Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Schilderen met aquarel: 5 antwoorden op beginnersvragen

Schilderen met aquarel

Schilderen met aquarelverf is een van de meest populaire schildertechnieken. Zelfs grote kunstenaars als Albrecht Dürer, Emil Nolde of August Macke hebben schitterende aquarellen gemaakt die ons tot op de dag van vandaag fascineren.

Aquarelverf behoort tot de familie van de waterverf. Maar in tegenstelling tot de klassieke aquarelverf die we ons allemaal herinneren van de lessen op school, is aquarelverf lichter en vaak minder dekkend.

Tip: Bekijk ook eens ons schilderen op nummer assortiment met met motieven voor volwassenen en kinderen.

Schilderen op nummer

Voor wie is schilderen met aquarel geschikt?

Schilderen met aquarelverf wordt beschouwd als een veeleisende schildertechniek, die zelfs ervaren schilders telkens weer fascineert door haar grote veelzijdigheid. Maar zelfs beginners kunnen bij het schilderen met aquarelverf al snel een gevoel van voldoening bereiken.

Aquarelverf droogt zeer snel. Dit heeft het voordeel dat je snel een afgewerkt beeld in je hand kunt houden. Dit betekent echter ook dat latere wijzigingen moeilijk door te voeren zijn.

Welk materiaal heb ik nodig om met aquarelverf te schilderen?

Ten eerste, het juiste papier. Het meest geschikte papier voor aquarelleren is speciaal aquarelpapier, dat verkrijgbaar is in verschillende formaten, gewichten en oppervlakken, afzonderlijk of als schilderspapier. Als je liever schildersborden of canvas gebruikt, kan dat ook - maar dan moet je wel van tevoren een geschikte aquarelgrondverf gebruiken.

Schilderen aquarel

Schilderen met aquarel op doek

Ten tweede: de juiste kwasten. Voor het opbrengen van aquarelverf zijn speciale aquarelpenselen geschikt, b.v. zogenaamde roodmarterpenselen met natuurlijk dierlijk haar. Zij absorberen veel water en verf en geven beide goed af. Ze zijn ook zeer dimensionaal stabiel. Intussen zijn er echter ook synthetische penselen van hoge kwaliteit die kunnen worden gebruikt voor aquarelschilderen. Aquarelpenselen zijn verkrijgbaar met een grote verscheidenheid aan penseelpunten: puntige/ronde penselen, platte penselen, wasborstels, waaierborstels, slepende penselen, sjabloonborstels, enzovoort.

En ten derde, natuurlijk, de juiste verven, die vanaf het begin van hoge kwaliteit moeten zijn.

Hoe meng je aquarelverf?

Je hebt niet echt veel van de juiste verven nodig, tenminste om te beginnen. Een van de grote voordelen van aquarelverf is dat het prachtig kan worden gemengd. Maar omdat het schilderen met aquarelverf vaak snel moet gebeuren, is het een goed idee om ten minste een basisset van 12 te gebruiken.

Om een gevoel voor mengen te krijgen, is het nuttig van tevoren wat te oefenen en vertrouwd te raken met het kleurenwiel en het concept van complementaire kleuren. Het verdient de voorkeur de verf van licht naar donker aan te brengen, omdat te donkere tinten moeilijk lichter te maken zijn.

Om heldere kleuren met veel glans te behouden, is het aan te bevelen nooit meer dan drie kleuren met elkaar te mengen.

aquarel verven

Hoe schilder je met aquarelverf?

Een belangrijk verschil bij het schilderen met aquarelverf ten opzichte van andere schildertechnieken is vaak de afwezigheid van wit. Witte gebieden in aquarel schilderijen worden gecreëerd door niet te schilderen (de zogenaamde negatieve techniek). Voor kenners van andere schildertechnieken vraagt dit om een beetje herbezinning.

Omdat aquarelverf minder dekkend is, schilder je het best op dezelfde manier als je de verf mengt: van licht naar donker. Door de korte droogtijd kun je goed met meerdere lagen werken - het is wel belangrijk dat je de nieuwe lagen snel aanbrengt, zodat de onderliggende verflagen niet weer oplossen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen