Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Wat is het verschil tussen schilderen en verven?

verschil schilderen en verven

Wij van Painting Expert gebruiken vaak de termen ''schilderen'' en verven, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen beide woorden?

Antwoord: Wat is het verschil tussen schilderen en verven

Verven en schilderen: we gebruiken de woorden vaak door elkaar heen. Toch vragen klanten ons af en toe wat het verschil tussen schilderen en verven is. In de praktijk worden schilderen en verven steeds meer door elkaar gebruikt. Mensen zien geen verschil meer in beide termen, omdat men denkt dat het synoniemen zijn geworden. 

Je kunt de wand verven en die net zo goed schilderen, zonder dat iemand je gaat corrigeren. Maar wat is nou het verschil tussen schilderen en verven?

Wij hebben hier natuurlijk een antwoord op: Het aanbrengen van de grote vlakken noem je verven, het aanbrengen van de details noem je schilderen. Je kan het dus specifiek omschrijven dat als je in detail bezig gaat met het aanbrengen van verf, dan ben je bezig met schilderen.

Het verschil tussen schilderen en verven ligt aan de bezigheid die je op dat moment doet. Bij het maken van schilderijen spreken we altijd over schilderen. Ga je verf toebrengen aan de muur van je huis? Dan noemen we dit vaak verven.

We zetten de verschillen op een rij:

  • Schilderen
    Schilderen heeft betrekking op het werken met verschillende details, zoals dat ook bij schilderen op nummer het geval is. Je gebruikt bij het schilderen geen roller, maar een penseel.
  • Verven
    Vak schilders die het hebben over verven bedoelen het inkleuren van de grote delen, bijvoorbeeld op de muur. Je gebruikt daarvoor over het algemeen een verfroller.

 verschil tussen schilderen en verven

Wat is het verschil tussen verven en sauzen?

Sauzen is een toepassing die alleen op muren en plafonds wordt aangebracht. Schilderen doe je op kozijnen en deuren, omdat je hier meer op detail moet schilderen.

verschil tussen schilderen en verven

Is het verven op verfen?

In de Nederlandse taal maken we uitsluitend gebruik van het woord verven. Verven is dus correct geschreven, zoals ook bij verven op nummer het geval is.

Veelgestelde vragen

Het aanbrengen van de grote vlakken noem je verven, het aanbrengen van de details noem je schilderen. Je kan het dus specifiek omschrijven dat als je in detail bezig gaat met het aanbrengen van verf, dan ben je bezig met schilderen.
In dit geval spreken we van schilderen omdat je op detail bezig bent met het maken van jouw schilderij. Bij schilderen op nummer is dit ook het geval.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen