Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5x Wat is beeldende kunst?

Wat is beeldende kunst?

Wat is beeldende kunst? Wanneer kan iemand zichzelf een beeldend kunstenaar noemen? En hoe verdienen beeldende kunstenaars hun brood?

Een kunsttentoonstelling loopt anders dan een artistieke voorstelling. Het is waar dat we een schilderij net zo goed kunst noemen als een toneelstuk. Maar er is een cruciaal verschil: bij een tentoonstelling hoeft de kunstenaar niet aanwezig te zijn. Zijn werken spreken voor zichzelf, ze zijn tijdloos en onafhankelijk van de persoon die ze gemaakt heeft. Elke kunstvorm waaruit aan het eind van het creatieve proces een zelfstandige entiteit ontstaat (b.v. architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst, kalligrafie, kunstnijverheid en fotografie) wordt beeldende kunst genoemd.

Een toneelstuk daarentegen vereist uitvoerders, een podium, decors - en in ieder geval iemand die de tekst voordraagt. De kunst moet elke keer opnieuw beleefd worden. En het soort prestatie is een deel van het resultaat. Omdat er verschillende manieren zijn om een tekst, een dans of een muziekstuk te interpreteren, te benadrukken en te ensceneren. Daarom wordt deze categorie podiumkunsten genoemd.

Definitie van beeldende kunst

Simpel samengevat: Beeldende kunst is de term die wordt gebruikt om elke kunstvorm te beschrijven die tastbare werken creëert die in de ruimte bestaan.

Aangezien wij schilderijen, foto's, beeldhouwwerken enz. gewoonlijk alleen visueel met onze ogen waarnemen, worden zij tot de beeldende kunsten gerekend. Beeldende kunst is dus altijd beeldende kunst. Dit is ook een verschil met podiumkunst, die meerdere zintuigen tegelijk aanspreekt, bijvoorbeeld door muziek en dans.

Tip: Bekijk ook eens ons schilderen op nummer assortiment met met motieven voor volwassenen en kinderen.

Wanneer ben je een beeldend kunstenaar?

Kunst is nauw verbonden met ambacht en technologie. Het is niet altijd mogelijk een duidelijke lijn te trekken. Is een architect die een parkeergarage ontwerpt een beeldend kunstenaar? Zijn de schilders die vervolgens de buitengevel schilderen beeldende kunstenaars? Is productfotografie beeldende kunst?

Of we iets als kunst beschouwen, hangt in wezen af van twee factoren:

  1. De bedoeling van de maker. Werd een foto bijvoorbeeld genomen met artistieke ambitie of werd hij louter voor een doel genomen?
  2. Onze perceptie van kunst. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld abstracte kunst niet serieus nemen omdat ze denken "dat had ik zelf ook kunnen doen". Is dat kunst of kan dat weg? Het antwoord hierop is altijd subjectief. Ten laatste wanneer een kunstwerk het tot een galerie heeft geschopt, mag de maker zich een beeldend kunstenaar met een zuiver geweten noemen.

Maar totdat hun werken door het publiek worden erkend, is het voor de meeste kunstenaars een lange weg. Sommigen worden tentoongesteld maar verdienen te weinig aan kunst om van te leven. Anderen verkopen hun werk met succes zonder ooit in een galerie te hebben gestaan. Wat ons bij de volgende vraag brengt....

Wat doet een beeldend kunstenaar?

Hoe verdienden de beeldende kunstenaars, wier werken vandaag miljoenen waard zijn, hun geld voor ze rijk en beroemd werden? En hoe kom je rond als je net begint?

Aan het begin van een carrière bereiken kunstwerken gewoonlijk slechts een geringe geldwaarde. Daarom zou het verstandig zijn te wachten met de verkoop van de originelen tot de eerste tentoonstellingen de waarde verhogen door wat aandacht en erkenning.

Voor schilders, illustratoren en fotografen is het een goed idee om tot die tijd kunstdrukken van hun schilderijen te verkopen. Er zijn online galeries waar beeldende kunstenaars hun werken rechtstreeks zelf kunnen aanbieden. Veel potentiële kopers zijn zelfs specifiek op zoek naar aanbiedingen rechtstreeks van de kunstenaar en willen jong, opkomend talent steunen. Het is echter moeilijk om zichtbaarheid te krijgen met het brede scala aan werk dat op deze platforms beschikbaar is.

Werk in opdracht is een geweldige manier om je techniek te leren en aan te scherpen. Ze verhogen ook uw zichtbaarheid en brengen een berekenbare hoeveelheid geld in uw kas. Vooral ambachtslieden werken hoofdzakelijk op commissiebasis. Maar ook portretschilders, karikaturisten, enz., die hun diensten aanbieden op evenementen, toeristische hotspots of op het internet, verdienen soms goed geld.

Het is het overwegen waard om een inloopatelier of kleine winkel in te richten waar potentiële kopers de werken kunnen bekijken en op hun gemak een aankoopbeslissing kunnen nemen. Veel kunstenaars en ambachtslieden reizen ook naar beurzen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen