Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5x Wat is moderne kunst?

Wat is moderne kunst?

Met dit artikel proberen wij uit te leggen wat moderne kunst is. Lees snel verder!

Het tijdperk van moderne kunst

De term moderne kunst, of in vaktermen: moderne kunst, brengt een indrukwekkende rijkdom aan stijlen samen. Over de precieze periode die onder moderne kunst valt, lopen de meningen en de gespecialiseerde publicaties uiteen. Hieronder verstaat men de kunst van de 20ste eeuw van ongeveer 1900 tot 1970. Hedendaagse kunst komt voort uit moderne kunst. Het strekt zich uit tot het heden waarin wij ons op dit moment bevinden.

Maar het ontstaan na 1900 is niet het enige criterium waaraan een kunstwerk moet voldoen om tot de moderne kunst te behoren.

Tip: Bekijk ook eens onze schilderen op nummer motieven, waarbij je keuze hebt uit moderne kunst, maar ook uit acrylverf schilderijen.

Kenmerken van moderne kunst: individualiteit wint

Hoewel er stromingen waren zoals Dada, Fauvisme of Surrealisme met hun stijlen, was er geen sprake van een uniforme stijl - integendeel, elke kunstenaar vormde een hoogst individuele, onmiskenbare eigen stijl met idiosyncratische uitdrukkingsmiddelen.

En dit is precies hoe moderne kunst kan worden herkend:

  1. Het is subjectief in die zin dat het niet uitgaat van traditionele wereldbeelden
  2. Het is origineel in die zin dat het deze eigen ideeën uitdrukt in een speciaal ontwikkelde vormentaal.
  3. Het is authentiek omdat het zich niet oriënteert aan regels zoals de theorie van de verhoudingen, maar probeert de essentie van de dingen zelf weer te geven.
  4. Het staat open voor de interpretaties van hen die er naar kijken..

Vormen van moderne kunst

Met de technische innovaties van de 20e eeuw werden de mogelijkheden van de kunstproductie plotseling verveelvoudigd: vormen als fotografie, installatiekunst, beeldhouwwerken, collages, audiokunst en videokunst konden met geheel nieuwe middelen worden gecreëerd.

Kortstondige vormen zoals performances, die vaak slechts door een klein publiek live werden gezien, konden door de documentaire fotografie een cultstatus verwerven. Hierdoor zijn er meerdere soorten van moderne kunst ontstaan.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen