10 Weetjes over Vincent van Gogh - Painting Expert

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

10 Weetjes over Vincent van Gogh

10 Weetjes over Vincent van Gogh

Van zijn inspiraties tot zijn mannelijke vriendschappen, ontdek enkele minder bekende feiten over deze wereldberoemde post-impressionistische schilder.

Vincent van Gogh, geboren in Groot-Zundert in Nederland, is een van de beroemdste kunstenaars aller tijden. Zijn zonnebloemen zijn alom bekend, zijn afgesneden oor is legendarisch - en toch was hij tijdens zijn leven tamelijk onbekend en beschouwde hij zichzelf als een mislukking.

Vandaag gaan zijn werken voor honderden miljoenen dollars over de toonbank en is zijn naam een begrip geworden. Toch zijn er feiten over zijn leven en werk die je misschien nog zullen verrassen.

1. Hij werd bijna helemaal geen artiest

Kan je je een wereld voorstellen zonder zijn Zonnebloemen of het werk Sterrennacht? Het is niet zo vergezocht. Van Gogh wilde oorspronkelijk priester worden en werkte als lekenprediker in Borinage, België. Pas toen hij uit die baan ontslagen werd, besloot hij dat zijn toekomst in de schilderkunst zou liggen. In feite begon Van Gogh pas met schilderen toen hij 27 was en hij heeft nooit enige formele opleiding gehad.

2. Inspiraties uit het oosten

Van Gogh werkte met verschillende inspiratiebronnen, waaronder de Hollandse genreschilderkunst en de realistische schilderkunst van Millet en zijn tijdgenoten, maar hij werd vooral beïnvloed door Japanse houtsneden. Soms kopieerde hij zelfs prenten van Hiroshige, Kesai Eisen en anderen - zij het in zijn eigen zeer expressieve en idiosyncratische stijl.

3. Elke 36 uur een nieuw werk

Hoewel van Gogh slechts 10 jaar schilderde - van zijn 27e tot zijn vroegtijdige dood op 37-jarige leeftijd - was hij ongelooflijk productief. Hij maakte meer dan 900 schilderijen en nog veel meer tekeningen en schetsen, wat bijna neerkomt op elke 36 uur een nieuw kunstwerk. Oef!

4. Hij was een man van letters

Van Gogh maakte niet alleen honderden kunstwerken, maar schreef bijna evenveel brieven en ansichtkaarten. Deze bevatten vaak de eerste schetsen voor veel van zijn beroemdste meesterwerken.

Zelfportret opgedragen aan Paul Gauguin (1888) door Vincent van Gogh
Harvard Kunstmusea.

10 Weetjes over Vincent van Gogh

5. Mannelijke vriendschappen

Van Gogh onderhield verschillende hechte vriendschappen met andere kunstenaars, waaronder collega-schilder Paul Gauguin. Van Gogh, Gauguin en Emile Bernard wilden een hechte gemeenschap van kunstenaars stichten in Zuid-Frankrijk, waar zij wilden gaan wonen en samen schilderen.

Op initiatief van Van Gogh wisselden de drie kunstenaars zelfportretten uit. Zelfportret met grijze vilthoed (september 1887 - oktober 1887) door Vincent van Gogh Van Gogh Museum.

6. Hij was zijn eigen model

De onbekende en verarmde kunstenaar van Gogh had geen geld om modellen te betalen, dus schilderde hij zelf. Een andere kostenbesparende truc was dat hij zijn werken overschilderde in plaats van nieuw doek te kopen. Ik vraag me af hoeveel meesterwerken er nog meer verborgen zitten onder andere schilderijen?

7. Een mislukking?

Toen van Gogh zijn beroemdste schilderij, De Sterrennacht, schilderde, vond hij het niet eens geslaagd. In feite beschouwde Van Gogh zichzelf als een mislukking en vond hij veel van zijn schilderijen niet geslaagd; het gerucht gaat dat hij tijdens zijn leven slechts één schilderij heeft verkocht. Konden we maar teruggaan in de tijd en hem laten zien hoe geliefd hij is, 150 jaar later.

8. Na een ruzie met Gauguin, sneed hij zijn oor af

Het is algemeen bekend dat van Gogh in 1888 zijn oor afsneed, maar weet je ook waarom?

De omstandigheden waaronder van Gogh zijn oor afsneed zijn niet precies bekend, maar veel deskundigen geloven dat het gebeurde na een verhitte ruzie met de schilder Paul Gauguin in het Gele Huis in Arles.

Sommige historici geloven zelfs dat Gauguin het oor van zijn vriend afsneed en dat de twee samenzwoeren om Van Gogh de schuld te geven, zodat Gauguin niet door de politie zou worden lastig gevallen.

Daarna zou Van Gogh zijn afgesneden oor hebben ingepakt en het aan een prostituee in een nabijgelegen bordeel hebben gegeven

9. Hij nam tragisch genoeg zijn eigen leven

Van Gogh leed vele jaren aan mentale problemen. In april 1889 liet hij zich uit eigen vrije wil opnemen in het psychiatrisch ziekenhuis Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy, waar hij een jaar verbleef. Vanuit zijn raam maakte hij enkele van zijn beroemdste schilderijen, zoals De Sterrennacht

Nadat Van Gogh het gesticht had verlaten, verhuisde hij naar Auvers, een dorp in de buurt van Parijs, om dichter bij zijn broer Theo te zijn. Zijn geestelijke gezondheid ging echter steeds verder achteruit; op 29 juli 1890 schoot hij zichzelf in de borst. Hij stierf twee dagen later; zijn laatste woorden, gericht aan zijn broer, waren: "De droefheid zal eeuwig duren.

10. Een inspiratiebron voor eeuwen

De werken van Vincent van Gogh bepaalden niet alleen het post-impressionisme en vormden een eindeloze inspiratiebron voor kunstenaars, maar het tragische verhaal van zijn leven heeft ook de harten van talloze musici, schrijvers en filmmakers geraakt. Don McLean's 1971 hit "Vincent" is geïnspireerd op van Gogh's unieke wereldbeeld. Hij zingt, "Ze luisterden niet, ze wisten niet hoe.... Misschien luisteren ze nu."


Keuze van de Redactie

Hoe kijk ik minder TV?
Hoe kijk ik minder TV?
Inhoudsopgave Waarom kijk je TV? Ontdek je behoefte Herken triggers van het TV kijken Verlaging van de weerstand Wee...
Lees meer
Schilderen met scheerschuim - Instructies om mooie kunstwerken te maken
Schilderen met scheerschuim - Instructies om mooie kunstwerken te maken
Inhoudsopgave Hoe kun je schilderen met scheerschuim? Schilder canvas foto's met scheerschuim Patronen beschilderen ...
Lees meer
7 redenen waarom een schilderij het beste cadeau is
7 redenen waarom een schilderij het beste cadeau is
Inhoudsopgave Waarom een schilderij als cadeau geven? 1. Uniek: elk schilderij dat zelf geschilderd is, is anders 2...
Lees meer
Gestrest en uitgeput? Bekijk onze 7 Leuke hobby's en ontspan
Gestrest en uitgeput? Bekijk onze 7 Leuke hobby's en ontspan
Veelgestelde vragen Zoek tijd en maak ruimte voor jezelf 1. Bevordert de concentratie en is echt meditatief: handwer...
Lees meer
6 Tips: Hoe breng je minder tijd door op je mobiel?
6 Tips: Hoe breng je minder tijd door op je mobiel?
Inhoudsopgave 1. Activeer de grijstinten modus Hoe activeer ik de grijstinten modus? 2. De mobiele telefoontijd be...
Lees meer
Een kleurrijke lantaarn maken: Een mooi geschenk om zelf te maken
Een kleurrijke lantaarn maken: Een mooi geschenk om zelf te maken
Inhoudsopgave Maak een lantaarn: wat je nodig hebt 1. Meng de lijm voor je lantaarn Maak snel en gemakkelijk je eig...
Lees meer