Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Schilderen op nummer met losse lijst: zelf opspannen voor het mooiste resultaat

Schilderen op nummer met losse lijst: zelf opspannen voor het mooiste resultaat

Wil je schilderen op nummer en het resultaat het liefst zelf opspannen? Het is de beste manier om dat zo mooi mogelijk te doen. Wij zorgen ervoor dat je online zowel het schilderij op nummer als het spieraam kunt bestellen, dat je nodig hebt als frame om het geheel netjes op te spannen. Zo kun je daar helemaal zelf mee aan de slag, uiteraard aan de hand van de uitleg die we je er graag bij geven.

Dus zoek je naar een zo mooi mogelijk resultaat als je een schilderij op nummer maakt? Natuurlijk kun je alvast een schilderij in een frame kiezen, al zal dat nooit zo mooi worden als wanneer je het zelf doet. Dat betekent namelijk dat je zelf aan de slag gaat met het schilderij. En dat je pas gaat spannen op het moment dat je klaar bent met schilderen.

Losse lijst: het mooiste resultaat

De losse lijst bij het schilderij op nummer laat zich netjes spannen, om het doek de uitstraling te geven die het verdient. Dus zoek je naar een manier om een mooi kunstwerk aan de muur te hangen? Door het zelf op te spannen word je vanzelf meer trots. Bovendien kun je rekenen op het mooiste resultaat, dankzij een spieraam van goede kwaliteit als frame.

Schilderij opspannen: stap voor stap uitleg

Ben je benieuwd hoe het werkt als je een schilderij gaat opspannen met een los frame? We leggen het je uit, aan de hand van 7 duidelijke stappen:

  1. Spieraam in elkaar zetten
  2. Schilderij neerleggen
  3. Vastnieten op 4 punten
  4. Spannen bij de hoeken
  5. Controleren
  6. Resterend doek verwijderen
  7. Hoekjes elkaar vouwen

1. Spieraam in elkaar zetten

Als je het schilderij op nummer bestelt met een los frame is het belangrijk om die eerst in elkaar te zetten. Het gaat in officiële termen om een spieraam, dat bestaat uit 4 delen die je met elkaar moet verbinden. Verbind de spielatten met elkaar bij de hoeken. Je kunt er voorzichtig met een hamer op tikken om ervoor te zorgen dat alles goed vast komt te zitten.

Het is belangrijk dat je steeds een goede haakse hoek maakt. De hoek moet precies 90 graden zijn, om er daarna zeker van te zijn dat ook de volgende hoek(en) goed zullen passen. Je kunt dit eventueel controleren met een winkelhaak, al kom je er ook vanzelf achter als het uiteindelijk niet goed past.

2. Schilderij neerleggen

Om het schilderij te gaan bevestigen is het belangrijk om dit even neer te leggen. Dat doe je natuurlijk op een platte ondergrond, met de afbeelding die je zelf hebt geschilderd naar beneden. Gebruik vervolgens de ronde kant van het spieraam om dit op het doek te leggen, waarna je het naar de juiste positie kunt brengen.

Het is belangrijk om het doek langs de kanten om te vouwen, om na te gaan hoe de verflijn loopt. Je hebt op die manier de mogelijkheid om het nog wat terug te schuiven, als je het toch net anders wilt samenstellen. Zo zorg je voor jouw schilderij op nummer met een mooie lijst, dat garandeert dat je dit netjes kunt doen.

3. Vastnieten op 4 punten

Het is daarna belangrijk om het doek vast te gaan maken aan het frame. Dat doe je bijvoorbeeld met nietjes. Je plaatst er allereerst vier, te beginnen bij het midden van het doek aan de lange kant.

Tip: je kunt eventueel een spantang gebruiken, om het doek stevig vast te spannen.

Niet het doek op ongeveer 1/3e van de totale lengte vast. Doe dat daarna ook aan de overkant van het schilderij op nummer, om dit op twee plekken goed vast te zetten. Vervolgens is het belangrijk om ook de korte kanten te gaan doen, om op die manier uiteindelijk helemaal rond te werken.

4. Spannen bij de hoeken

Het spannen bij de hoeken doe je als laatste, omdat je op die manier zeker weet dat het langs de verschillende kanten allemaal goed zit. Met de hoeken werk je het geheel als het ware af, iets waaraan je ook zal zien of je het goed hebt gedaan.

5. Controleren

Daarna is het belangrijk om daadwerkelijk te controleren of het allemaal goed is gegaan. Dat kun je doen door na te kijken of het schilderij op alle plekken mooi strak staat (maar niet té strak).

Blijkt dat het doek er nog niet helemaal goed op zit? Er is dan gelukkig nog niets aan de hand. Je kunt het doek losmaken bij het deel dat nog niet goed zit, om het gewoon opnieuw te proberen. Probeer het doek eerst mooi strak te krijgen, om het daarna weer te spannen.

6. Resterend doek verwijderen

Ben je klaar met het spannen van het doek? De kans is groot dat er links en rechts wat meer doek is, dat door het spannen buiten het schilderij is komen te vallen. Dat is gelukkig geen probleem, omdat je dit gewoon weg kunt snijden.

Gebruik een liniaal en een hobbymes. Op die manier kun je mooi strak werken, waarmee je het schilderij op nummer als het ware op maat maakt voor het spieraam waarop je dit hebt gespannen.

7. Hoekjes elkaar vouwen

Uiteindelijk kun je de hoekjes na het spannen netjes in elkaar vouwen. Zo zorg je ervoor dat die van de voorkant straks niet meer te zien zullen zijn. Niet de hoeken vast, om zeker te weten dat ze niet terug zullen springen.

Schilderen op nummer met losse lijst

Met de bovenstaande stappen kun je schilderen op nummer met een losse lijst. Het helpt je om jouw schilderij op nummer op een geweldige manier in te lijsten. Dus wil je zorgen voor een mooi kunstwerk aan de muur, waar je zelf aan werkt? Volg de bovenstaande stappen, om dat zo goed mogelijk te doen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen