Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

9 Tips: Penselen voor het schilderen met acrylverf

Penselen voor het schilderen met acrylverf

Er zijn verschillende penselen om uit te kiezen, afhankelijk van het canvasdoek waarmee je wilt werken, zoals aquarel, olieverf of acryl. Hieronder vind je de basis, meest voorkomende informatie over penselen die je in kunstwinkels of online kunt vinden. We behandelen in dit blogartikel vooral de penselen voor het schilderen met acrylverf, omdat deze kwasten voor acrylverf in onze schilderen op nummer pakketten zitten.

Je hebt niet meteen bij het begin een complete set penselen nodig. Als je met een schilderworkshop begint, zal je merken dat de leerlingen in de meeste gevallen ongeveer 3-4 penselen krijgen, wat meer dan genoeg is om mee te beginnen. Penselen verzamel je in de loop van de tijd en moet je soms vervangen. Afhankelijk van waar je op gaat schilderen, zoals een ruw canvas, moet je je penselen misschien vaker vervangen, omdat het ruwe canvas als schuurpapier op het penseel kan werken.

Tip: Schilderen op nummer (ook wel painting by nymbers en verven op nummer genoemd) is geschikt voor volwassenen en kinderen.

Schilderen op nummer

Weet je niet hoe je aan je schilderproject moet beginnen? Je hebt zoveel ideeën die je op het doek wilt loslaten, maar je weet niet hoe je moet kiezen tussen olieverf en acryl - laat staan dat je iets weet van kunstenaarspenselen, penseelsoorten of sleepkwasten? Een kunstwinkel bezoeken om rond te kijken zonder echt precies te weten wat je wilt, kan een klusje zijn. De keuze is enorm. Het kan zelfs gebeuren dat je uiteindelijk dingen koopt die je uiteindelijk toch niet gebruikt.

Daarom is het vooral belangrijk verder te lezen en alles te weten te komen over de verschillende penseelsets - penseelmaten, materialen, en de handvatten van de penselen. Wij wensen je veel leesplezier!

Test 2021: De allerbeste penselen voor het schilderen met acrylverf

Voordat we ingaan op de allerbeste penselen voor het schilderen met acrylverf verklappen we alvast een geheim. Dit zijn de allerbeste acrylverf penselen. Klik op de foto om naar het product te gaan.

Acrylverf penselen nylon

Beantwoord eerst deze vraag: ''Wat wil ik schilderen?''

Je moet eerst een een keuze maken van wat je wil gaan schilderen: Acryl schilderen, olieverf of aquarel.

Wil je dat de kleuren snel of langzaam drogen? - Acrylverf droogt snel en olieverf langzaam. Het eerste wat je je moet afvragen is of je graag werkt met verf die snel droogt. Of heb je er liever een waar je de tijd voor kunt nemen en urenlang mee kunt werken zonder bang te zijn dat het te snel droogt. Bij de keuze tussen acrylverf en olieverf is dit de allereerste overweging, vooral als je net begint met je kennis ervan.

Een van de beste eigenschappen van acrylverf is dat ze snel droogt. Een gelijkmatig aangebrachte laag kan in enkele minuten droog zijn! Daardoor is het een heel aanpasbaar medium dat je echt gemakkelijk met een acrylpenseel kunt gebruiken op papier, planken, gouache, houten panelen, op talloze andere oppervlakken. Het droogt zo snel dat je laag na laag in korte tijd met een plat penseel kunt aanbrengen.

Tip: Er zijn manieren om de droogtijd te verlengen als je geen verf op het palet wilt verspillen. Je kunt een kleurvertrager toevoegen of je palet met water besproeien.

Schoonmaken- Verf op oliebasis vs. acrylverf op waterbasis is voor veel kunstenaars een andere beslissende factor als het gaat om het schoonmaken van de kwast. Een acrylpenseel schoonmaken is zoveel gemakkelijker dan een oliepenseel schoon krijgen. Ben je bereid het meer tijdrovende reinigingsproces bij het schilderen met olieverf te verdragen in ruil voor de langere droogtijd? Of geef je de voorkeur aan sneldrogende maar gemakkelijker schoon te maken acrylverf?

Werk je graag in dunne lagen of dikke lagen? - Als je graag dikke lagen schildert en ze snel wilt laten drogen, is acryl een goede keuze. Maar als je in dikke lagen wilt werken waar je de volgende dagen mee door kunt gaan, gebruik dan olie en een geschikt schilders penseel.

Schilderen op nummer penselen

Welke penselen kies je voor acryl- en voor olieverfschilderijen?

In de wereld van een kunstenaar is een penseel als een toverstaf - het kan grote magie of enorme tragedie teweegbrengen.... De penselen van een kunstenaar zijn ongelooflijk belangrijk! De vraag is nu, hoe kies ik het juiste penseel?

Het juiste acrylpenseel en het juiste penseel voor olieverf schilderen - Het maakt meer uit dan je denkt!

Bij het kopen van penselen voor acrylverf kun je zowel de stijve varkensharen penselen kopen die door olieverfschilders gebruikt worden, als synthetische penselen die ontworpen zijn voor gladde aquarelverf, die vlak is. Het hangt allemaal af van het effect dat je met je penseelwerk wilt bereiken. Stuggere penselen laten zichtbare strepen of vlekken op het schilderij achter, terwijl de resultaten meer textuur hebben.

Welke vorm moet je penseel voor acrylverf of olieverf hebben?

De soort en vorm van het penseel is belangrijk voor elk schilderij. Da Vinci, die voor zijn assistenten al verfkwasten op maat gebruikte, wist dit heel goed en gebruikte dienovereenkomstig de juiste kwasten.

Wil je varkenshaar/ echt haar of synthetische penselen gebruiken, zoals die te vinden zijn in de acrylpenseelset voor schilderen op nummer? Wil je alleen met een rond penseel schilderen? Hier is een overzicht van alle vormen van penselen die je bij het schilderen kunt gebruiken:

  1. Waaierpenselen - met waaiervormige penseelharen. Ze zijn er in vele maten en diktes en zijn heel geschikt voor het schilderen van takken, grassen, struiken, het mengen van bewolkte luchten en highlights. Natuurlijk haar is meer geschikt voor zachte vegen en synthetisch/penseel acryl is bijzonder goed voor texturale effecten.
  2. Afgeschuind - de penseelharen staan schuin, goed als je met een schildersezel werkt, en ze geven je betere controle dan platte penselen bij het schilderen van dunnere lijnen en ook van grote vlakken.
  3. Platte penselen - met lange penseelharen en vierkante uiteinden. Ze nemen veel verf op en kunnen gebruikt worden voor gedurfde vegen of voor fijne lijnen. Platte penselen zijn erg handig om een groot verfoppervlak of achtergrond te bedekken. Als je met een standaard DIY penseelset gaat schilderen, is dit penseel ook inbegrepen.
  4. Ronde penselen - dit penseel heeft een ronde huls en een ronde punt. Hij is verkrijgbaar in verschillende maten. Ronde penselen zijn handig voor details en lijnen of randen, kleine penselen, met korte steel, zijn heel geschikt om af te werken. Ronde kwasten blenden heel soepel, vooral als het kwastje zachtere haartjes heeft.
  5. Rigger of liner - dun en met lange penseelharen, een prima gereedschap om lijnen of tekst mee te schilderen.
  6. Vierkant penseel - kan allerlei vormen en breedtes uitvoeren. Het heeft vaak een korte steel.
  7. Ovale borstel - heeft afgeronde randen, een platte klem en hij is er in vele maten. Handig voor het aanbrengen van grote verfoppervlakten, het nat maken van het oppervlak of het oprapen van overtollige media.
  8. Sjabloonkwasten - hebben meestal korte handvatten en dikke, stijve borstelharen die allemaal even lang zijn en in een afgeronde klem zitten.
  9. Huishoudpenselen - zijn handig om snel grote oppervlakken te bedekken en gekleurde achtergronden neer te leggen. Ze zijn goedkoop, maar gaan maar een paar schilderijtjes mee voor het haar uitvalt of verpest is. Ze zijn niet geschikt voor schilderen op nummer of nagels met acrylpenseel.

Tip: Je kunt ook schilderen met paletmessen: Pak de verf op met het mes en breng het op het schilderij aan, met het paletmes als schildergereedschap. Dit geldt vóór het schilderen met olieverf!

Schilderen op nummer penselen

Welke maat heeft mijn acrylpenseel of penseel voor olieverf nodig?

De grootte wordt uitsluitend bepaald door jou en je motief, of door de grootte van het canvas. Schilderen met een penseelset betekent dat je meteen verschillende penseelmaten bij de hand hebt. Na verloop van tijd vind je je persoonlijke favoriete kwasten. Dit is een heel individueel thema! Onze doe-het-zelf schilder-sets bevatten altijd 3 verschillende penselen.

De lengte van je acrylpenseel

Ook hier moet heel individueel behandeld worden welke greeplengte het beste in je hand past. Je zult zeker detailwerk schilderen met een penseel waarvan de steel korter is dan wanneer je grote vlakken schildert. In de set verf-bij-nummers vind je een enkele lengte die ideaal is voor alle voorkeuren.

Van welk materiaal moet je acryl/olie penseel gemaakt zijn?

Nylon penselen zijn het best om vlakke plekken verf neer te leggen, terwijl natuurlijk varkenshaar een ongelijkmatiger textuur geeft.

Echt haar of synthetisch - waar moet je penseel voor acryl of olie van gemaakt zijn?

Voor olieverf heb je dikkere borstelharen nodig om de dichte en zware verf te verplaatsen. Voor aquarelverf heb je een zachter penseel nodig, want het medium is erg vloeibaar. Acrylverf is zachter dan olieverf, maar dikker dan aquarelverf, dus de penselen kunnen ergens in het midden staan. Bedenk dat het schoonmaken van acrylkwasten veel minder ingewikkeld is dan het schoonmaken van olieverf.

Haren of borstelharen - wat is beter voor je kunstwerk?

Zoals reeds gezegd, hangt het af van het medium en de schilderstijl. Je kunt mettertijd zelf beslissen, maar de borstelharen zijn hard en alleen geschikt voor bepaalde penseelstreken en technieken. Daarentegen zijn penselen voor acrylverf met zachte haren veelzijdiger en creatiever in het gebruik.

De meeste penseelfabrikanten maken synthetische penselen die speciaal voor acrylschilderen gemaakt zijn. Deze zijn resistenter en veerkrachtiger dan die voor aquarelverf. Ze zijn duurzaam en behouden lang hun vorm, en zijn een goede keuze voor beginners.

Als je een penseel voor het eerst gebruikt, heeft het een beschermend laagje dat het in vorm houdt. Je kunt je duim gebruiken om deze stijfheid op te breken en de soepelheid van het haar te testen. Door de haren met je vingers van links naar rechts te bewegen, krijg je een idee van de veer-eigenschappen van de penseelharen en hoe ze zich zullen gedragen als je schildert.

Hoewel penselen van natuurlijk varkenshaar die voor olieverf ontworpen zijn ook met acrylverf gebruikt kunnen worden, moet je dure penselen van marterhaar vermijden.

Bij het schilderen met acrylverf moet je je penselen lang nat houden of in water onderdompelen om te voorkomen dat de verf op het penseel droogt, en dit overvloedige vocht kan de natuurlijke vezels snel ruïneren. Penselen voor acrylverf zijn bij voorkeur van nylon.

De ideale penselen - Painting Expert heeft wat je nodig hebt!

Nu weet je wat belangrijk is als het gaat om penselen voor acrylverf en welke modellen er zijn. Maar waarom wil je het jezelf moeilijk maken en elke kwast apart zoeken? Er is een grote keuze aan nuttige gebruiksvoorwerpen voor schilderliefhebbers.

Heb je een gemakkelijke manier nodig om penselen van acrylverf schoon te maken of een lichtgewicht schildersezel die je overal mee naartoe kunt nemen? Moet het een complete professionele penseel set zijn met 10 penselen voor een eerlijke prijs? Je vindt er wat je nodig hebt. Maar vergeet niet dat elke set die je bij Painting Expert bestelt al vijf penselen voor acrylverf bevat, zodat je meteen aan de slag kunt met deze geweldige hobby, zelfs als je een beginner bent.

Veel plezier met het schilderen van jouw kunstwerk!

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen