over het oppervlak.

Hulpmiddelen

Er zijn enkele hulpmiddelen die zeer nuttig zijn bij het tekenen. Naast een kompas, heb je ook een set vierkanten en potloden nodig.

Mandala sjabloon

Als je geen kompas en allerlei andere hulpmiddelen wilt gebruiken, is er de Spirograph, een mandala-stencil, die uit verschillende onderdelen bestaat. Zo kan je in een handomdraai verschillende motieven creëren.

Gratis Mandala Sjablonen

Mandala schilderen heeft een rustgevende meditatieve werking. Van het kleuren van gekleurde mandala's wordt zelfs gezegd dat ze therapeutische eigenschappen hebben. Want door mandala's te kleuren sta je jezelf toe om weer te spelen. Door speelsheid open je nieuwe deuren voor je creativiteit en doe je iets wat je normaal niet doet in je dagelijks leven. Dit spel opent je geest, waardoor je gemakkelijker toegang krijgt tot creativiteit en het bewust beleven van het moment. 

Het allerbelangrijkste dat je het leuk vindt om te doen!

Zodat je meteen aan de slag kunt, hebben we een aantal mandala sjablonen voor je om uit te printen.

Gratis Mandala Sjablonen

Mandala Boek

Er zijn een paar aanbevelenswaardige boeken. Deze zijn verdeeld in boeken voor het leren tekenen van mandala's.

Samenvatting

Zoals je ziet, is het mandala schilderen een ongelooflijk leuke activiteit, waar ontelbare variaties mogelijk zijn. Je kunt ook andere tekentechnieken gebruiken, zoals Zentangle. Op die manier creëer je nog leukere kunstwerken en vindt je steeds mogelijkheden voor nieuwe creatieve werkterreinen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen