Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

5x Wat is acrylverf?

Wat is acrylverf?

Iedereen die wel eens heeft geschilderd, heeft zeker al gehoord van acrylverf en heeft het hoogstwaarschijnlijk ook al eens gebruikt. Maar wat maakt deze prominente kleurstof zo bijzonder en waarom is hij zo geschikt voor kunstenaars?

Acrylverf is een verf die snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders, kunstenaars en hobbyschilders.

Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk en aardewerk.

Maar waar bestaat acrylverf uit...? Uit diverse pigmenten met acryl als bindmiddel. De verf behoort daarom ook tot de categorie waterverdunbare synthetische verven.

Acryl werd populair in de Verenigde Staten in het midden van de jaren vijftig. De eenvoudigste definitie van dit type verf is beperkt tot de samenstelling van de twee hoofdbestanddelen:

  • Kleurpigmenten
  • Bindmiddel

Hoe hoger het pigmentgehalte, hoe helderder de kleuren. Het bindmiddel zorgt ervoor dat de verf gemakkelijk te verwerken is en een lange houdbaarheid heeft.
Acrylverf is in onbewerkte vorm oplosbaar in water en kan naar wens worden verdund.

Tip: Bij het schilderen op nummer wordt ook gebruik gemaakt van acrylverf. De acrylverf hoeft niet verdund te worden.

Wat is acrylverf?

In het kort: Wat is acrylverf?

  • Acrylverven worden hoofdzakelijk gebruikt door kunstenaars.
  • De verf bestaat uit acryl en een bindmiddel.
  • Acrylverf is geschikt voor vele, verschillende ondergronden zoals hout, canvas en papier.
  • Acrylverf kan met water worden gemengd en is gemakkelijk om mee te werken.
  • Zodra het opgedroogd is, is de verf watervast.

Doordat je acrylverf op vele ondergronden kan gebruiken is acrylverf zeer populair bij zowel acrylschilders als ambachtslieden.

Waar is acrylverf van gemaakt?

Acrylverf bestaat in totaal uit drie elementen: Pigmenten, bindmiddelen en oplosmiddelen.

De pigmenten geven acrylverf zijn kleur en helderheid. De bindmiddelen binden de anorganische of organische pigmenten samen aan het oppervlak waarop het wordt aangebracht. De oplosmiddelen maken de verf vloeibaar en verdampen nadat deze is aangebracht.

Naast de drie klassieke ingrediënten kunnen vertragers aan de verf worden toegevoegd, die de droogtijd van de anders zo snel drogende verf verlengen. Zogenaamde boetseerpasta's daarentegen geven de acrylverf een glans of doen deze matter lijken. Als je jouw werkstuk een extra beschermlaag wilt geven, kan je kleurloze acrylvernis gebruiken. Dit is geschikt voor acrylverf voor buitengebruik.

Waar is acrylverf geschikt voor?

Acrylverf is een alternatief voor bijvoorbeeld verf op waterbasis, die met een soortgelijke techniek kan worden aangebracht. Aangezien acrylverf ook met water kan worden gemengd, is het zeer populair bij o.a. beginners. Bovendien kan het met een geschikte verdunner worden gebruikt voor aquareltechnieken of om er glazuren mee te maken.

Olieverf kan ook worden vervangen door acrylverf. Kunstenaars kunnen bij het schilderen met acrylverf dezelfde technieken toepassen als bij het werken met olieverf en profiteren van de sneldrogende eigenschappen, die ze met de juiste trucs ook kunnen vertragen. Het is vooral geschikt voor het schilderen van vetvrije ondergronden, waaronder hout, canvas en papier.

Kwasten en ander schildergereedschap kunnen gemakkelijk met water worden afgewassen, zolang de verf nog niet is opgedroogd.

Hoe moet acrylverf worden weggegooid?

Verf mag in geen geval in het toilet of een andere afvoer worden gedumpt. In plaats daarvan wordt ten zeerste aanbevolen de verf die schadelijke stoffen bevat naar een geschikt inzamelpunt te brengen. Veel bouwmarkten accepteren restjes verf.

Wat is acrylverf?

Wat zijn de voordelen van acrylverf?

Het materiaal heeft vele positieve eigenschappen. De verven vergelen nauwelijks en barsten niet. Bovendien zijn ze bijna reukloos en kunnen ze op veel verschillende ondergronden worden verwerkt. Een primer is dus zelden nodig.

De verven kunnen ook buiten worden gebruikt en zijn gemakkelijk te mengen.

Wat zijn de nadelen van acrylverf?

Zonder vertrager moet er snel en zonder onderbreking worden gewerkt omdat de verf snel droogt. Bovendien wordt acrylverf na droging donkerder en trekken de pigmenten samen. Hierdoor kan het verfoppervlak krimpen.

Kwaliteit bepaalt de prijs

De prijs van acrylverf kan sterk variëren. Er bestaat geen duidelijke leidraad voor de vraag wanneer welke prijs passend is, aangezien vele factoren de prijsstelling bepalen. Zoals met bijna alle producten, zijn er merkproducten en goedkope verkopers als het gaat om acrylverf.

Wat kost acrylverf?

Hoogwaardige producten hebben vaak een betere samenstelling en een hogere glans. Dit is het gevolg van de hogere kwaliteit van de verfpigmenten. Hoewel in goedkope producten vaak meer vulstoffen dan eigenlijke kleurpigmenten worden gebruikt, is de verhouding duidelijk in het voordeel van de pigmenten in merkproducten. Het resultaat is een betere dekkracht, waardoor de eerste laag vaak voldoende is. Voor goedkopere producten daarentegen zijn vaak meerdere lagen nodig. De hogere prijs is dan ook de moeite waard, want de superieure productie biedt in de praktijk vele voordelen.

Geschiedenis acrylverf

Omdat acrylverf een lange geschiedenis kent betekent dit ook dat er genoeg informatie is om over te schrijven. Toch zullen op deze pagina alleen de de belangrijkste dingen worden behandeld, zodat snel duidelijk wordt hoe deze verf nou echt is ontstaan.

De geschiedenis van acrylverf begint allemaal bij Otto Röhm, welke rond 1930 een commerciële acrylaat dispersieverf op de markt bracht. Deze verf werd gebruikt voor materialen als metaal en hout. In 1947 kwam het Amerikaanse bedrijf ‘Bocour Artist Colors’ met een mengsel bestaande uit: tolueen, xyleen en terpentijn. Dit mengsel werd ook wel een methacrylaatdispresie genoemd.

Na een paar jaar experimenteren werd het goedje in 1949 onder de naam Magna verkocht als kunstenaarsverf. Deze verf had de volgende eigenschappen: mengbaar, korte droogtijd en in terpentine oplosbaar na droging. Ondanks het feit dat deze verf een aantal handige eigenschappen kende was deze nooit echt geliefd bij kunstenaars.

Acrylverf voor kunstenaar

In 1954 werd door het bedrijf ‘Permanent Pigments’ de eerste acrylverf voor kunstenaars uitgevonden. Dit was een waterdispersieverf, welke een gelijke verdeling had van bindmiddeldeeltjes in water. De verf kreeg de naam ‘Liquitex’ en werd de eerste jaren in flacons (verdunde vorm) verkocht. Vanaf 1962 bracht men ook tuben (dikkere vorm) op de markt. Niet snel daarna kozen ook andere merken ervoor om deze verf te gaan verkopen, waardoor het acrylverf schilderen nog geliefder werd.

Is acrylverf populair?

Acrylverf heeft de laatste eeuw een enorme groei meegemaakt. Tegenwoordig worden er namelijk meer tuben acrylverf geproduceerd dan olieverf. Daarnaast kent deze verf enorm veel voordelen en is ook nog eens goedkoper dan andere verfsoorten.

Verschil olieverf en acrylverf

Acrylverf kent vele voordelen, maar kennen ook verschillen wanneer je ze vergelijkt met olieverf. Zo is de droogtijd het grootste verschil. Zoals al eerder werd benoemd droogt acryl heel snel op. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller te werken. Wanneer de verf is opgedroogd heeft deze een lichte glans, waardoor de beschildering er zeer strak uitziet.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen