Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Borduren: Welk materiaal heb ik nodig voor mijn borduurwerk?

Welk materiaal heb ik nodig voor mijn borduurwerk?

Een mooi borduurresultaat hangt niet alleen af van je creativiteit en vaardigheid. Het is ook belangrijk dat de stof die je wilt borduren, het borduurgaren en de soort borduurwerk die je kiest goed op elkaar afgestemd zijn. Je hebt ook het juiste gereedschap nodig: geschikte naalden, een spitse schaar, een borduurring en - als je gaatjes wilt borduren - een priem, liniaal, centimeter-maat, potlood en pen moeten bij de hand zijn.

Borduurstoffen

Je kunt bijna elke stof borduren. Borduurstoffen hebben meestal een telbare weefwijze. Ze maken je werk gemakkelijker (maar zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld wit borduurwerk), b.v. zeeflinnen, schoollinnen, Barelanger stof en andere stoffen met gevlochten weefsels. Stramien is een losse katoenen, linnen of halflinnen stof die alleen door een afwerking bijeengehouden wordt. Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor kruissteek- en tapijtwerk en wordt over de hele oppervlakte overgestikt. Je kunt eendraadse of dubbeldraadse stramienen kopen in verschillende diktes. Hoe fijner de stramienstof, hoe kleiner de steken. Stramien wordt vaak geborduurd als hulpmiddel op stoffen die geen telbare stof hebben, bijvoorbeeld in borduursteekwerk. Het afgewerkte borduurwerk en de overhangende stramienen worden dan bevochtigd en de stramiendraden kunnen er met een pincet uitgetrokken worden. Organza is een gaas gemaakt van zuivere zijde. Het wordt gebruikt als hulpstof bij het borduren van stoffen met een ruw oppervlak (b.v. badstof). Borduuraanwijzingen vertellen je meestal wanneer je welk hulpstuk moet gebruiken en hoe je dat moet doen.

Welk materiaal heb ik nodig voor mijn borduurwerk?

Borduurgaren

Het is voor je borduurwerk van cruciaal belang dat het borduurgaren past bij de stof die je wilt borduren. De sterkte van het garen hangt af van hoe fijn je het borduurwerk wilt hebben en of je over de hele stof wilt borduren. De meest voorkomende borduurgaren zijn:

  1. Dunne katoenen draad
  2. Borduurgaren (bestaat uit zes dunne draden en kan gesplitst worden)
  3. Mat borduurgaren (losjes gedraaid, dikker katoenen garen)
  4. Kralengaren (gedraaid, glanzend katoenen garen in verschillende diktes)
  5. Dun, zacht wollen borduurgaren (pigeon zephyr)
  6. Dik wollen borduurgaren (kilim garen)
  7. Quiltgaren (dun, zeer sterk katoenen garen)
  8. Zilver- en gouddraad (in verschillende sterktes)

Maak bij het borduren geen knoop in de draad. Laat het lang genoeg hangen om gemakkelijk in het afgewerkte werk genaaid te kunnen worden.

Borduurnaalden

Voor borduren op telbare stof en op stramien zijn er stompe borduurnaalden die gemakkelijk tussen de stofdraden glijden. Voor andere stoffen, ook die waarbij je stramien als hulpmiddel gebruikt, zijn alleen puntige naalden geschikt. De dikte van de naalden wordt natuurlijk bepaald door de werkdraad: Het moet comfortabel zijn om door het oog van de naald te rijgen.

Veelgestelde vragen

Alles wat je nodig hebt is stof, borduurgaren, naald en schaar. (Een borduurring is tamelijk ongeschikt voor borduurwerk), maar het vormt later een goed frame.
Soorten borduurwerk: wit en gekleurd borduurwerk. Geschikte stoffen zijn bijvoorbeeld leer, linnen, zijde, canvas of katoen. Onder gekleurd borduurwerk kunnen echter de volgende soorten steeksoorten onderscheiden worden: kleine spitssteek, weefsteek, tapisseriesteek, kettingsteek, rugsteek of satijnsteek.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen