Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

12 Tips: Waar moet je op letten bij het kopen van een schildersezel?

Schildersezel kopen

Waar moet je op letten als je een nieuwe schildersezel koopt? In deze blog hebben wij belangrijkste criteria voor een schildersezel op een rijtje gezet.

Welk hout moet ik voor een schildersezel gebruiken

De meeste schildersezels zijn gemaakt van hout. Sommige schildersezels kunnen ook als aluminium ezels worden gekocht. Maar hout is een goede keuze om te kiezen als materiaal.

Het beste, want minst gevoelig, is geolied beukenhout. Lepenhout is ook een goede keuze.. Goedkope of goedkope ezels zijn meestal gemaakt van grenenhout. Hier bestaat het risico dat de ezel in de loop van de maanden en jaren kromtrekt als gevolg van vochtigheid, wat de functionaliteit van de ezel kan aantasten. Je moet er dus op letten dat de ezel gemaakt is van geolied beukenhout.

Tip: Bekijk ook eens ons schilderen op nummer assortiment. Onze motieven, canvassen en schilderijen kunnen een ware eyecatcher worden voor in jouw woon- of slaapkamer.

Hoe hoog moet een schildersezel zijn?

Ook niet onbelangrijk is de vraag hoe hoog een foto kan zijn die op de ezel kan worden geplaatst en van boven kan worden vastgezet. Voor hobbykunstenaars en beginnende schilders is een schilderijhoogte van 120 cm meestal voldoende. Grotere schilderijen schilder je meestal pas als je wat ervaring hebt.

Als je al grotere afbeeldingen schildert, moet je ook op de breedte van de dwarsbalk letten. Dit is de horizontale balk waarop het beeld rust. Vooral bij het schilderen van brede horizontale formaten kan het schilderen aan de uiteinden nogal flodderig worden als de ezelplank te smal is. Een dwarssteun van meer dan 50-55 cm is optimaal.

Een schildersezel in hoogte verstelbaar?

Hoewel bijna alle ezels deze mogelijkheid bieden, moet het hier toch worden vermeld: De hoogteverstelling van de dwarsbalk (beeldsteun). Afhankelijk van het beeldformaat kan het beeld hiermee naar de gewenste hoogte worden geschoven. Dit is een basisfunctie van een ezel. Sommige sommige kunstenaars- en tafelezels bieden deze mogelijkheid niet.

Veel ezels hebben een verticale balk met een schuifknop bovenaan die in hoogte kan worden versteld. Hierdoor kan een schilderij van bovenaf worden vastgezet, zodat het stabiel op de dwarsbalk eronder rust en niet heen en weer wiebelt tijdens het schilderen.

Tip: Bekijk ook ons schilderen op nummer schildersezel assortiment met kwalitatieve ezels voor een goede prijs.

Schildersezel kopen

Grootte van de lade

Veel ezels hebben onder de dwarsbalk een opbergruimte waar je jouw penselen, verftubes, potjes, enz. kunt plaatsen. Terwijl professionele schilders meestal een karretje hebben om hun benodigdheden op te leggen, kan deze opslagruimte zeer nuttig zijn voor amateurschilders. Sommige brede ezels hebben zelfs laden aan de zijkanten, andere hebben penseelhouders aan de zijkanten.

De doorslaggevende factor is uiteindelijk het soort gebruik. Een grote, zware atelierezel is duur en alleen aan te bevelen als je echt een eigen atelier hebt, d.w.z. een permanente schilderwerkruimte.

Voor alle anderen is er de vraag hoe klein de ezel moet zijn wanneer je hem afneemt en opbergt. Een kunstenaarsezel kan worden opgevouwen, maar zelfs dan blijft hij relatief groot en omvangrijk. Hij is vooral bedoeld om snel op te zetten en af te breken - en voor grotere fotoformaten.

Wie kleinere (of middelgrote) formaten schildert (tot een maximumhoogte van 100 cm) doet er goed aan een veldezel te gebruiken. Deze kan heel klein in elkaar worden geschoven - en ook gemakkelijk worden vervoerd als je buiten wilt schilderen.

Bij een veldezel is in de inklapbare veldezel een schilderkoffer geïntegreerd, waarin je het schildergerei zoals palet, verftubes, penselen, enz. kunt opbergen.

Gewicht van de schildersezel

Het gewicht is afhankelijk van het type ezel. Bij een atelierezel (ook studio ezel) is het goed als deze zo zwaar mogelijk is. Gewicht betekent stabiliteit. Om hem te kunnen verplaatsen, kan hij het best worden uitgerust met wieltjes.

Een zware academie ezel is beter als je grote en zware formaten wilt schilderen.

Anders geldt: hoe lichter, hoe beter (maar ook hoe onstabieler).

Bij een atelierezel rijst nog steeds de vraag: met kruk of zonder? Sommige modellen bieden de mogelijkheid om het beeld omhoog en omlaag te duwen. Alle andere modellen hebben een haak die vastklikt in een metalen rail. Als je grote en zware schilderijen maakt - en niet zo veel kracht hebt, is een kruk een goed idee.

Conclusie: veel om over na te denken

Er komt heel wat kijken bij de aankoop van een nieuwe schildersezel. Het goede is: dit verkleint de zeer ruime keuze aanzienlijk. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste schildersezel te vinden.

Schildersezel als geschenk

Als je niet precies weet wat je wilt, omdat je net begint met schilderen - of omdat het een cadeau is voor een creatief talent, raden wij een veldezel aan. Het is gemakkelijk te monteren en te demonteren, je kunt hem ruimtebesparend opbergen - en hij is geschikt voor fotoformaten tot 100 cm hoog. Voor beginners is dit meestal voldoende.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen