Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

7 Tips: DIY: Stof verven met uienschillen

Stof verven met uien

Of het nu gaat om rode kool, vlierbessensap of bosbessensap - Er zijn altijd manieren om te schilderen. De afgelopen tijd is Painting Expert bezig geweest met het testen van het verven met natuurlijke stoffen en plantaardige materialen. Je hoeft er geen boodschappen voor te doen, want veel ervan is al in de keuken te vinden. Je kunt  prachtige natuurlijke resultaten bereiken met ingrediënten die iedereen in huis heeft. Voor ons eerste verfexperiment hebben wij ons geconcentreerd op gele uien. Stof verven met uienschillen is heel eenvoudig, en wij laten je zien hoe het moet!

Uien schilderen

Verven van stof met uienschillen

Wat heb je nodig?

  • Schillen van 7 gele uien
  • 300 g katoen of linnen stof
  • 4 liter water
  • houten lepel (een oude is prima)
  • Stalen kookpot (deze mag alleen worden gebruikt voor het verven)

Voor onze eerste poging hebben we 300 g linnen stof geverfd. We hebben vintage stof gebruikt voor deze DIY hobby. Ook al is de stof in de loop der jaren verschillende keren gewassen, toch hebben we hem van tevoren nog een keer gewassen. Zodra je een geschikte stof hebt gekozen, kan je de verf klaarmaken. Kook hiervoor de uienschillen in ongeveer 4 liter water in een pan. Hoe meer uienschillen je gebruikt, hoe intensiever het kleurresultaat zal zijn.

DIY: Stof verven met uienschillen

Terwijl de verfbouillon kookt, laat je de te verven stof in water weken. Wring het voor het verven goed uit tot het niet meer druipt.

Uien verven

Zodra het kleurstofkooksel aan de kook is gebracht, kun je het vuur iets lager zetten zodat het net pruttelt. Nu kun je de vochtige stof in het verfbad doen. Haal na een uur de pot met het verfbad van het fornuis.

Voordat je de deksel op de pot doet en het geheel met de restwarmte enkele uren laat sudderen, moet je de uienvellen verwijderen.

Uien verven

Wij vonden het bijzonder dat de schillen van de gele uien na het verven veel lijken op de schillen van een rode ui.

Uien schilderen

Het kleurresultaat met deze methode is zeer zacht. We hebben de stukken stof verschillend lang in de verf laten zitten. Het beste is om de stof minstens een nacht in het verfbad te laten liggen. De eerste stof werd gedurende 10 uur geverfd, de tweede gedurende 18 uur en de derde gedurende 24 uur.

Wij wensen je veel plezier met jouw kleurexperimenten!

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen